Pastaretter
Pastaretter er en klassiker på aftensmadsbordet i de fleste hjem. Pastaretterne kan varieres på uendeligt mange måder, lige fra klassiske italienske retter med masser af fløde og parmesan til friske og sprøde salater hvor pasta indgår som det mættende element.
Forskellige typer pasta
De fleste kender de almindelige pastaretter med spaghettier og har med stor sandsynlighed smagt en spaghetti med kødsovs, men pasta er så meget mere end det. Den italienske råvare findes i utallige former, farver og med forskellige teksturer. Pasta er oftest lavet af durumhvedemel og æg, men kan med fordel udskifte den almindelige pasta til en pastatype med et større indhold af fuldkorn. På den måde får du et måltid, der er fyldt med flere fibre, og maden mætter derfor også mere. Blandt børn er de sommerfuglelignende farfalle ofte et hit. Pastaskruer (eller fusili som de hedder) er gode til både kødsovs eller i salater. De lange pastaer findes også i flere varianter, der kan benyttes i pastaretter. De almindelige spaghettier bruges ofte til spaghetti med kødsovs, mens bucatini, som er lidt tykkere og med hul i midten er god til spaghetti carbonara.
Italienske klassikere
Når man siger pastaretter, ledes tankerne uundgåeligt hen på Italien. Med få ingredienser kan du skabe et velsmagende måltid, der samler familien. En af klassikerne i det italienske køkken, er italienske kødboller, der består af krydrede kødboller i en cremet tomatsovs. Pastaretten blev udødeliggjort i filmen Lady & Vagabonden, og er blevet indbegrebet af romantik. Retten er nem at lave og kan gøres mere grøn, ved at tilsætte grøntsager i tomatsaucen. En anden italiensk og klassisk pastaopskrift er spaghetti bolognese. Traditionelt set laves retten med en sjat vin og selleri og gulerod skåret i fine tern. Bolognesen skal dernæst simre et par timer, og er derfor perfekt at lave en weekend samtidig med man nyder et glas vin. En mere børnevenlig version af bolognesen, er spaghetti med kødsovs. Pastaretten er altid et hit hos børn, og er også betydelig hurtigere at lave end den klassiske bolognese. Så hvis man vil have en hurtig, nem og hverdagsvenlig opskrift med pasta, kan denne anbefales.
Vegetariske pastaretter
Ønsker man et grønnere alternativ til sin aftensmad, findes der herunder også et stort udvalg af vegetariske pastaretter. Fælles for dem er, at de er lette at lave, men fyldt med smag. Der findes desuden efterhånden et stort udvalg af veganske pastaer i supermarkeder. Disse er ofte lavet af bønner eller linser, og kan også bruges i adskillige pastaretter.