Laksemousse er en smagfuld fiskeret, der kan spises både som fyld og som pålæg. Konsistensen er cremet og smagen er let røget og saltet, og sammen med de øvrige råvarer, kommer der tekstur i laksemoussen. Sidst men ikke mindst tager det blot nogle få minutter at røre ingredienserne sammen, da intet i opskriften skal tilberedes.
Inspiration til pålægssalater: Æggesalat og Tunsalat
Opskrift på laksemousse
Laksemousse
Ingredienser
- 175 g rygeost (eller flødeost natural)
- 100 g cremefraiche
- 1 bundt purløg
- 1 æble
- 1 spsk. citronsaft
- 200 g røget laks
- smages til med salt, peber og frisk dild
Sådan gør du
- Bland rygeost med cremefraiche
- Hak purløg, æble og røget laks fint og tilsæt det til moussen
- Smag til med salt, citronsaft, peber og frisk hakket dild
Røget laks og varmrøget laks
I en cremet laksemousse kan man både bruge røget laks og varmrøget laks. Begge dele smager godt, men den varmrøget laks har lettere ved at blive blandet godt rundt i moussen. Hvis man vil have en ensartet fiskemousse, er der derfor en fordel i at vælge varmrøget laks. Røget laks har derimod en mere markant, røget smag, og har lidt svære ved at blive blandet sammen til en ensartet konsistens. Begge typer fisk går dog rigtig godt til de øvrige råvarer, som bidrager med både syre og sødme.
Inspiration til pålægssalater: Hønsesalat og Karrysild
Ingredienser til laksemousse
Når man bruger en fisk som laks, som er en fed fisk, så er det vigtigt, at den bliver smagt rigtigt til. Det er derfor heller ikke helt tilfældigt, at citronsaft nærmest rimer på laks i daglig tale. Den fede smag og konsistens går nemlig rigtig godt sammen med de syrlige smags karakteristika. Ligeledes bidrager æble med både syre og sødme. Dild er ligeledes endnu en råvare eller krydderurt, som smager rigtig godt sammen med laks og fisk i det hele taget. Derfor er der også lagt op til i opskriften ovenfor, at man smager sin laksemousse til med alverdens gode råvarer, alt efter hvad man bedst kan lide.
Inspiration til pålægssalater: Sildesalat og Hytteostsalat
Laksefyld til bagt kartoffel
Udover at man kan spise sin laksemousse på et stykke rugbrød, en franskbrøds mad eller lignende, så kan man også bruge det som fyld. Et eksempel på sådan en ret er, hvis man bager en kartoffel, lader den køle helt ned, og til sidst fylder den med laksemousse. Dette bliver en virkelig fiskeanretning, som kan spises til både frokost, forret eller som en del af en større buffet.
Inspiration til opskrift på: Bagt kartoffel med laks og Bagt sushi cup