Andesovs

Andesovs

Andesovs hører sig til en god og smagfuld andesteg, kartofler, rødkål og måske endda brunede kartofler. Andesaucen er grundstenen i denne traditionelle ret, som ofte serveres til højtider. Det er nemlig sovsen lavet på andesky, der binder elementerne sammen, og gør måltidet fremragende.

Inspiration til opskrifter: Andesteg og Hjemmelavet rødkål

Opskrift på andesovs

Andesovs

Andesovs

Udskriv Pin
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 750 ml andesky fra en stegt and
  • 1/2 dl andefedt
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl piskefløde
  • 1 tsk. ribsgele
  • 1 tsk. balsamico eddike
  • smages til med salt
  • kulør
  • evt. maizena til jævning

Sådan gør du

  • Hæld andeskyen i en gennemsigtig beholder, så det tydeligt ses, hvordan fedtlaget placerer sig øverst
  • Skum fedtet af skyen ved at tage det fra med en ske
  • Kog andeskyen en smule ind for en mere intens smag
  • Tilsæt 1/2 dl andesky og hvedemel til en gryde og rør imens det koges op
  • Tilsæt andesky og lad det langsomt varme op under omrøring
  • Tilsæt piskefløde og smag til med ribsgele, balsamico eddike og salt
  • Tilsæt kulør og jævn evt. andesovsen hvis den ønskes tykkere

Andesovs opskrift

Hjemmelavet andesauce

Andeskyen fra en stegt and eller blot stykker af andebryst kan blive til en fremragende, hjemmelavet andesauce. Dette gælder både om andestegen den langtidssteger, eller blot tilberedes i ovnen i 2 timer og 45 minutter. Smagene fra en stegt and er nemlig helt legendarisk, og får et hjem til at dufte af jul, Mortens aften eller anden, hyggelig højtid. Når anden steger, smelter både fedt og safter fra andestegen ned i bradepanden, som er placeret under stegen. Heri er i forvejen hældt en god mængde vand i, som sørger for, at de vigtige dråber, ikke brænder på. Det er derfor også vigtigt, at man hele tiden holder øje med at væsken ikke slipper op undervejs i stegetiden. I så fald vil andesovsen nemlig få en brændt smag.

Inspiration til opskrifter: Flæskesteg og Julesalat

Smagsgivere til den brune sovs

I fadet eller bradepanden under andestegen lægges indvolde, undtagen lever, hals, vingespidser, og andet, der er skåret fra fjerkræet. Ligeledes kan man tilsætte løg delt i kvarte, pastinak og timian, som også kan give smag til en god, brun sovs. Dette er helt generelt, om man så laver brunsovs baseret på en kyllingesteg, flæskesteg, andesteg osv. Når anden er stegt færdigt, skal andesovsen skummes for fedt, så det kun er den kraftige andesky, der bruges til den brune sovs. Man kan vælge at koge væsken en anelse ind, så smagen bliver endnu mere kraftig. Til sidst smages den færdige sovs til med salt, ribsgele, som giver sødme, og balsamico eddike som giver syre. Hvis man ikke har balsamico eddike, kan man også bruge rødvin eller lignende. Det er blot vigtigt, at man bidrager med noget syre til en så fed sovs, som andesovs er.

Inspiration til julemaden: Risalamande og Ribbensteg

Hvordan gør man andesovsen tyk?

Allerede når man koger andefedt med hvedemel, som traditionelt set kaldes for “melbolle”, så er man igang med at tykne sovsen. Det er nemlig denne melbolle, som lægger grundlaget for en tyk og ensartet, brun sovs. Piskefløde giver, udover god smag, også en god konsistens til sovsen, og kan således ikke undværes. Når man slutteligt har smagt sin andesovs til, og måske konstaterer at man ønsker den en anelse tykkere, så kan man jævne andesovsen med maizena eller majsmel.

Tip: Hvis du har ekstra sky i overskud, så kom det i en bøtte og gem det i frysere. Så har du sky til at kunne lave en sovs til eksempelvis frikadeller. Gem også gerne den resterende andefedt. Den er skøn at stege i.

Opbagt sovs

Du har måske hørt at ”sovsen er opbagt” og at det en den eneste rigtige måde at lave en sovs på. Det betyder egentlig blot, at sovsen er lavet og jævnet med en melbolle. Denne opskrift på andesovs er derfor en opbagt sovs. Opbagningen består blot af mel og fedt i form af smør, eller som i denne opskrift andefedt, som piskes godt sammen.

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering