Spaghetti bolognese

Bolognese

Spaghetti bolognese er nok en af de retter danskerne spiser allermest, og det kan jeg i sandheden godt forstå. For den italienske ret smager både virkelig godt, og er samtidig utrolig nem at lave. Spaghetti bolognese kan nemlig både serveres med rødvin en lørdag aften i godt selskab, men også en almindelig aften midt i en travl hverdags uge.

Under opskriften deler jeg inspiration til ingredienser og fremgangsmåde for en autentisk, italiensk bolognese, der indeholder både gulerod, vin og selleri.

Inspiration til italienske opskrifter: Lasagne og Hjemmelavet pizza

Opskrift på spaghetti bolognese

Bolognese

Spaghetti bolognese

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 400 g hakket oksekød
  • 2 tsk. basilikum
  • 2 tsk. oregano
  • 1 tsk. timian
  • 400 ml hakket tomater
  • 70 g tomatpure
  • Smages til med salt og peber
  • Serveres med spaghetti eller pasta

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg og steg løgene i en gryde med olivenolie til de bliver bløde og glasagtige
  • Tilsæt hakket oksekød og svits kødet til det er gennemstegt
  • Tilsæt krydderier, hakkede tomater og tomatpure og kog bolognesen langsomt op
  • Smag til med salt og peber og lad bolognesen simre mindst 15min
  • Server med spaghetti eller pasta

Bolognese

Hjemmelavet italiensk bolognese

Den italienske bolognese er et grundelement i utrolig mange forskellige retter. Den tomatrige sauce er krydret med krydderier som basilikum, oregano og timian, der alle dyrkes i den italienske natur. Ligesom tomaterne, så kræver disse krydderurter nemlig store mængde sollys, som der findes i middelhavsområdet. Oprindeligt er den italienske tomatsauce lavet med bladselleri og gulerod. Begge dele blev traditionelt set fint hakket og tilsat til bolognesen. På den måde blev gulerod, bladselleri og tomat en integreret del af saucen.

Inspiration til italienske salater: Tomatsalat og Spaghetti carbonara

Spaghetti med kødsauce

Hvordan laver man autentisk bolognese?

  • Løgene steges i gryden med olivenolie. Det er vigtigt at løgene ikke svitses og bliver brune, men i stedet steges bløde og glasagtige. Dette giver mere sødme til saucen.
  • Hak gulerod og bladselleri meget fint og tilsæt dem sammen efter løgene er blevet stegt.
  • Tilsæt hakket oksekød og evt. en anelse god bacon i tern og lad det stege ganske kort, så oksekødet ikke bliver stegt hårdt. Når man laver en autentisk bolognese behøver man nemlig ikke at gennemstege kødet i begyndelsen, fordi bolognesen skal simre et par timer, og derfor bliver gennemstegt.
  • Tilsæt gerne 1/2 dl rødvin eller hvidvin og en 1/2 dl fløde. Det giver endnu mere dybde til bolognesen
  • Tilsæt solmodne tomater og tomatpure og smag til med basilikum, oregano og timian.
  • Lad kødretten simre i et par timer på komfuret under låg til hele huset dufter af Toscana.

Inspiration til italienske opskrifter: Italienske kødboller og Burrata med tomat

Kødsovs

Pasta med kødsauce – den danske version

Der er selvfølgelig en grund til, at den italienske ret også har vundet hjerterne hos danskerne. Ganske enkelt fordi de få råvarer, giver en virkelig smagfuld kødret. Den autentiske, italienske opskrift er dog blevet modificeret en anelse efter den er flyttet mod nord, hvor både bladselleri og gulerod ofte bliver udskiftet med mere eller mindre tomat. Ligeledes er det sjældent friske, solmodne tomater, der bliver brugt i kødsovs, men i stedet hakkede tomater fra dåse. Dette betyder absolut ikke, at kødsovsen ikke bliver smagfuld og god af den grund. For en dansk version ala spaghetti med kødsovs kan i den grad også noget.

Inspiration til italienske retter: Minestronesuppe og Spaghetti med kødsovs

Kan spaghetti bolognese fryses?

Kødsovs er genial at fryse ned. Det er derfor oplagt at lave en stor portion spaghetti bolognese, når man alligevel er igang, og så fryse halvdelen af kødsovsen ned derefter.

Hvor stammer spaghetti bolognese fra?

Navnet spaghetti bolognese er opkaldt efter byen Bologna, som ligger i det nordlige italien. Oprindeligt bliver bolognesesaucen lavet med både gulerod, selleri og en anelse svinekød. Enten i form af hakket svinekød eller bacon. Retten hedder oprindeligt “Ragù alla bolognese”. Ragu betyder kødsovs på italiensk. Hvilket er en italiensk, autentisk sauce, der har simret mange timer på komfuret inden den serveres.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering