Risalamande

Risalamande

Risalamande vækker nogle fantastiske minder hos de fleste. Dette er både fordi den smager utrolig godt, men særligt også fordi, at desserten traditionelt set serveres juleaften blandt levende lys, julepynt og en gemt mandel i bunden af skålen. Alles øjne hviler på denne risdessert, og derfor skal opskriften på risalamande også sidde lige i skabet hver eneste gang. Med opskriften nedenfor vil julemiddagen med garanti blive en succes.

Inspiration til julemad: Klassisk flæskesteg med brun sauce

Opskrift på risalamande

Risalamande

Risalamande

Udskriv Pin
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 8 personer

Ingredienser

Risengrød:

  • 180 g grødris
  • 3 dl vand
  • 1 L sødmælk
  • 0,5 tsk. salt

Risalamande:

  • 100 g mandler
  • 2 tsk. vanilje eller vaniljestænger
  • 75 g sukker
  • 1/2 L fløde, 38%
  • Serveres med kirsebærsauce

Sådan gør du

Risengrød:

  • Tilsæt grødris og vand til en tykbundet gryde og lad det koge op under omrøring
  • Lad risene koge i et par minutter og tilsæt dernæst mælk og salt
  • Kog mælken op under omrøring og når grøden når kogepunktet, skru da ned på svag varme og sæt låget på gryden
  • Lad risengrøden simre i ca. 45min under hyppig omrøring eller til grøden er blevet cremet i konsistensen
  • Stil grøden på køl. Grøden skal være køleskabs kold inden den kan bruges til risalamande

Risalamande:

  • Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem derefter med fingrene. Gentag evt. proceduren med det kogende vand, hvis mandlerne er svære at smutte
  • Hak de smuttede mandler groft (gem evt. en enkelt mandel til mandelgave legen)
  • Rør de hakkede mandler i risengrøden sammen med sukker og vanilje
  • Pisk fløde til flødeskum. Flødeskummen skal være let og ikke overpisket
  • Vend flødeskummen i risalamanden og stil desserten på køl til den skal serveres
  • Lun kirsebærsaucen i en gryde og server saucen til risalamanden

Risalamande dessert

Hjemmelavet risalamande med kirsebærsauce

Hele december måned burde være dedikeret til risalamande. For det er i den grad en dessert, man får alt for lidt. Særligt i lyset af hvor nemt det egentlig er, at lave hjemmelavet risalamande. Alt det kræver er tid. Tiden til at røre i risengrøden, så den ikke brænder på, samt tiden til at lade den køle helt ned i køleskabet, inden man vender grøden med flødeskum, smuttede mandler, vanilje og sukker. Bruger du en vaniljestang til risalamanden, skal du som det første have vaniljekorne skrabet ud. Det gøres ved at halvere vaniljestangen med en skarp kniv, for derefter at skrabe kornene ud. Bland kornene sammen med lidt sukker for at skulle de gode vaniljekorn fra hinanden. Du kan desuden med fordel komme de to halve vaniljestænger i risengrøden mens den koger op for at udnytte vaniljestangen til fulde, og give ekstra smag til grøden.

Man kan man gøre processen med at lave risengrød og risalamande endnu hurtigere. Man kan købe smuttede mandler, og man kan lave risengrøden i en “høkasse”, så man ikke behøver at våge over grøden. Det vil altså sige, at man koger risengrøden op, og dernæst pakker den ind i et tæppe og stiller den en lunt sted under dynen. Som f.eks i en høkasse eller seng. Alt efter hvad man sover i.

Inspiration til julemiddagen: Den bedste hjemmelavet rødkål

Mandler

Hvor længe kan risdesserten holde sig?

Flødeskum holder sig desværre ikke særlig længe, men hvis man pakker desserten hurtigt væk og stiller den i køleskabet, så kan risalamanden godt holde 2 døgn. Fløden bliver nemlig sur, hvis den står for længe.

Hvad kan serveres til risalamande desserten?

De fleste foretrækker kirsebærsauce, som den klassiske dessert også er kendt for at blive serveret sammen med. Man kan dog også servere andre frugtsaucer til juledesserten. F.eks med smag af jordbær eller karamel.

Inspiration til juledesserter: Julekringle og Julecookies

Risalamande opskrift

Sådan smuttes mandlerne

For at gøre smutnings processen en hel del nemmere, kan du komme mandler i en skål og hælde kogende vand over og lade dem stå i 1-2 minutter. Herefter skal det kogende vand hældes fra, og der skal hældes koldt vand på. Det kolde vand hældes fra, og så skal der endnu engang hældes kogende vand på og det skal igen stå i 1-2 minutter. Det kogende vand hældes fra igen, og så skulle skallen gerne være nem lige at smutte af imellem to fingre.

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering