Andesteg

Andesteg

Andesteg er en traditionel og velsmagende ret, som ofte serveres til helt særlige højtider som jul og Mortens aften. Til andekødet er der selvfølgelig en hjemmelavet andesovs, lavet på skyen fra kødet. Under opskriften findes der tips og tricks til fremgangsmåden af både andestegen og andesovsen, ligesom det også beskrives, hvordan man laver en langtidsstegt andesteg.

Inspiration til opskrifter: Hjemmelavet rødkål og Ribbensteg

Opskrift på andesteg

Andesteg

Andesteg

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Andesteg

  • 1 and (ca. 3,3kg)
  • 250 g svesker
  • 2 æbler
  • 1 L vand
  • salt

Andesovs:

  • 1/2 dl andefedt (fra den stegte and)
  • 2 spsk. hvedemel
  • 750 ml andesky (fedt sorteret fra)
  • 1 dl piskefløde
  • 1 tsk. ribsgele
  • 1 tsk. balsamico eddike
  • smages til med salt

Sådan gør du

Andesteg:

  • Tag posen med indvolde ud af anden og skær gumpen, vingespidserne og halsen af anden. Gem det til senere
  • Vask anden grundigt både udvendigt og indvendigt og tør den med papir
  • Fordel salt ud på både overfladen af anden og indvendigt
  • Skær æbler i skiver og fordel æbler og svesker indvendigt i anden
  • Placer anden med brystsiden opad på en rist med en bradepande under. I bradepanden under placeres vingespidser, hals og indvolde (undtagen lever)
  • Steg anden ved 175 graders varme, alm ovn i ca. 2 timer og 30-45min. Tjek hele tiden at der er væske nok i bradepanden, så det ikke brænder på
  • Tag derefter anden ud og se om den er færdig ved at tjekke om lårbenet sidder løst
  • Lad anden stå og hvile i ca. 30min inden den skæres ud

Andesovs

  • Hæld andeskyen fra bradepanden over i gennemsigtig skål, glas eller kande gennem en sigte. På den måde kan man se fedtfordelingen i sovsen
  • Lad sovsen hvile nogle minutter, så fedtet placerer sig øverst og fjern det derefter forsigtigt med en ske. Gem andefedtet til senere
  • Tilsæt 1/2 dl andefedt og hvedemel til en gryde og pisk det grundigt sammen
  • Tilsæt andesky og piskefløde og lad det langsomt koge op under hyppig omrøring
  • Smag andesovsen til med salt, ribsgele og balsamicoeddike
  • Jævn evt. sovsen yderligere med maizena, hvis den ønskes meget tyk

And skåret ud

Langtidsstegt and

En smagfuld og saftig andesteg kan laves på flere måder, og ovenfor er nævnt en fremgangsmåde, som aldrig slår fejl. Her er stegetiden blot 2 timer og 30min og det giver noget utrolig velsmagende andekød. Man kan også vælge at langtidsstege sin andesteg. Dette gøres ved at man på samme måde soignerer, renser og fylder anden med svesker og æbler. Dernæst steger man anden i ovnen ved 110 graders varme, almindelig ovn. Start gerne med at sætte ovnen på 200 grader, og så skru ned med det samme. Anden skal herefter steges i 4 timer og 30min. I og med at and har et utrolig højt fedtindhold, så sikrer man ved en langtidsstegt and, at fedtet smelter fra kødet og ned i bradepanden under risten, og samtidig forbliver kødet saftigt. Fuldstændig ligesom man ønsker det med en helstegt and i ovnen.

Inspiration til julemiddagen: Flæskesteg og Andesovs

Andesteg opskrift

Sådan parterer du en andesteg

Placer fjerkræet med brystsiden opad. Skær lårene af ved at skære ind i selve ledet og skille det fra resten af stegen. Skær langs brystbenet på den ene side og fold kniven ind under kødet imens det langsomt løsner sig. Skær det fri på hver side af stegen. Skær derefter det store stykke brystkød ud i mindre stykker. Fjern vinger fra stegen ved at knæk dem bagud. Placer alle andestykkerne på et flot fad og evt. også med de bagte æbler og svesker.

Inspiration til julemad: Risalamande

Parteret and

Ofte stillede spørgsmål
  • Skindet er ikke sprødt, hvad gør jeg? Hvis andeskindet ikke er stegt sprødt efter den planlagte stegetid, så kan man skrue op for grill funktionen, som de fleste ovne har, og stege anden i yderligere 2min. Hold dog godt øje med anden hele tiden, når der bruges grill funktion.
  • Kan jeg tilberede andestegen om dagen, og servere den om aftenen? Ja. Parter i så fald anden i passende stykker, dæk den til og stil den på køl. Pensl dernæst andestykkerne med andefedt og lun dem i ovnen ved 150 graders varme, almindelig ovn.
  • Hvad kan serveres til andestegen? Traditionelt set serveres en andesteg med hjemmelavet og lun rødkål, andesovs, kogte kartofler, brunede kartofler og evt. en vintersalat hertil.
  • Hvad kan jeg bruge mine rester af and til? Saftigt, stegt kød andekød fra dagen i forvejen er oplagt at bruge i burger, sandwich, salat og asiatiske retter.

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering