Pandekager
Pandekager er en kæmpe favoritdessert hos mange. Og med rette. For de er virkelig gode og kan fyldes med næsten alt hvad hjertet begærer. Herunder finder du opskrifter på en masse forskellige pandekager og vafler. Der er både en opskrift på en helt klassisk gammeldags pandekage. Der er opskrifter på pandekager hvor der har sneget sig frugt eller grønt ind, som f.eks. græskarpandekager, blåbærpandekager eller disse bananpandekager. Der er sunde pandekager du kan bruge som dessert. Endelig er der også en pandekage lagkage der samles med flødeskum og marmelade.
Pandekagens historie
Pandekager, både de søde og madpandekager bliver spist i de fleste danske hjem. Det er uvist hvornår og hvor pandekagen præcis opstod, men pandekagens historie strækker sig mere end 500 år tilbage. Nogle mener, at pandekagen opstod i forbindelse med fasten, hvor at man i 40 dage op til påske skulle faste og derfor skulle man bruge de madvarer man ikke måtte indtage under fasten og der ville blive for dårlige inden fasten sluttede. Dette gjaldt især æg, mælk og smør, som er hovedingredienserne i pandekager. I dag fejrer flere international pandekagedag, som altid falder den første tirsdag efter fastelavn.
Tyk eller tynd
Forskellige kulturer har forskellige traditioner med pandekagen. I Frankrig, skal deres bud på pandekagen, en crêpe, helst være så tynd som muligt. Hvorimod den amerikanske pandekage skal være en lille, men tyk og luftig kage. Men om pandekager skal være tykke eller tynde, store eller små, er i sidste ende helt op til dig; du kan lave dem præcis som du gerne vil have dem.
Serveringsforslag
Der er mange holdninger til hvad der er det rigtige at fylde i en pandekage og i forskellige kulturer er der tradition for hvad der skal i. De franske crepes bliver brugt til desserten Crêpe Suzette, der består af en pandekage, der vendes i en flamberet appelsinsauce tilsat appelsinlikør som f.eks. Grand Marnier eller Cointreau. I USA serveres pandekagerne ofte til morgenmad og overhældes med ahornsirup. I Danmark er der forskellige traditioner fra familie til familie. Nogle nyder den med is, mens andre foretrækker den med syltetøj. Herunder finder du de bedste bud på hvad du kan fylde din pandekage med:
- Friske bær, fx. jordbær, hindbær eller blåbær.
- Friske frugter.
- Hakkede nødder; hasselnødder, mandler, pekannødder.
- Chokolade. Enten hakket eller smeltet med fløde til chokoladesovs.
- Hjemmelavet nutella.
- Nøddesmør, f.eks. peanutbutter eller mandelsmør.
- Syltetøj eller kompot.