Julesmåkager

Julesmåkager og julekager er endnu en af julens hyggelige traditioner. December er den helt store julemåned, og er den højtid på året der har flest traditioner og mærkedage. Juletiden er forbundet med skøn julemad der både serveres til julemiddagen på juleaften, julefrokosterne der leder op til juledagene. Juletiden er dog ikke fuldendt uden de små, lækre julesmåkager

Julebagning

Det er virkeligt hyggeligt at mødes med venner og familie i køkkenet og bage julen ind. De mest klassiske og traditionsfyldte småkager er velsagtens den skønne vaniljekrans der med sit smukke ydre og herlige smag af vanilje i den grad har fortjent sin plads som en af julens bedste småkager og juleopskrifter. Pebernødder og peberkager er heller ikke til at komme udenom. Udover at bage peberkagerne, så skal de også pyntes med farvet glasur. Nogen laver sågar hele peberkagehuse af kagen, som dekorativt pyntes med prikker, snirkler og forskellige farver.

Spiseligt julepynt

“Først skal træet vises, siden skal det spises”. Sådan lyder det i julesangen ‘Højt fra træets grønnetop’. Sætningen lyder muligvis en smule spøjs, for man kan da ikke spise et juletræ? Og dog for det har været en tradition at pynte juletræet med spiseligt pynt. Det kunne eksempelvis være vaniljekranse der er blevet bundet op med en fin sløjfe og hængt på træet. Pebernødder i kræmmerhuse hænges også tit på juletræet. Når juletræsdansen var slut blev træet tømt for spiselige godter.

Den gamle pebernød

Den ældste julekage vi har er pebernødden. Den kan spores tilbage til 1500-tallet, hvor den blev bagt af rugmel, honning og stærkekrydderier. Deraf også navnet for i nutidens pebernød opskrift er det sjældent der faktisk er peber i. Pebernødden er også ofte blevet brugt i spil og lege til juleaften. Det er skægt og hyggeligt hvor meget historie der kan være i sådan en lille julesmåkage.

Kilde: https://www.dengamleby.dk/viden/jul/spiselig-julepynt/