Agurkesalat eller syltede agurker, synes jeg, går sig helt perfekt til virkelig mange forskellige (især danske) retter. De er sure, let sprøde og simpelthen så hyggelige at servere til et måltid mad.
Hjemmelavet agurkesalat
Jeg tror virkelig at mange tænker, at det er da alt for besværligt, at lave hjemmelavet agurkesalat. Det er dog lige til de prøver det første gang, for syltede agurker er nemlig ualmindeligt nemt at lave, og så er der altså også noget hyggeligt, hjemligt og ikke mindst gastronomisk over at servere hjemmelavet agurkesalat. Derudover så kan syltede agurker holde sig i evigheder. Når man først har lavet dem, så kan man nyde godt af agurksalat som tilbehør i flere uger og måneder frem.
Inspiration til anden syltning: Klassisk, hjemmelavet rødkål
Opskrift på syltede agurker med sort peber
Man kan nemt og smagfuldt give sin agurkesalat forskellige udtryk vha. forskellige krydderier og ingredienser. Min grund opskrift er altid med sort peber, som er meget traditionel. Ofte tilsætter jeg også laurbærblade til lagen, der giver sukkerlagen en ekstra dybde, og skøn smag. Hvis det er vinter og tilmed jul kan man bruge stjerneanis, nelliker og endda kanal stænger. Hvis det derimod er sommer og solen skinner kan man f.eks bruge hvidvin, urter og andre friske grøntsager.
Inspiration til anden syltning: Syltede rødløg med peber
Opskrift på syltede agurker
Agurkesalat
Ingredienser
- 1 hel agurk
- 1 tsk. salt
- 2 dl lagereddike
- 2 dl vand
- 1 dl sukker
- 1 tsk. sorte peberkort
Sådan gør du
- Skær agurken i tynde skiver vha. en kniv eller et mandolin jern
- Vend agurkskiverne i salt og lad dem trække et par minutter
- Kog lagereddike, vand og sukker sammen i en gryde til sukkeret er opløst og vandet koger
- Lad lagen afkøle til stue temperatur
- Fordel agurkskiverne i et rengjort patentglas eller syltetøjsglas og hæl lagen over
- Tilsæt peberkorn eller anden smag til de syltede agurker og opbevar agurkerne i køleskabet
Serverings forslag til agurkesalat
Som tidligere nævnt er det særlig gamle, danske retter, som syltede agurker smager virkelig dejligt til. Dette er fordi at især den fede sauce og kød, bliver mere frisk i smagen, når der bliver serveret nogle sure grøntsager til. Udover den klassiske mormor mad, så smager syltede agurker også dejligt i flere amerikanske retter. Hvis man vil bruge agurkesalat til sidst nævnte, så kan man evt. vælge en anden udskæring af agurkerne, så de også fremstår anderledes i udtrykket.
- Gammeldags frikadeller
- Hakkebøffer med bløde løg og brun sauce
- Kylling danoise med kartofler
- Gammeldags kyllingesteg
4 kommentarer til “Agurkesalat – hjemmelavet syltede agurker”
Jeg har en del agurker i mit drivhus og vil gerne sylte dem. Men hvor lang tid kan de holde sig i køleskabet?
Hej Stinne
De kan holde sig flere måneder 🙂
Kh
Hvad er stuetemperatur? Det ville være lidt nemmere at forstå men et tal ville lave dem nu men har ikke en evighed mens det køler ned så må lige vente lidt desværre
Hej Camilla
Stuetemperatur er ca. 25 graders varme 🙂