Julemad

Den søde juletid med julemad, julepynt, levende lys og fællesskab er noget de fleste ser frem til hvert eneste år, når kalenderen rammer december måned. Lige netop derfor gør de fleste også noget særligt ud af den gode, danske julemad, der bliver serveret til flere forskellige, festlige lejligheder. Både eftermiddagshygge, julefrokoster og juleaften bliver der kræset om julemaden, hvor flæskesteg, andesteg, brunede kartofler, kål salater, æbleskiver, ris ala mande og andre herlige juleretter, kommer på et fint dækket julebord.

Julemiddagen juleaften

Hver eneste år d. 24. december spiser de fleste danske mennesker den stort set samme julemiddag. Det kan måske variere en anelse fra familie til familie, men grundessensen er nogenlunde den samme. Det er enten flæskesteg, andesteg, gåsesteg, medister eller måske flere af stegene ved samme lejlighed. Sovsen er også den samme. Den brune sovs er lavet på skyen fra stegen, og bliver serveret i rigelige mængder. Ligesom kartoflerne der er hvide og måske endda asparges kartofler. Derudover serveres der selvfølgelig brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og måske en frisk rødkålssalat. Alt sammen bliver afsluttet med hjemmelavet ris ala mande med kirsebær sovs og en gemt mandel, og sådan vil historien forhåbentlig blive fortalt i mange århundrede frem endnu. Så længe vi stadigvæk fejrer juleaften med en overdådig julemiddag.

Julefrokost

Inden vi når så langt som til d. 24. december, er der selvfølgelig også alverdens festlige julefrokoster, hvor der skal spises julemad. Her bliver de gamle, danske juleretter endnu engang sat på bordet. Denne gang er juleretterne dog i selskab med rugbrød, især. Traditionen tro begynder  julemaden nemlig med de kolde retter, hvor særligt sild, æg, rejer, laks mm. bliver serveret. Dernæst bliver den lune julemad præsenteret. Frikadeller, lun leverpostej, flæskesteg, tarteletter og alle de andre gode og gamle klassikere. Sidst men ikke mindst vil desserten slutte det store julemåltid af og hjemmebagte småkager, frugtsalat eller et fint anrettet ostebord kan her blive serveret.