Julemiddag
Juleaftens julemiddag er for mange dagens højdepunkt. Måske med undtagelse af julegaverne for børnenes vedkommende. December er kommet og nu er dagen endelige oprandt. D. 24. december som vi alle har ventet et helt år på. Julefrokosten har forberedt os til til helt støre julemåltid, hvor julemaden endnu engang er med til at samle os omkring et vidunderligt måltid.
Julemaden til juleaften
Hver eneste år d. 24. december laver og spiser de fleste danskere stort set de samme juleopskrifter til dagens julemiddag. Det kan måske variere en anelse fra familie til familie, men grundessensen er nogenlunde den samme. Det er enten flæskesteg, andesteg, gåsesteg, medister eller måske flere af stegene ved samme lejlighed. Sovsen er også den samme. Den brune sovs er lavet på skyen fra stegen, og bliver serveret i rigelige mængder. Ligesom kartoflerne der er hvide. Derudover serveres der selvfølgelig brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og måske en frisk rødkålssalat. Alt sammen bliver afsluttet med hjemmelavet ris ala mande med kirsebær sovs og en gemt mandel, og sådan vil historien forhåbentlig blive fortalt i mange århundrede frem endnu. Så længe vi stadigvæk fejrer juleaften med en overdådig julemiddag.
Julens søde sager
Det er ikke til at komme udenom julens bagværk og de skal selvfølgelig også serveres på juleaften. Her er der præcis ligeså mange forskellige opskrifter og traditioner, som der er til julemaden. Julesmåkager og julekager kommer i mange forskellige varianter så der er en kage for alle. Vaniljekranse, brunkager, honninghjerter, pebernødder og smukt pyntede peberkagehuse, -mænd og -koner er ikke til at komme udenom. Det er virkelig hyggeligt at bage småkagerne sammen med andre og gøre det til en julehyggedag med venner og familie.