Juleopskrifter

Juletræ

Juleopskrifter kommer i massevis og omfavner alt fra julemiddagen, maden til julefrokosten, julens bagværk og alt hvad der hører julen til. Vores traditioner, højtider og helligdage forbindes ofte med spisning og her er julen bestemt ingen undtagelse.

Julens bedste mad

Julen rundes af med manér d. 24. december med en overdådig julemiddag. Her serves der der skønneste julemad, som der er blevet brugt timevis i køkkenet på at tilberede. Andestegen og flæskestegen skal have mørt, lækkert kød og deres ydre skin og svær skal være sprøde og knasende. Hertil skal der serveres ikke blot én, men hele to forskellige slags kartofler. De almindelig hvide skal der være, men de søde, brunede kartofler skal der være det dobbelte af. Rødkål hører sig også til, og måske endda også en frisk rødkålssalat. Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi den gode brune sovs lavet af andefonden. Flere familier har tradition for, at alle skal have rørt i sovsen, så alle kan sige at de har været med til at lave den.

Julens desserter og bagværk

Der findes intet julebord uden julekager og julesmåkager og dessert. Ris a la manden slutter julemiddagen af til både juleaften, hvor der kommes en hel mandel i. Den heldige vinder af mandlen får en lille mandelgave. Juleopskrifter på vaniljekranse, pebernødder, peberkager og brunkager hører sig også til julen. Duften fra alle julekagerne der bages i decembermåned er med til at bringe den gode julestemning ind i husene. Krydderier som nelliker og kanel er nogle mange forbinder med jul. Disse krydderier kan være med til at forvandle almindelige vafler og pandekager til julevafler og -pandekager med et enkelt drys.

Julefrokosten

Vi venter et helt år på at kunne spise de gode julemad og når tiden endelig oprinder skal den også nydes i fuldedrag. Julefrokosten samler venner, familie og kollegaer til hyggeligt samvær, hvor maden selvklart er i højsæde. Udover retterne vi også finder til juleaften, så bringer julefrokostbordet et væld af andre skønne retter. Traditionen er, at retterne serves på et godt stykke rugbrød og præcis som det gør sig gældende for julemiddagen, så er julefrokosten et overdådigt arrangement med frikadeller, fiskefilet, friske salater mm i lange baner.