Pebernødder er en klassisk lille julekage, og denne opskrift på hjemmelavede pebernødder er nemme at lave og virkelig hyggelige at bage. Børnene kan sagtens være med til at lave pebernødder. De er faktisk de perfekte små julenissehjælpere når dejen skal trilles til de velkendte små, smagfulde pebernødder.
Inspiration til julesmåkager: Jødekager og Brunkager
Opskrift på pebernødder

Pebernødder
Ingredienser
- 170 g sukker
- 1 æg
- 2 spsk. piskefløde
- 250 g hvedemel
- 1/2 tsk. hjortetaksalt
- 1 tsk. stødt kanel
- 1/2 tsk. hvid peber
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt nelliker
- 100 g koldt smør
Sådan gør du
- Pisk sukker og æg til en luftig masse
- Tilsæt piskefløde og vend det i æggemassen
- Bland hvedemel med hjortetaksalt og krydderier i en skål for sig og smuldr smør heri
- Saml det med æggemassen og ælt dejen godt igennem.
- Pak dejen ind i f.eks bagepapir og lad den samle sig i køleskabet i mindst 60min
- Rul dejen til lange ruller og skær dem i små stykker på størrelse med små nødder
- Tril pebernødderne runde og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Bag pebernødderne øverst i ovnen ved 200 graders varme, traditionel ovn i ca. 8-10min
- Lad pebernødderne køle ned på en bagerist og opbevar dem i en lukket beholder
Hjemmelavede pebernødder
Hjemmelavede pebernødder smager virkelig godt, også er det altså meget hyggeligere at bage dem selv end at købe dem i supermarkedet. Og så er de tilmed utroligt nemme at lave. Første trin i at lave dejen er, at piske æg og sukker sammen til en luftig og lys masse, hvorefter fløden vendes i. Husk at vende fløde, så du ikke slår luften ud af massen. I denne opskrift bruges der nelliker, hvid peber og ingefær til at give pebernødderne masser af smag. Krydderierne skal blandes sammen med hvedemel og hjortetaksalt. Det kolde smør skal smuldres i små stykker i de tørre ingredienser. Kom æggemassen i, og så skal dejen samles og æltes til en ensartet masse. Inden dejen er klar til at blive rullet ud, skal den pakkes ind i bagepapir og på køl i en times tid. Herved bliver den kold, hvilket gør det lettere at arbejde med dejen.
Inspiration til julesmåkager: Vaniljekranse og Jødekager
Udrulningen til pebernødder
Når dejen har været på køl, er småkagedejen endelige klar til at blive rullet ud til de små skønne pebernødder. Udrulningen af pebernødderne sker nemmest ved at dejen deles op i ca. 4 dele, hvorefter hver enkelt del rulles ud til lange ruller, der passer i tykkelsen med en pebernød. Rullerne skal herefter skæres i passende størrelse, hvorefter de trilles til pebernødder. Det er især her de små julenissehjælpere er rigtig gode at have med i køkkenet, for der er dejligt mange pebernødder, der skal trilles.
Inspiration til julesmåkager: Finskbrød og Ingefærsmåkager
Afbagningen af pebernødderne
Pebernødderne placeres på en bageplade, der er beklædt med bagepapir, og så er de klar til at komme i ovnen. Afbagningen af pebernødder er ikke særlig svær, men der er dog et lille trick, der gør dem ekstra gode og sprøde. Ovnen skal være forvarmet til 200 grader almindelig ovn, inden pebernødderne kommer ind. Pebernødderne skal placeres så højt oppe i ovnen som muligt. Herved får du skabt en ekstra varm lomme, som gør afbagningen af småkagerne helt perfekt. Pebernødder skal ikke bages særlig længe, kun 8-10 minutter, men husk at holde øje med dem, så de ikke brænder på. Alle ovne er forskellige, så det er lige med at være lidt opmærksom. Når småkagerne er gyldenbrune, er de perfekte, og så skal de ud af ovnen. For at de bliver helt sprøde, skal de køle helt ned på en bagerist. Husk også at fjerne bagepapiret så dampen kan komme væk.
Hjortetaksalt i julesmåkager
Hjortetaksalt er uundværligt i mange julesmåkager og det bruges også i denne opskrift på pebernødder. Hjortetaksalt fungerer som hævemiddel. Derudover er det også hjortetaksalt, der gør pebernødderne sprøde. Præcis som vi godt kan lide en klassisk julesmåkage. Det er derfor virkelig vigtigt at du ikke erstatter hjortetaksalt med andre hævemidler, da resultatet ikke bliver det samme