Pandekager er en af de bedste desserter. Og denne pandekage opskrift er tilmed utrolig nem at lave. En fuldstændig klassisk, tynd pandekage som kan fyldes med marmelade, sukker, nutella eller hvad man er til. Det er altså en gammeldags pandekage opskrift. Og hvis man har en sjat øl, så kan man også tilsætte dette. Hvis man ikke har, så lader man blot værre og bruger udelukkende mælk. Mælk, æg, hvedemel, sukker og smør er faktisk bare ingredienserne. Mere behøver man ikke for at lave hjemmelavet pandekager.
Inspiration til opskrifter: Amerikanske pandekager og Chokolademousse
Opskrift på pandekager
Pandekager
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 2 tsk sukker
- 1 knivspids salt
- 3 æg
- 4 dl mælk
- smør til stegning
- 50 g smør til stegning
Sådan gør du
- Pisk alle ingredienserne sammen i en skål til der ikke længere er nogle klumper
- Lad gerne dejen stå og hvile på køl i 15min til den samler sig. Så er den nemmere at stege på panden
- Smelt en lille smule smør på en pande ved stegning af hver pandekage. Vend pandekagen når den er stegt lysebrun på den ene side, og steg den på den videre på den anden side
- Hold pandekagen lun under et klæde imens de resterende pandekager steges
Hjemmelavet pandekagedej
Hvem der fandt på pandekagen, burde få en medalje. Det er simpelthen en af de bedste opfindelser inden for madlavningen, og i alle madkulturer, har de udgaver af den berømte pandekage. Om det så er en sød eller krydret version, så smager det skønt.Til dessert er jeg klart tilhænger af den gammeldags måde at lave hjemmelavede pandekager på. Pandekagerne skal helst være tynde, ikke alt for søde, og så smager de godt, selvom der ikke engang er kommet fyld i pandekagen endnu. Jeg har faktisk altid nydt mine tynde pandekager uden det mindste på sig. Min mand og børn derimod elsker versionen med sukker og syltetøj. Med tiden er de sågar begyndt at fylde pandekagerne med nutella og banan. En fransk udgave, som ofte går under navnet crepes.
Inspiration til desserter: Gammeldags vafler
Pandekager med øl
Grund ingredienserne i pandekager er æg, mælk, hvedemel og smør. Men man kan også tilsætte øl til sin pandekagedej. Sådan lyder fremgangsmåden på gammeldags pandekagedej ofte. Øl i pandekager gør dem mere sprøde. Men smagen ændrer sig ikke besynderligt fra når man blot tilsætter mælk til sin dej. Hvis man derfor har en sjat øl stående, så kan man tilsætte ca. 3 spsk. øl til dejen sammen med de øvrige ingredienser. Traditionelt set har man brugt hvidtøl eller pilsner, da det heller ikke har en særlig karakteristisk smag, når pandekagedejen steges på panden. Derudover fordamper alkoholen også, så snart dejen steges. Man skal derfor ikke være nervøs for at desserten indehold alkohol.
Citron og kardemomme
Jeg har opfattelsen af, at en pandekageopskrift er som en trosretning. For i hver eneste familie er en specifik opskrift på netop denne kage, gået i arv. Nogle opskrifter er med citron, andre med øl, vanilje eller noget helt fjerde. Og jeg må indrømme, at jeg ofte veksler lidt i udtrykket og smagen af mine pandekager. Især hvad kommer til f.eks citron, vanilje og kardemomme. Jeg kan også godt lide at tilføje en sjat øl, hvis vi en sjælden gang har sådan en åben i køleskabet. Det bringer nemlig de hyggeligste minder op i mig, fra jeg var barn, og min mormor og jeg bagte gammeldags pandekager i hendes skæve køkken. Hjemmet der havde et stråtækt tag, bindingsværk og i øvrigt altid duftede af hjemmelavede pandekager. Sådan er mit barndomsminde ihvertfald.
Inspiration til desserter:Belgiske vafler og hvid chokolademousse
Pandekage dagen
Det er faktisk en gammel kristen tradition at spise pandekager på en helt bestemt dag. Man fastede nemlig i 40 dage op til påske, og i den periode måtte man ikke spise sukker, hvedemel eller æg. For at råvarerne ikke gik til spilde, så lavede og spiste man derfor man desserten inden fasten gik igang. Dengang gik pandekagedagen under navnet “hvide tirsdag”.
Pandekagedagen ses også i vores verden i dag, hvor man spiser pandekager overalt i verden. De amerikanske er verdenskendte, ligesom de franske – crepes, også er dét, der er så tynde som muligt, og i øvrigt med en langt større diameter. De fyldes med både frisk frugt, nøddesmør og tilmed skinke og ost, hvis de spises til frokost. Den amerikanske udgave derimod er langt mere sød. Derudover overdynges de med sirup, og der bliver ofte tilføjet chokolade eller blåbær til pandekagedejen.
5 kommentarer til “Pandekager”
Rigtig fine pandekager. Minder meget om dem min mormor lavede (;
Hvor er det dejligt at høre. Tusind tak 🙂
Har lige lavet pandekagerne, de er helt i top og mega nemme at lave, de er også fedtfattig. Bruger 2 spk. Olie i dejen og ikke andet fedtstof.
HejLidi
Dejligt at opskriften faldt i god jord 🙂
Bedste pandekage opskrift vi har prøvet