Frisk rødkålssalat med sprøde og søde æbler, gule appelsiner og syrlige granatæblekerner, er en skøn vintersalat. Salaten kan nemlig spises hele vinterhalvåret og selvfølgelig også i den søde juletid, hvor rødkålssalaten kan være et friskt element til den fede julemad.
Inspiration til julemad: Hjemmelavet flæskesteg og Andesteg
Opskrift på rødkålssalat
Rødkålssalat
Ingredienser
- 1/2 rødkål
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. appelsinsaft
- 1 tsk. flydende honning
- 1 tsk. salt
- evt. 1/2 tsk. sennep
- 2 modne og søde æbler
- 1/2 appelsin
- 50 g granatæblekerner
- 50 g valnødder
- evt. et bundt frisk persille
Sådan gør du
- Snit rødkål meget fint. Brug gerne et mandolin jern
- Bland dressingen godt sammen (appelsinsaft, olivenolie, honning, salt og sennep) og vend dressingen godt rundt i rødkålen
- Skær æbler og appelsin i tern og bland det i kålen sammen med granatæblekerner
- Hak valnødder groft og drys det udover salaten
- Hak persille fint og drys det udover salten lige inden servering
Frisk rødkålssalat med appelsin
Kål er fabelagtig spise hvis det tilberedes rigtigt. Kål er nemlig utrolig fiberholdigt og derfor skal kålen også marineres på den rigtige måde. Hvis rødkålssalaten ikke bliver tilberedt rigtigt, så er salaten nemlig alt for bestandig at tygge i. Derfor er det vigtigt at rødkålen snittes meget fint. Et stort stykke rødkål i en rødkålssalat er nemlig ikke rart at spise. Brug gerne et mandolinjern eller snit kålen meget fint med en køkkenkniv på et spækbræt. Dernæst skal rødkålen marineres. Syre som både basamicoeddike, appelsinsaft, æbleeddie eller hvidvinseddike kan bruges til netop dette. Fordi det er en rødkålssalat og dermed rimer på jul og julemad, så endte valget dennegang på appelsinsaft, der gør arbejdet virkelig godt.
Inspiration til julemad: Klassisk risalamande opskrift
Vintersalat og serverings forslag
Det er måske ikke særlig traditionelt at servere en frisk rødkålssalat juleaften, men ikke destomindre er det blevet mere og mere almindeligt de seneste par år. Den friske vintersalat passer nemlig rigtig godt sammen med den fede og tunge and, flæskesteg og brunesovs. Faktisk vil det endda fremhæve kødet og sovsen endnu mere. Derudover kan rødkålssalaten også serveres til utrolig mange andre forskellige retter. Særligt den slags mad som er gammeldags og dansk. Her tænkes på:
- Klassiske frikadeller stegt på panden
- Medisterpølse – specielt med julekrydderier
- Kyllingesteg med brun sauce
Tips og tricks til rådkåls salat
- Friske bær som f.eks brombær og blåbær giver samme syrlighed som appelsin, og kan derfor tilføjes til salaten
- Fetaost gør salaten ekstra cremet
- Lad gerne rødkålen marinere i nogle minutter sammen med dressingen inden de øvrige ingredienser tilsættes
- Valnødder kan sagtens skiftes ud med andre nødder som f.eks mandler og hasselnødder