Jødekager er en klassisk julekage, der ofte bages i den søde juletid. Småkagen er mild i smagen, og har et fint lag kanelsukker drysset over sig. Sommetider kan man smutte en mandel og placere i midten af kagen. Det er nemlig forskelligt fra familie til familie, hvordan en traditionel jødekage ser ud.
Inspiration til julesmåkager: Vaniljekranse og Brunkager
Opskrift på jødekager
Ingredienser
Småkager:
- 250 g hvedemel
- 1/2 tsk. hjortetaksalt
- 150 g koldt smør
- 120 g sukker
- 1 æg
Pynt:
- 1 æg til pensling
- 50 g sukker
- 2 tsk. kanel
- evt. 50 smuttede mandler
Sådan gør du
- Bland hjortetaksalt med hvedemel
- Skær smør i tern og ælt eller smuldr det i melet
- Tilsæt sukker og æg og saml dejen
- Pak småkagedejen ind i husholdningsfilm og lad dejen hvile i køleskabet i ca. 60min
- Del dejen i to eller tre dele og rul dejen ud til en stor, tynd flade
- Udstik jødekagerne med små forme og pensel med sammenpisket æg
- Drys med kanelsukker og evt. en smuttet mandel
- Bag jødekagerne i ovnen ved 200 graders alm. ovn i ca. 6-8min
- Lad jødekagerne køle af på en rist og opbevar dem i en tilsluttet beholder
Hjemmelavede jødekager
Hjemmebagte jødekager er dejligt nemme at lave. Hjortetaksaltet skal blandes sammen med hvedemelet for at sikre at det bliver blandet godt rundt i dejen, og ikke blot placerer sig et enkelt sted. For at gøre det nemmere at ælte smørret ud i dejen, skal det skæres ud i tern. Herefter skal det smuldres i småkagedejen, fuldstændig som var det en klassisk mørdej med hvedemel og smør. Dernæst tilsættes sukker, som bidrager med den søde smag til de hjemmebagte jødekager. Indtil nu er dejen forholdsvis porøs og kan måske føles som om den falder lidt fra hinanden. Derfor skal der æg i. Ægget er med til at samle dejen og gøre den pæn, glat og ensartet. Forsøg ikke at arbejde for meget med dejen, da der er smør i. De varme hænder vil opvarme dejen, og gøre den svær at arbejde med. Derfor skal de også i køleskabet i mindst en time og måske endda længere tid. På den måde er den langt nemmere at rulle ud og udstikke med forme. Hvis dejen ikke er kold nok, vil den nemlig hænge fast i bordet. Man kan evt. bruge en anelse hvedemel på både bordet og kagerullen, hvis kagedejen hænger alt for meget fast.
Inspiration til julesmåkager: Pebernødder og Finskbrød
Hjortetaksalt i småkager
Hjortetaksalt er uundværligt i jødekager, men også i andre julesmåkager og kager som f.eks. klejner og brunkager. Hjortetaksalt fungerer som hævemiddel. Derudover er det også hjortetaksalt, der gør jødekagerne sprøde. Fuldstændig som vi godt kan lide en klassisk julesmåkage. Det er derfor virkelig vigtigt at du ikke erstatter hjortetaksalt med andre hævemidler, da resultatet ikke bliver det samme.
Inspiration til julesmåkager: Ingefærsmåkager og Peberkager
Pynt til småkagerne
Jødekagerne kan udstikkes præcis som man gerne vil have det. Man skal dog være opmærksom på, at størrelsen på jødekagerne helst skal være nogenlunde den samme på hver plade. Derudover er det også rart at tykke i en ikke alt for stor julesmåkage, som ellers nemt kan knække. Jødekager kan formes i cirkler, hjerte, julemænd, julestjerne og alle mulige andre fine former. Traditionelt pyntes jødekager med kanelsukker og smuttede mandler. Derefter opbevares småkagerne i en lufttæt beholder i ca. 2-3 uger.
Video af fremgangsmåde: