En sund vaffel lavet på blot hytteost, æg og en smule fedtstof til stegning er en virkelig pragtfuld spise til frokost og aftensmad. Hytteostvaflerne laves ved at blande sammenpisket æg med hytteost, og en smule salt og peber. Derefter skal madvaflerne fyldes eller toppes med lige præcis det, du bedst kan lide. Nedenfor kommer jeg med gode forslag til, hvad man kan toppe en sund vaffel med.
Inspiration til opskrifter: Bananvafler og Vafler
Opskrift på sund vaffel
Sund vaffel
Ingredienser
- 2 æg
- 200 g hytteost
- 1/2 tsk. salt
- smør til stegning
Sådan gør du
- Tilsæt æg, hytteost og salt til en skål
- Blend massen godt sammen med en stavblender til konsistensen er ensartet og uden klumper
- Smelt smør i et opvarmet vaffeljen. Jeg brugte et belgisk vaffeljern
- Steg 3-4 madvafler ud af denne portion dej. Vaflerne er færdige når de er gennembagte og let gyldne på overfladen
Topping til sunde madvafler
Madvafler, eller savory waffles, kan toppes med en bred vifte af lækre ingredienser afhængigt af dine smagspræferencer. Her er nogle ideer til topping til madvafler:
- Røget laks og cremefraiche dressing, som på billederne:
- Læg et par skiver røget laks på en sund vaffel
- Fordel derefter skiver af avocado og evt. andre friske grøntsager
- Slut af med at fordele creme fraiche dressing og evt. frisk basilikum på vaflen.
- Avocado og pocheret æg:
- Mos en avocado og krydr med salt, peber og lidt citronsaft.
- Smør avocado-mosen på vaflen.
- Top med et pocheret æg.
- Drys med chili-flager og hakket purløg.
- Kylling og bacon:
- Steg nogle bacon-skiver sprøde.
- Skær kyllingebryst i skiver og steg det til det er gennemstegt.
- Læg skiver af kylling og bacon på vaflen.
- Top med lidt honning-sennepsdressing og friske salatblade.
- Svampe og spinat:
- Steg skivede svampe og frisk spinat i lidt olivenolie, indtil de er møre.
- Smag til med salt og peber.
- Læg svampe og spinat på vaflen.
- Top med revet parmesanost og ristede pinjekerner.
- Grillede grøntsager og hummus:
- Gril eller steg skiver af courgette, aubergine og peberfrugt.
- Smør et lag hummus på vaflen.
- Læg de grillede grøntsager på.
- Top med lidt fetaost og friske krydderurter som persille eller koriander.
Sunde belgiske madvafler
Denne opskrift på sunde vafler kan du bruge til mange forskellige måltider. Dejen er en madtrend i disse dage, og ses overalt på de sociale medier. Oprindeligt går madtrenden på, at man blander ingredienserne æg og hytteost sammen, spreder dejen ud på en bageplade, og bager dejen i oven så det bliver til en slags sandwich brød. Det er altså her, at jeg er blevet inspireret til at prøve og tilberede dejen i et vaffeljern. Men jeg vil da klart anbefale dig, at prøve og bage dejen i ovnen også. Ligeledes kan du eksperimentere med at bruge dejen i et almindelig vaffeljern, som vi ofte plejer at stege vafler i i Danmark. Jeg er glad for mit belgiske vaffeljern, også når jeg bager sunde vafler. Det gør nemlig vaflerne mere tykke, og dermed også brødagtige at spise. Hvis man tilbereder en sund vaffel i et almindeligt vaffeljern, bliver vaflerne mere sprøde i teksturen.
Inspiration til opskrifter: Belgiske spinatvafler og Chokoladevafler
Hvor stammer madvafler fra
Madvaflen, og dermed også en sund vaffel opskrift som denne, har sine rødder i de traditionelle vafler, som kan spores tilbage til det gamle Grækenland og middelalderens Europa. Oprindeligt blev vafler lavet som en simpel dej af mel og vand, som blev stegt mellem to varme metalplader. Over tid udviklede opskrifterne sig og blev mere sofistikerede med tilsætning af ingredienser som æg, mælk og smør.
- Antikkens Grækenland:
- I det gamle Grækenland blev der lavet flade kager kaldet “obelios” ved at stege dej mellem to varme metalplader. Disse kan betragtes som forløbere for de moderne vafler.
- Middelalderens Europa:
- I middelalderen blev vafler populære i Europa, især i Belgien, Frankrig og Holland. Vaflerne blev ofte stegt i dekorerede jernplader, som gav dem karakteristiske mønstre.
- Vafler blev i denne periode både lavet søde og salte, afhængigt af de anvendte ingredienser.
- Belgien:
- Belgien er særlig kendt for sine vafler, og det er herfra, mange af de moderne vaffelopskrifter stammer. Belgiske vafler er kendt for deres sprødhed og lette tekstur.
- De blev traditionelt serveret med søde toppings, men salte versioner (madvafler) har også en plads i det belgiske køkken, og der findes talrige bud på en sund vaffel opskrift fra dette madkøkken.