Frikadeller er en af de allerbedste klassiske, danske retter og er for mange indbegrebet af dansk mormormad. Især hvis de bliver serveret med kogte kartofler, en god brun sauce og syltede agurker. Frikadellen kan varieres og laves på utrolig mange forskellige måder, men her får du grundopskriften på en perfekt frikadellefars.
Inspiration til frikadelle opskrifter: Frikadeller med grøntsager og Kyllingefrikadeller
Opskrift på frikadeller
Frikadeller
Ingredienser
- 450 g hakket svine- og kalvefars (hakket svinekød kan også bruges)
- 1 tsk. salt
- 1 stort løg
- 1 æg
- 2 dl mælk
- 2 spsk hvedemel
- 2 spsk. havregyn, finvalset
- Smør til stegning
Sådan gør du
- Rør salt godt sammen med farsen.
- Hak løg fint, gerne i en minihakker. Alternativt, kan løget også rives på et rivejern
- Tilsæt løg, mælk, æg, havregryn og hvedemel til frikadellefarsen
- Lad gerne frikadellefarsen stå og hvile i køleskabet i 30min
- Form frikadellerne med en spise ske (pas på de ikke bliver for store), og steg dem på en pande i rigeligt smør
Den bedste frikadellefars
Hvordan farsen til frikadellerne laves er alt afgørende for, hvordan den færdige frikadelle bliver. Alle ingredienser skal nemlig ikke bare vendes sammen med det hakkede kød fra starten. Det er vigtigt at det hakkede kød bliver rørt sejt med salt inden du kommer de resterende ingredienser i. Herved opnår du den helt perfekte konsistens på frikadellen. Det må gerne tage et par minutter at røre farsen sej, så hvis du har en røremaskine vil den være ideel at bruge ved lav hastighed. Ellers kan en håndmixer med dejkroge også fint bruges. Herefter er det blot at komme de resterende ingredienser i. Farsen skal helst stilles på køl i en halv times tid, så den lige kan nå at sætte og samle sig inden frikadellerne skal formes. Du kan også sagtens lade farsen stå på køl i længere tid eller natten over.
Inspiration til frikadelle opskrifter: Oksekøds frikadeller og Frikadeller med urter
Kødet til frikadellerne
Det hakkede kød til frikadellerne er i denne opskrift en blanding af svine- og kalvefars. Blandingen giver nogle utrolig gode, saftige frikadeller. Du kan også brug ren svinefars, men så vil smagen selvfølgelig ændre sig. Grisekød er en smule mere mildt i smagen, hvorimod kalvekød ligesom oksekød, er langt mere rig på smag. Dertil er kalvekød også en smule mere hårdt i konsistensen, som i sidste ende giver en rigtig god frikadellefars og nogle rigtig gode frikadeller.
Inspiration til frikadelle opskrifter: Kartoffelfrikadeller og Squash frikadeller
Serveringsforslag
Frikadellerne kan serves på helt klassisk vis til kogte kartofler, en god brun sauce og syltede agurker til. Frikadellen er dog også utrolig alsidig, og kan spises i mange forskellige måltidskombinationer. Du kan bruge dellerne til at lave en god frikadellesandwich eller komme dem i pitabrød, burger eller sandwiches. Dellerne er også virkelig gode til kold kartoffelsalat eller som luksus pålæg til rugbrødet. Derudover smager frikadeller godt sammen med de fleste salater. Så selvom gammeldags frikadeller rimer på tung, dansk mad, så kan man sagtens gøre måltidet grønt og friskt med tilbehøret.
Andre gode tips til frikadellerne
- Groft hakket eller fint hakket løg: Det er forskelligt, og en smagssag, om man godt kan lide sine løg grov- eller finthakket.
- Mælk: Når der skal laves frikadeller, skal der bruges sødmælk til frikadellefarsen. Selvfølgelig kan f.eks skummetmælk også gå an, men der er altså en smagsforskel.
- Størrelsen: Frikadeller skal ikke formes alt for store. Hellere for små end for store, så man smager den gode stegeskorpe, og ikke blot kogt kød.
- Stegning: Dunserne skal steges i rigeligt smør. Hverken margarine eller nogle former for olie kan gå an, når man steger de klassiske, danske frikadeller.
- Krydderier: De pandestegte frikadeller kan laves med forskellige krydderier som oregano eller timian. Det er en god og nem måde at variere frikadellen på.