Havregrynsboller kan redde min morgen hver eneste gang. Bollerne er bestandige og sunde, men alligvel lette og bløde på samme tid. Derudover passer havregrynsboller sig især til morgenmad, men også frokost, og eftermiddag kan jeg og min familie finde på, at spise den gode bolle med havregryn.
Inspiration til bolle opskrifter: De bedste grovboller og Bløde gulerodsboller
Koldhævede havregrynsboller
I en travl hverdag er det meget sjældent, at jeg har tiden til at slå en bolledej samme, lade den hæve, forme bollerne, og til sidst bage havregrynsbollerne i en kontinuerlig proces uden at et bleskift, putning til middagslur eller noget andet, der forstyrrer hele processen. Jeg er derfor ret glad for alt, hvad der hedder koldhævning. Det betyder nemlig, at jeg kan lave dejen om aftenen, og lade den hæve natten over. Næste morgen mangler bollerne blot at blive bagt, og familien kan nyde godt af hjemmebag fra morgenstunden. Især i min barsel har det været uundværligt, da jeg har haft mange barselsgæster og mødregruppe besøg tidlig formiddag. Opskriften jeg nu vil dele med jer på hjemmebagte havregrynsboller, er en af mine favoritter, og som jeg derfor ofte bager. Denne opskrift på havregrynsboller mætter godt pga. havregrynene, og får en karakteristisk smag grundet honningen.
Opskrift på havregrynsboller
Desuden kan man jo sagtens pynte sine havregrynsboller med for eksempel havregryn, frø eller kerner. Man kan også sagtens bage havregrynsbollerne uden at koldhæve bollerne. Hvis du ønsker dette, så brug blot 25g gær og lad havregrynsbollerne hæve i 1-2 timer i stedet på køkkenbordet.
Inspiration til bolleopskrifter: Ølandsboller

Ingredients
- 8 dl lunken vand
- 10 g gær
- 1 tsk. honning eller sukker
- 1 tak. salt
- 2 spsk. Oliven olie
- 700 g hvedemel
- 200 g havregryn
- kerner eller havregryn til pynt
Instructions
- Opløs gær i vand og tilsæt honning og salt
- Tilsæt olivenolie og dernæst havregryn og hvedemel lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem og gerne på en røremaskine ved høj hastighed i ca. 10min til dejen slipper skålen
- Lad bolledejen hvile i køleskabet natten over
- Næste dag hældes dejen ud på et bord og dejen skæres ud i boller vha. en bagespatel. bollerne ud på en bageplade vha. 2 skeer. Bollerne skal altså ikke formes, og får derfor et rustikt udseendet.
- Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med havregryn
- Bag dem ved 200°ca. 18-20min i en forvarmet ovn (varmluft).
Er du glad for mine opskrifter? Få 100 af mine bedste opskrifter på aftensmad i min nye kogebog MIT FAMILIEKØKKEN. Så løber du aldrig tør for nemme aftensmadsideer. KØB BOGEN LIGE HER.
Psst. Modtager du (ganske gratis) min ugentlige madplan med indkøbsliste? Madplanen vil spare dig tid på planlægning og indkøb. TILMELD DIG LIGE HER
Hjemmebagte boller med havregryn
Som ovenfor beskrevet, så behøver man selvfølgelig ikke at koldhæve sine havregrynsboller ligesom man også sagtens kan spise dem til frokost og ikke blot morgenmad. I den forbindelse kan det i særdeleshed anbefales at smøre sin fuldkornsbolle med hjemmelavet æggesalat eller tunsalat. Begge dele er noget mine børn stornyder at få til frokost. Sommetider pakker vi også madkurven, og tager ud i det fri og spiser vores hjemmebagte boller.
89 kommentarer til “Havregrynsboller – koldhævede boller”
Jaaaa hvor er det dejligt, at du har fået din blog op og køre Maria!
Den glæder jeg mig til at følge 🙂
Kh Anna
anna-mad.dk
Tusind tak søde Anna! Det er jeg bare så glad for at høre! 🙂 <3
Hvor mange boller bliver der :)?
Hvor mange boller bliver der?
Jeg har lige forsøgt mig med opskriften, og fik 15 ret store boller ud af det. Og stor ros for bollerne 🙂
Er det med vilje at din tekst “hopper” med meget jævne mellemrum? Jeg har ikke tålmodighed til at finde tilbage hele tiden.’
Nej, det er bestemt ikke meningen. Jeg vil kigge nærmere på det 🙂
Lyder spændende med spinat pandekager,har smagt dem idag,nu er jeg selv nødt til at prøve dem.
Ja, spinatpandekager er virkelig lækkert og meget nemmere at lave, end man skulle tro! 🙂
Hvis man vil bruge tørgær istedet, hvor meget skal der bruges?
Hej Ann Sofie 🙂
Jeg er ikke så vant til at bruge tørgær, desværre, men står det ikke på pakken, hvor meget det svarer til i almindelig gær?
Jeg laver dem på tørgær bruger Ca en halv pose og de bliver mindst lige så fantastiske. Hæld tørgær i og lad det ligge 5 min I vandet inden du rører det sammen med honning og de øvrige ingredienser.
Jeg bruger 7gr tør gær det er typisk et brev. Det lader til at virke helt fint. Nu ved jeg ikke hvordan det bliver med frisk gær fordi det kan man ikke få hvor jeg bor.
Hej Rakul
Tak for din kommentar. Dejligt at havregrynsbollerne bliver gode med tørgær også 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Har lige din krydder kage i ovnen og vil prøve disse boller.
Ja teksten hopper men kommer straks retur på samme sted igen. (iPhon 5)
Min udfordring er at bage uden gluten engang imellem til mig selv. Men det skal resten af familien jo ikke lide under.
TAK ! for at dele ??
Fantastisk! Enkel, nem og lækker opskrift, taaak. Har testet den… mums… sunde, bløde og “svampede” boller med god smag og meget lidt arbejde. Erstattede ca. en tredjedel af hvedmel med fuldkornsmel og brugte en fjerdedel af en pakke gær. Tog den ud af køleskabet mens ovnen blev i den rigtige temperatur og æltede et andet brød. Er så glad for din opskrift.
Sikke en dejlig kommentar! Hvor er jeg glad for, at opskriften faldt i god jord, og ikke mindst for at du tog dig tid til at skrive så hjertevarm en besked. Tak!
Mvh Maria
Hej Maria ☺️
Jeg har lige rørt dejen til bollerne sammen.
Men skal luften ud af den efter hævning, inden man former bollerne med skeer? Den vil jo automatisk falde sammen, når man begynder at stikke skeer i den, men er det nok?
Venlige hilsner Pia
Hej Pia, luften skal så vidt muligt blive i bollerne. De vil selvfølgelig falde lidt sammen når man stikker skeen i, men undgå gerne at røre rundt i dejen 🙂
Kh Maria
Kan dejen stå 2 døgn i køleskabet? Hvis man nu vil bage dem over 2 morgener ? ?
Det kan den desværre ikke. Jeg er ret sikker på, at en koldhævet dej maks må stå omkring 20 timer i køleskabet 🙂
Kh Maria
Har prøvet et par andre koldhævede opskrifter hvor jeg bagte af den 2 dage efter hinanden og havde lavet dejen fredag aften så vil jeg også tro denne kan.
Er det kold eller lunken vand man skal bruge
De bedste boller ever.
Bager dem tit.
Ved du hvor mange kalorier der er i?
Hej Britt
Hvor skønt at høre. Nej det ved jeg desværre ikke 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Super opskrift har længe været på jagt efter en god koldthævet dej der giver bløde saftige boller – og denne er spot on – tak
Jubiii! Tusind tak Sara
Kh Maria
Kan man sætte bollerne på bageplade om aften og så på køl og bag om morgen?
Det tænker jeg bestemt man kan, selvom jeg ikke har prøvet det 🙂
Det er bare de nemmeste og sprødeste boller 🙂 Mums 🙂
Tusind tak!! Dejligste dag til dig 🙂
Bager dine boller igen og igen. De er mega nemme at lave og slår aldrig fejl ❤ tusind tak for at dele!
Hej Ina
Hvor det glæder mig at høre. Tusind tak 🙂
Kh Maria
Bager de her boller hver gang jeg er i sommerhuset og de smager bare så godt
Kære Bettina
Tusind tak fordi du tager dig tid til at skrive det til mig.
Dejlig dag til dig!
Mvh Maria
Hej Maria!
Kan bollerne fryses ned?
Hej Kristina
Det kan bollerne ihvertfald. Jeg fryser faktisk al slags brød ned 🙂
Mvh Maria
De allerbedste koldhævede boller. Jeg har prøvet andre opskrifter, men kun denne fungerer for mig. De bliver fantastiske, og alle jeg serverer dem for, roser dem. Mums.
Jeg drysser groft salt og rosmarin på bollerne inden bagning, hvis de skal bruges til pålæg. Hvis de skal spises med tandsmør og med en kop kaffe ved siden af, kan man med fordel putte lidt kanel(sukker) i dejen/drysse på bollerne inden bagning.
Tak for opskriften.
Hej Mathilde
Hvor blev jeg bare glad for denne hjertevarme besked fra dig. Tusind tak.
Det glæder mig at du kan bruge opskriften, og i øvrigt sætter dit eget præg på den også.
God dag 🙂
Mvh Maria
De er så gode 🙂
Hej Laura, tak! Det er jeg glad for at høre 🙂
Kh Maria
Har nu lavet den her opskrift så mange gange at jeg kan den i hovedet 🙂
De bedste og nemmeste koldhævede boller, der nu er blevet fast ritual at lave fredag aften, så der er til weekenden 🙂
Hej Tine
Sikke et hyggeligt fredags ritual og i øvrigt en fantastisk måde at begynde weekenden på!
Tusind tak for de pæne ord 🙂
Lækre nemme boller
Hvor dejligt! 🙂
De bedste boller, der findes! Vi laver dem mindst en gang om ugen. Vi plejer at rive en gulerod og tilsætte i dejen. Det kan anbefales 🙂
Hej Tommy
Hvor er det bare dejligt at høre. Tak fordi du tog dig tid til at skrive det til mig 🙂
Mvh Maria
Hej Maria,
Tak for den skønne opskrift. Det er nemlig de bedste koldhævede boller og efterhånden et fast indslag i weekenden. Jeg har lige prøvet at skifte lidt havregryn ud med hørfrø og chia… håber, det går
Hav en skøn weekend.
Hej Claudia
Hvor er det skønt at høre, at bollerne sådan er blevet en ugentlig tradition 🙂
God weekend til dig også!
Hej Maria,
Hvis man skal lave dejen om morgenen (til morgenmad) hvor og hvor lang tid skal den så vente? Jeg kan læse mig frem til at der er mange der har kommet det i køleskab?
Og hvor mange klat ske skal der til hver bolle?
Tak 😉
Hej Firdevs. Disse boller er koldhævede og skal derfor gerne have min. 6 timer i køleskabet. Den lange hævetid gør, at man ikke behøver at ælte dejen. Hvis du skal bruge nogen hurtigere så ville jeg nok vælge en anden opskrift 🙂 Jeg bruger ca. 1 spsk. pr. bolle
Kh Maria
Hej Maria
Kan man blande rugmel i stedet for almindelig hvedemel? Eller måske blande rugmel og hvedemel sammen?
Kh. Sisse
Hej Sisse, du kan godt eksperimentere med at komme rugmel i istedet for noget af hvedemelet. Jeg ville aldrig erstatte alt hvedemelet med rugmel, da de vil blive meget tunge og tørre. Derudover kan det være at du skal bruge noget mere væske, da rugmel suger mere en hvedemel.
Kh Maria
Hej da jeg tæller kal vil jeg gerne vide om du ved indholdet af kal i en bolle
På forhånd tak vh
Marianne
Hej Marianne
Jeg må desværre være dig svar skyldig i forhold til dette indtil videre. Jeg har ikke energiberegning med på mine opskrifter endnu.
Mvh Maria Vestergaard
Jeg kan ikke se hvornår salten skal puttes i, er det bare mig?
Hej Pil. Det kommes i vandet sammen med gær og honning 🙂
Mvh. Maria Vestergaard
Hej jeg er lidt nysgerrig hvor mange kalorier der er i disse boller
Hej Jeanetta
Det er et godt spørgsmål, som jeg desværre ikke har svaret på. Måske jeg får opdateret det en dag herinde, men indtil da må jeg være dig svar skyldig 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Er bollerne på billedet penslet med æg? Glæder mig til at prøve dem!
Hej Josefine
Ja det er de 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Super, dejlige og nemme boller! Det er en god stor portion til 2 personer, kan bollerne fryses ned?
Ja, det er intet problem. Jeg synes dog at hvis man tager boller op fra frost at de bliver lidt lækrere hvis man lige luner dem lidt i ovnen
Dejlig opskrift, jeg bager dem jævnligt og det er en stor succes hver gang. Tak for at dele den.
Kære Bo
Det er dejligt at høre at du kan bruge opskriften. God dag!
Mvh Maria Vestergaard
Hej Maria 🙂
Ved du, eller har andre prøvet, om dejen kan formes til et eller to brød i stedet for boller? og i så fald, hvor længe vil i så tro det skal have i ovnen?
Mvh. Stine
Hej Stine
Det har jeg desværre ikke prøvet, men måske andre har? 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Skal vandet være koldt eller 30 grader? Tak for opskrift✌️
Hej Annette
Det må gerne være lunken vand 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Kære Maria
jeg har brugt denne opskrift mange gange nu og den slår aldrig fejl 🙂 bollerne er også lækre dagen efter. tak for denne opskrift
Bedste hilsner Helle
Hej Helle
Det er jeg glad for at høre. Tusind tak.
Mvh Maria Vestergaard
Skal man ikke røre havregryn, mel og olien sammen
Hej Louise
Jo olie røres i dejen og derefter tilsættes havregryn og hvedemel lidt ad gangen hvorefter dejen æltes godt igennem.
Mvh Maria Vestergaard
Dejlige sprøde boller – jeg undrer mig dog nu over den lille saltmængde, synes heller ikke de smagte af noget. Næste gang går jeg efter 20 gram salt mindst.
Hej Ulla
Det har du ret i. Det er en fejl, at der stod 1 knivspids salt. Jeg bruger altid 1 tsk. salt og det er nu rettet 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Det er en god opskrift, har brugt den flere gange. Jeg er lidt nysgerrig på hvad kcal indholdet er for en portion dej, samt fordeling af kulhydrater, protein og fedt. Er det noget du ksn oplyse om?
Mvh camilla
Hej Camilla
Det glæder mig at høre at du kan lide opskriften på mine havregrynsboller. Jeg har desværre ikke kcal indholdet i denne opskrift.
Mvh Maria Vestergaard
Hej Maria.
Kan det passe der ikke står hvor meget honning man skal bruge?
Vh Anja
Hej Anja
Det er blot 1 tsk. fuld sukker eller honning der skal bruges til havregrynsbollerne.
Mvh Maria Vestergaard
Jeg har lavet dine boller mange gange og syntes de smager fantastisk, jeg bruger dog lidt mere havregryn og lidt mel.. men jeg undre mig over at der i opskriften står sukker idag, plejer det ikke være honning?
Hej Jeanette
Om man bruger sukker eller honning er egentlig ikke særlig vigtigt. Både sukker og honning giver energi til gærcellerne, som får bollerne til at hæve op. Og det er derfor, at jeg bruger det.
Mvh Maria Vestergaard
Hej Maria
Hvor meget honning skal der i dejen? Jeg glæder mig til at prøve den.
Hej Connie
Der skal 1 tsk. honning eller sukker i dejen til at sætte gang i gærcellerne.
Mvh Maria Vestergaard
Har lige bagt dem klokken meget tidlig morgen, fik 16 pæne store boller, smager fantastisk. Jeg har erstattet gæren med 3 gram tørgær i stedet for. Nem opskrift, TAK
Hej Laila
Det var dejligt at høre!
Nemme, hjemmebagte boller er bare et hit!
Mvh Maria Vestergaard
Hej Maria
Har bagt disse mange gange til stor glæde! Så lækre og en rigtig god opskrift.
Har du mon en ide om man kan skifte noget sf vandet ud med mælk?
Hej Cecilie
Skønt at du bruger opskriften igen og igen 🙂
Jeg tænker sagtens, at du kan prøve at skifte noget af vandet ud med mælk.
Mvh Maria Vestergaard
Jeg har brugt denne opskrift helt utrolig mange gange, og den er efter min mening verdens bedste og nemmeste opskrift på boller. Tak for en virkelig god opskrift!
Hej Josephine
Dejligt at du bliver ved med at bruge denne opskrift. Det er jeg utrolig glad for at høre. Alt hjemmebag er jo godt, men lige de her boller, synes jeg også selv, virkelig godt om.
Mvh Maria Vestergaard