Yoghurtboller er en sikker favorit i mit hjem. Den lækre saftige, bløde, bolle er den perfekte spise døgnet rundt. Bollerne passer skønt som morgenmads bolle, lige såvel til frokost, en eftermiddagssnack eller blot til den lille sult. Yoghurten skaber en luftig og saftig konsistens til dejen, som gør yoghurtboller til en helt og aldeles klassiker.
Inspiration til bolle opskrifter: Sprøde boller og Fødselsdagsboller
Opskrift på yoghurtboller
Yoghurtboller
Ingredienser
- 2,5 dl lunken vand
- 25 g gær
- 1 tsk. sukker
- 2,5 dl yoghurt
- 100 g fuldkorns mel (f.eks grahamsmel)
- 450 g hvedemel
- 1 tsk. salt
- 1 æg
Sådan gør du
- Opløs gær og sukker i vand
- Tilsæt yoghurt og fuldkorns mel og rør godt rundt
- Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen på høj hastighed i ca. 10min i en røremaskine til dejen slipper siderne og et stærkt glutennetværk i dejen dannes
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5 time
- Form bollerne med en bagespatel og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 180 graders varme, varmluft i ca. 15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne
Video
Hjemmelavede boller med yoghurt
Yoghurtbollen er en simpel og nem bolle at lave, da den ikke indeholder særlig mange flere ingredienser end yoghurt, vand, gær og mel. Yoghurten gør bollen svampet, blød og ikke mindst saftig i konsistensen. Med denne opskrift skabes den helt perfekte bolle. Start med at opløs gær og sukker i lunkent vand. Herefter tilsættes yoghurt og fuldkornsmel, hvorefter der røres rundt i dejen. Salt og hvedemel tilsættes herefter lidt ad gangen. Først røres der med en ske, men når dejen bliver for tyk, skal denne æltes grundigt. Ælt dejen i 10 min, og gerne på en røremaskine ved høj hastighed. Dejen skal æltes indtil dejen slipper skålen på begge sider, og der er skabt et stærkt glutennetværk. Bolledejen skal herefter hæves til nogenlunde dobbelt størrelse. Herefter skal bollerne formes, som kan gøres med en bage spatel, så luften i bollerne bevares. Placer bollerne på en bageplade, som er beklædt med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Hvis du ikke har æg, kan en rest yoghurt også bruges. Bollerne bages derefter i ovnen ved 180 graders varme, på varmluft i ca. 15 min – eller til bollerne er gennembagte og let gyldne.
Inspiration til bolle opskrifter: Teboller og Morgenboller
Variationer til yoghurtboller
Yoghurtboller er den perfekte bolle til at eksperimentere med forskellige variationer og andre smagsoplevelser. Bollen i sig selv er nemlig meget mild, så man kan sagtens tilføre yderligere smagsgivere.
- Udskift halvdelen af hvedemelet med fuldkorns hvedemel i dine yoghurtboller. På den måde bliver bollen endnu mere rig på fuldkorn.
- Riv grøntsager som gulerødder og squash i bolledejen. Det gør yoghurtbollerne endnu mere næringsrige.
Inspiration til bolle opskrifter: Havregrynsboller og Æltefri boller
Hvorfor yoghurt i boller?
Yoghurt har en karakteristisk smag, som er frisk og en smule syrlig samtidig med en lækker tyk konsistens. I yoghurtboller bidrager de netop med syrlighed og en saftig krumme. Det er næsten umuligt, at få en tør bolle ud af denne opskrift. Derudover hænder det ofte i de danske hjem, at der smides en rest yoghurt, cultra eller A38 ud i skrællespanden, fordi det ikke når at blive brugt. I disse tilfælde skal man huske, at man altid kan bruge mejeriproduktet i sin bolledej. Det kommer der nemlig nogle fantastiske yoghurtboller ud af.
Inspiration til bolle opskrifter: Kerneboller og Gulerodsbrud