Risalamande

Risalamande

Risalamande vækker nogle fantastiske minder hos de fleste. Dette er både fordi den smager utrolig godt, men særligt også fordi, at desserten traditionelt set serveres juleaften blandt levende lys, julepynt og en gemt mandel i bunden af skålen. Alles øjne hviler på denne risdessert, og derfor skal opskriften på risalamande også sidde lige i skabet hver eneste gang. Med opskriften nedenfor vil julemiddagen med garanti blive en succes.

Inspiration til julemad: Klassisk flæskesteg med brun sauce

Opskrift på risalamande

Risalamande

Risalamande

Udskriv Pin
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 8 personer

Ingredienser

Risengrød:

  • 180 g grødris
  • 3 dl vand
  • 1 L sødmælk
  • 0,5 tsk. salt

Risalamande:

  • 100 g mandler
  • 2 tsk. vanilje eller vaniljestænger
  • 75 g sukker
  • 1/2 L fløde, 38%
  • Serveres med kirsebærsauce

Sådan gør du

Risengrød:

  • Tilsæt grødris og vand til en tykbundet gryde og lad det koge op under omrøring
  • Lad risene koge i et par minutter og tilsæt dernæst mælk og salt
  • Kog mælken op under omrøring og når grøden når kogepunktet, skru da ned på svag varme og sæt låget på gryden
  • Lad risengrøden simre i ca. 45min under hyppig omrøring eller til grøden er blevet cremet i konsistensen
  • Stil grøden på køl. Grøden skal være køleskabs kold inden den kan bruges til risalamande

Risalamande:

  • Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem derefter med fingrene. Gentag evt. proceduren med det kogende vand, hvis mandlerne er svære at smutte
  • Hak de smuttede mandler groft (gem evt. en enkelt mandel til mandelgave legen)
  • Rør de hakkede mandler i risengrøden sammen med sukker og vanilje
  • Pisk fløde til flødeskum. Flødeskummen skal være let og ikke overpisket
  • Vend flødeskummen i risalamanden og stil desserten på køl til den skal serveres
  • Lun kirsebærsaucen i en gryde og server saucen til risalamanden

Risalamande dessert

Hjemmelavet risalamande med kirsebærsauce

Hele december måned burde være dedikeret til risalamande. For det er i den grad en dessert, man får alt for lidt. Særligt i lyset af hvor nemt det egentlig er, at lave hjemmelavet risalamande. Alt det kræver er tid. Tiden til at røre i risengrøden, så den ikke brænder på, samt tiden til at lade den køle helt ned i køleskabet, inden man vender grøden med flødeskum og smuttede mandler. Og man kan sågar gøre processen endnu hurtigere. Man kan købe smuttede mandler, og man kan lave risengrøden i en “høkasse”, så man ikke behøver at våge over grøden. Det vil altså sige, at man koger risengrøden op, og dernæst pakker den ind i et tæppe og stiller den en lunt sted under dynen. Som f.eks i en høkasse eller seng. Alt efter hvad man sover i.

Inspiration til julemiddagen: Den bedste hjemmelavet rødkål

Mandler

Hvor længe kan risdesserten holde sig?

Flødeskum holder sig desværre ikke særlig længe, men hvis man pakker desserten hurtigt væk og stiller den i køleskabet, så kan risalamanden godt holde 2 døgn. Fløden bliver nemlig sur, hvis den står for længe.

Hvad kan serveres til risalamande desserten?

De fleste foretrækker kirsebærsauce, som den klassiske dessert også er kendt for at blive serveret sammen med. Man kan dog også servere andre frugtsaucer til juledesserten. F.eks med smag af jordbær eller karamel.

Risalamande opskrift

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering