Havregrynsboller – koldhævede boller

Havregrynsboller Havregryns boller
Havregrynsboller kan redde min morgen hver eneste gang. Bollerne er bestandige og sunde, men alligvel lette og bløde på samme tid. Derudover passer havregrynsboller sig især til morgenmad, men også frokost, og eftermiddag kan jeg og min familie finde på, at spise den gode bolle med havregryn.

Inspiration til bolle opskrifter: De bedste grovboller og Bløde gulerodsboller 

Koldhævede havregrynsboller

I en travl hverdag er det meget sjældent, at jeg har tiden til at slå en bolledej samme, lade den hæve, forme bollerne, og til sidst bage havregrynsbollerne i en kontinuerlig proces uden at et bleskift, putning til middagslur eller noget andet, der forstyrrer hele processen. Jeg er derfor ret glad for alt, hvad der hedder koldhævning. Det betyder nemlig, at jeg kan lave dejen om aftenen, og lade den hæve natten over. Næste morgen mangler bollerne blot at blive bagt, og familien kan nyde godt af hjemmebag fra morgenstunden. Især i min barsel har det været uundværligt, da jeg har haft mange barselsgæster og mødregruppe besøg tidlig formiddag. Opskriften jeg nu vil dele med jer på hjemmebagte havregrynsboller, er en af mine favoritter, og som jeg derfor ofte bager. Denne opskrift på havregrynsboller mætter godt pga. havregrynene, og får en karakteristisk smag grundet honningen.

Maria Vestergaard Koldhævede boller

Opskrift på havregrynsboller

Desuden kan man jo sagtens pynte sine havregrynsboller med for eksempel havregryn, frø eller kerner. Man kan også sagtens bage havregrynsbollerne uden at koldhæve bollerne. Hvis du ønsker dette, så brug blot 25g gær og lad havregrynsbollerne hæve i 1-2 timer i stedet på køkkenbordet.

Maria Vestergaard i køkken Boller koldhævede

Havregrynsboller - koldhævede boller

Udskriv Pin

Ingredienser

 • 8 dl vand
 • 1 tsk. honning
 • 700 g hvedemel
 • 200 g havregryn
 • 10 g gær
 • 2 spsk. Oliven olie
 • 1 knivspids salt
 • kerner eller havregryn til pynt

Sådan gør du

 • Opløs gær i vand og tilsat honning
 • Tilsæt olivenolie og dernæst havregryn og hvedemel lidt ad gangen og sæt bolledejen i køleskabet natten over. Du skal være opmærksom på, at dejen er meget klistret/flydende.
 • Næste dag klatter du bollerne ud på en bageplade vha. 2 skeer. Bollerne skal altså ikke formes, og får derfor et rustikt udseendet.
 • Bag dem ved 200°ca. 18-20min i en forvarmet ovn (varmluft).

Hjemmebagte boller med havregryn

Som ovenfor beskrevet, så behøver man selvfølgelig ikke at koldhæve sine havregrynsboller ligesom man også sagtens kan spise dem til frokost og ikke blot morgenmad. I den forbindelse kan det i særdeleshed anbefales at smøre sin fuldkornsbolle med hjemmelavet æggesalat eller tunsalat. Begge dele er noget mine børn stornyder at få til frokost. Sommetider pakker vi også madkurven, og tager ud i det fri og spiser vores hjemmebagte boller.

 

 

Del på print

39 kommentarer til “Havregrynsboller – koldhævede boller”

  1. Jeg har lige forsøgt mig med opskriften, og fik 15 ret store boller ud af det. Og stor ros for bollerne 🙂

 1. Er det med vilje at din tekst “hopper” med meget jævne mellemrum? Jeg har ikke tålmodighed til at finde tilbage hele tiden.’

 2. Har lige din krydder kage i ovnen og vil prøve disse boller.
  Ja teksten hopper men kommer straks retur på samme sted igen. (iPhon 5)
  Min udfordring er at bage uden gluten engang imellem til mig selv. Men det skal resten af familien jo ikke lide under.
  TAK ! for at dele ??

  1. 5 stars
   Fantastisk! Enkel, nem og lækker opskrift, taaak. Har testet den… mums… sunde, bløde og “svampede” boller med god smag og meget lidt arbejde. Erstattede ca. en tredjedel af hvedmel med fuldkornsmel og brugte en fjerdedel af en pakke gær. Tog den ud af køleskabet mens ovnen blev i den rigtige temperatur og æltede et andet brød. Er så glad for din opskrift.

   1. Sikke en dejlig kommentar! Hvor er jeg glad for, at opskriften faldt i god jord, og ikke mindst for at du tog dig tid til at skrive så hjertevarm en besked. Tak!

    Mvh Maria

 3. Sara Birk Varberg Ervolder

  5 stars
  Super opskrift har længe været på jagt efter en god koldthævet dej der giver bløde saftige boller – og denne er spot on – tak

 4. 5 stars
  Bager dine boller igen og igen. De er mega nemme at lave og slår aldrig fejl ❤ tusind tak for at dele!

 5. 5 stars
  De allerbedste koldhævede boller. Jeg har prøvet andre opskrifter, men kun denne fungerer for mig. De bliver fantastiske, og alle jeg serverer dem for, roser dem. Mums.
  Jeg drysser groft salt og rosmarin på bollerne inden bagning, hvis de skal bruges til pålæg. Hvis de skal spises med tandsmør og med en kop kaffe ved siden af, kan man med fordel putte lidt kanel(sukker) i dejen/drysse på bollerne inden bagning.
  Tak for opskriften.

  1. Hej Mathilde
   Hvor blev jeg bare glad for denne hjertevarme besked fra dig. Tusind tak.
   Det glæder mig at du kan bruge opskriften, og i øvrigt sætter dit eget præg på den også.

   God dag 🙂
   Mvh Maria

 6. Tine Andersen

  5 stars
  Har nu lavet den her opskrift så mange gange at jeg kan den i hovedet 🙂
  De bedste og nemmeste koldhævede boller, der nu er blevet fast ritual at lave fredag aften, så der er til weekenden 🙂

 7. De bedste boller, der findes! Vi laver dem mindst en gang om ugen. Vi plejer at rive en gulerod og tilsætte i dejen. Det kan anbefales 🙂

 8. Hej Maria,
  Tak for den skønne opskrift. Det er nemlig de bedste koldhævede boller og efterhånden et fast indslag i weekenden. Jeg har lige prøvet at skifte lidt havregryn ud med hørfrø og chia… håber, det går
  Hav en skøn weekend.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering