Grydebrød – hjemmebagt brød med øl

grydebrød med øl  grydebrød
Grydebrød med øl eller blot hjemmebagt brød med øl er noget af det allerbedste slags brød jeg kender. Det er sådan helt fantastisk nemt at bage, kræver ingen æltning og stor oprydning og rengøring af køkkenet bagefter, og så smager det bare hamrende godt. Tilmed kræver det ingen komplicerede ingredienser, og hvis man ikke kan lide øl, så kan man blot lave sit hjemmebagt grydebrød uden. Grydebrød med øl, eller helt almindeligt brød med øl, smager nu virkelig godt, så det vil jeg klart anbefale at prøve.

Dette grydebrød med øl er lavet med durummel og hvedemel, men man kan som sagt også sagtens erstatte henholdsvis øl med vand, og durum mel med f.eks. fuldkornsmel, hvis man vil have et grovere og mere fuldkornsrigt brød.

Grydebrød med øl

Læs også gerne: Hjemmelavet knækbrødhjemmebagte burgerboller og Hjemmebagte spinatboller

Når man bager grydebrødet med øl, så er den største udfordring, at brødet skal have tid til at hæve længe. Det gør samtidig også, at man ikke behøver at fremskynde processen, og bruge en masse tid og kræfter på at ælte. Start derfor gerne dagen før, med at lave dejen til dit grydebrød, så det kan stå og hæve natten over for eksempel. På den måde får du også det allerbedste grydebrød med øl, med en rigtig god krumme.

Opskriften på grydebrødet med øl er oprindeligt lavet for Bahne. Den fine og smarte gryde, som brødet er bagt i, kan derfor også findes i Bahnes butikker.

Grydebrød - hjemmebagt brød med øl
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • 7dl hvedemel
  • 3 dl durum mel
  • 4 dl vand
  • 1 dl øl
  • 10g gær
  • 1 spsk. Honning
  • 2 tsk. salt
  • en ovnfast gryde med låg til at bage brødet i
  • Hæves i minimum 12timer
  • Bages ca. 30-40min i en 250graders varm ovn
Fremgangsmåde
  1. Opløs gær i vand og tilsæt øl, honning og salt.
  2. Rør godt rundt og bland hvedemel og durum mel i blandningen.
  3. Rør rundt til dejen er ensartet. Dejen er meget klistret!
  4. Lad brødet hæve varmt og tildækket i minimum 12timer.
  5. Tag dejen ud af skålen og vend det et par gange i hænderne, hvorefter det hæves yderligere i 1-2 timer.
  6. Placer gryden i ovnen på 250 graders varme.
  7. Når ovnen og gryden er varm, hældes dejen i gryden, og der sættes låg på.
  8. Bag brødet i ca. 30-40min, eller ind til brødets overflade bliver flot gyldenbrun.

 

 

Del på print

11 kommentarer til “Grydebrød – hjemmebagt brød med øl”

  1. Hej Maria, jeg har mit første gryders på vej i ovnen – glæder mig til at smage! Jeg tænkte om man kunne flække nogen stykker sammen og bage den lidt kortere tid, for så at fryse dem ned og smide dem de sidste måske 10 min i ovnen, når man tager dem op igen?? Har du erfaringer med det??

    1. Maria Vestergaard

      Hej Janne 🙂
      Nej det har jeg desværre ingen erfaringer med. Brødet kan sagtens fryses når det er færdig bagt, og blive tøet op igen når det skal bruges, hvis det er dét du tænker :). Håber brødet smagte godt!

  2. Det var super lækkert, er i gang med to nye. Tester på et af dem om de kan færdigbygges efter nedfrysning 😉

  3. Jeg serverede det for min mødregruppe i dag – uhm, hvor er det lækkert! Jeg har lavet masser af grydebrød, men dette var min første gang med øl. Det bliver bestemt ikke sidste gang. Tak for inspiration:)

    1. Maria Vestergaard

      Hvor er jeg bare glad for, at høre det! Tusind tak fordi du lige finder tiden til at skrive sådan en kommentar. Rigtig god aften, og bare det var mig der kunne hygge med baby og mødregruppe. Jeg er slet ikke misundelig! 😀

    1. Kære Brita
      Hvis det er en tupperware af plastik, så kan du ikke putte den i ovnen, men måske den du har er en “rigtig” gryde, som kan gå i ovnen. Søg evt på produktnavnet på google, så kan du helt sikkert finde informationer om dig gryde, og læse dig til, hvorvidt den kan gå i ovnen eller ej. Held og lykke 🙂
      Kh Maria

      1. Tupperware har altså en helt serie produkter som sagtens kan gå i ovnen. Jeg ville bruge dem uden låg. Men vær sikker på at den er beregnet til ovn.

  4. Jeg har lige rørt dejen, men med 10 dl mel og 5 dl væske synes jeg ikke dejen er klistret…? Skal jeg evt nøjes med 6 dl hvedemel? Er vild med dine opskrifter ?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *