Fødselsdagsboller er bløde hvedeboller, som også går under navnet bamseboller. Fødselsdagsbollerne består af ganske få ingredienser: hvedemel, mælk, smør, gær, salt og en anelse sukker, og så er de af den salgs boller, som aldrig nogensinde kan laves forkert. Med denne opskrift er der altså garanti for bløde hvedeboller, som kan spises til fødselsdag, morgenmad, brunch mm.
Inspiration til bolle opskrifter: Grovboller og Sprøde boller
Opskrift på fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 4 dl mælk
- 25 g gær
- 50 g sukker
- 2 æg
- 50 g blødt smør
- 1/2 tsk. salt
- 900 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken og oplæs gær og sukker heri
- Tilsæt æg og blødt smør til mælken
- Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen glat og ensartet i ca 10min
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5 time
- Form 24 ligestore boller og placer dem på to bageplader beklædt med bagepapir
- Lad bollerne hæve yderligere 30min under et klæde til dobbeltstørrelse
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15min
Hjemmelavet boller til fødselsdag
Til den klassiske børnefødselsdag hører der sig fødselsdagsboller til. Disse boller er lavet på udelukkende hvedemel, og er derfor utrolig bløde og en smule søde i konsistens og smag. Derfor kan man også med fordel servere et grovere alternativ af boller sammen med sine fødselsdagsboller til et arrangement. Ligesom man også kan tilsætte en anelse fuldkornshvedemel til denne opskrift, og erstatte det med ca. 100g hvedemel.
Inspiration til bolle opskrifter: Gulerodsbrud og Æltefriboller
Sådan laver man fødselsdagsboller
Lige meget hvad man vælger af meltype ovenfor, så begynder man i hvertfald med at lune mælken og opløse gær og sukker heri. Sukkeret giver sødme til fødselsdagsbollerne, men det giver også næring til gærcellerne, når vi kan få bolledejen til at hæve flot op, og vi kan få nogle fine fødselsdagaboller. Derefter tilsættes æg og blødt smør, som i forvejen har stået ude på køkkenbordet i lidt tid. Det er vigtigt at smørret ikke er for koldt og dermed hårdt, da det vil være svært at ælte ind i dejen på den måde. Derefter tilsættes salt og hvedemel lidt ad gangen, som æltes sammen til en glat og ensartet bolledej. På grund af det høje indhold af smør, så er bolledejen utrolig nem at arbejde med, og klistrer ikke særlig nemt fast til køkkenbordet. Lad slutteligt dejen hæve, som det er oplyst i opskriften ovenfor. Hævetiden er vigtigt, så dine fødselsdagsboller bliver luftige.
Inspiration til bolle opskrifter: Havregrynsboller og Kerneboller
Pyntning af bamseboller
Fordi fødselsdagsbollerne er bløde og let søde i smagen, kan de også sagtens agere som en lille dessert. I så fald kan man vælge at pynte sine fødselsdagsboller, og gøre dem endnu mere festlige ved servering. Bland flormelis med vand og lav en helt simpel glasur. Tilsæt evt. lidt frugtfarve til glasuren, som bollerne kan pyntes med. Krymmel, smarties og vingummier kan slutteligt drysses ovenfor glasuren, inden at denne stivner. Dette giver nogle smukke farver og nye smage til bamsebollerne. Slutteligt kan man også vælge at pynte bollerne med chokolade og tegne små bjørneansigter.
Inspiration til opskrifter: Slikkage og Gulerodsboller
Boller og børnefødselsdag
Udover de obligatoriske fødselsdagsboller til en fødselsdag, så er der også nogle andre, klassiske indsalg på fødselsdagsbordet. Varm kakao med flødeskum er for eksempel en klassiker. Ligesom frugt der er skåret ud, rød saftevand og en kagemand, og kan nævnes. Slutteligt skal de bløde fødselsdagsboller selvfølgelig serveres med noget. Helt almindelig smør smager skønt på hjemmebagte fødselsdagsboller. Men også marmelade, syltetøj, pålægschokolade og ost kan serveres til bollerne.