Hjemmelavet snobrød er en traditionel dansk delikatesse, der typisk laves udendørs over bål. Snobrødsdej er en simpel brøddej, som man ruller omkring en pind og derefter bager over åben ild, indtil den er gylden og gennembagt. Snobrød er populært til sociale sammenkomster som lejrbål, spejderture og familieudflugter. Nedenfor finder du min bedste snobrøds opskrift samt gode ideer til, hvad du kan servere dine hjemmelavede snobrød med.
Inspiration til opskrifter: Foccacia brød og Pull apart brød
Opskrift på snobrød

Ingredienser
- 3 dl fingervarmt vand
- 25 g gær
- 1 tsk. sukker
- 2 spsk. neutral olie eller olivenolie
- 1 tsk. salt
- 450 g hvedemel
Sådan gør du
- Hæld det lunkne vand i en skål, og opløs gær og sukker heri
- Tilsæt olie og først halvdelen af hvedemelet og rør det sammen til en ensartet grød
- Tilsæt salt og rør det ud i grøden
- Tilsæt resten af hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt igennem. Brug hænderne til at ælte dejen i skålen hvis du er ude i naturen, eller brug en røremaskine, hvis du er indenfor, og har sådan en.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Del dejen i seks lige store dele, og rul hver del ud i en lang pølse, som rulles omkring et spyd eller en pind.
- Bag snobrødene over gløderne fra et bål til de er gyldne på overfladen og gennembagte. Ofte er brødene færdige, når de let kan trækkes af spydet.
Hjemmelavet snobrødsdej
For at lave hjemmelavet snobrødsdej begynder du med at opløse 25 g gær (eller en pakke tørgær) i 3 dl lunkent vand. Tilsæt derefter 1 teskefulde sukker. Begynd langsomt at røre 500 g hvedemel i, lidt ad gangen sammen med salt, mens du ælter dejen godt igennem, indtil den er smidig og elastisk. Hvis du ønsker, kan du tilføje 2 spiseskefulde olie for at gøre dejen mere blød og smidig inden du tilfører hvedemelet. Efter at have æltet dejen grundigt, skal den dækkes til med et rent viskestykke og hæve et lunt sted i cirka en time, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
Mens dejen hæver, kan du forberede de pinde, du vil bruge til snobrødene. Vælg friske, rene grene, der er omkring en meter lange, og skræl barken af den yderste del, hvor dejen skal vikles omkring. Når dejen er hævet, deler du den i mindre stykker og ruller hvert stykke til en lang, tynd pølse, som du vikler rundt om spidsen af en pind. Hold pinden med dejen over bålet, og drej den langsomt, så brødet bliver jævnt bagt og gyldent på alle sider. Dette tager typisk omkring 10-15 minutter, afhængig af varmen fra bålet. Lad vær med at tilbered snobrødene direkte i flammerne. Det vil få dem til at blive mørke og sommetider sorte. Tilbered i stedet snobrødene over gløderne, hvor de bliver gyldne og gennembagte.
Fyld til snobrød
Når snobrødet er færdigbagt, kan du tage det af pinden og nyde det, enten som det er, eller fylde det med smør, marmelade, pølse eller andre lækre fyld. Dette gør snobrød til en hyggelig aktivitet, der kombinerer madlavning og socialt samvær, og det smager fantastisk, når det er friskbagt over et bål.
Man kan fylde snobrød med en række forskellige lækre ingredienser for at give det ekstra smag og fylde. En klassisk mulighed er at fylde det med smør. Smør smelter ind i det varme brød og gør det saftigt og velsmagende. Marmelade eller syltetøj er også en populær mulighed. Den søde smag komplimenterer det let salte brød perfekt. For en mere mættende version kan du bruge pølse eller skinke. Hvilket gør det til en praktisk og velsmagende snack eller måltid. Ost er en anden god mulighed, da det smelter dejligt i det varme brød og giver en lækker, cremet konsistens. Du kan også eksperimentere med at fylde snobrødet med forskellige grøntsager som peberfrugt, løg eller tomater. Eller du kan prøve mere eksotiske varianter som chokolade eller nutella for en sød og dekadent snack.
Inspiration til opskrifter: Hvidløgsbrød med ost og Pizzadej





