Brød

Et lækkert nybagt brød er noget af det bedste der findes. Alt efter hvilken type mel der bruges til brødet, om det er fuldkornsmel, hvedemel eller grahamsmel, skifter brødet smag og struktur. Nogle brød er bagt med surdej, andre med gær, som også er med til at varierer brødene. De lækre skolerugbrød er geniale til madpakker for de er fyldt med gulerod der giver god næring, de er mættende og så er de lidt sjovere at have med end almindeligt rugbrød.

Grydebrød

At bage sit brød i en gryde gør brødet lækkert og luftigt. Når man bager brødet i en gryde med låg på, så forbliver dampen inde i gryden, som er med til at brødet hæver flot op og får de lufthuller man så gerne vil opnå i netop disse brød. Den sprøde skorpe og flotte farve på brødet opnås ved at låget tages af i de sidste par minutter af afbagningen.

Brødets elementer

Hævemiddel i brød er noget af det vigtigste. Uden bliver brødet fladt og kedeligt. Gær og surdej er de gængse ingredienser til at få brødet til at hæve. Gær som man køber i supermarkedet, består af en enkelt gærtype, og der skal ikke bruges meget for at brødet hæver. Surdej er lidt mere kompleks, og skal passes og plejes. Men tør man kaste sig ud i at lave en surdej og bage med den, så smager brødet super lækkert. Men gærcellerne kan ikke vokse og udvikle sig af sig selv. De har brug for et sødemiddel sukker eller honning. Sukker er nemlig det gærcellerne så at sige lever af og som gør at brødet kan hæve. Derudover er sødemidlet selvklart også med til at søde brødet og give det smag.

Typer af mel

Når man skal bage et brød, skal man også tage stilling til hvilken type mel man gerne vil bruge. Der findes rigtig mange typer af mel og hvedemel er ikke altid bare hvedemel. Der er Tipo 00, Manitoba, fuldkorns hvedemel osv. Hver meltype giver hver sit brød.