Teboller kan laves langt bedre, end dem man køber hos bageren eller hos supermarkedet. Mest af alt fordi dem man køber, ofte er en anelse tørre og kedelige i teksturen.
Teboller med smør og sukker
De bløde og lyse boller kan spises som en almindelig gnavebolle. Dette er fordi hvedebollen i sig selv indeholder smør og sukker, der gør dejen fløjels blød. De er selvfølgelig langt fra sunde, men perfekte at spise søndag eftermiddag eller til diverse børnefødselsdage. Måske endda i stedet for kage eller før desserten serveres. Jeg laver ihvertfald altid bløde teboller til mine børns fødselsdag, som spises om eftermiddagen inden den store fødselsdagsmiddag. De spises ofte sammen med min mormors svenske marengslagkage, som er en af de bedste lagkager, jeg kender til.
Inspiration til bløde boller: De bedste bamseboller og Bløde gulerodsboller
Opskrift på bløde teboller
Der er flere afgørende ting for, at ens teboller ender godt ud. Først og fremmest bruger jeg altid lunken vand, som jeg blander med gær og sukker. Dette giver næring til gærcellerne. Derudover sørger jeg for at lade både dejen og bollerne hæve i lang tid. Dette gøres bedst i et lunt rum under et klæde. Tebollerne vokser gevaldigt i størrelse, så man skal regne med, at de hæve til ihvertfald dobbelt størrelse hvis ikke mere.
Spiloppen og lillebror holder hjemme dag i dag og anledningen til at bage hvedeboller, har derfor været, at vi skulle have et lille hyggeprojekt i løbet af dagen. Lillebror var derfor med til at ælte dejen sammen imorges kl. 06.30, hvor de slog øjnene op, og spiloppen hjalp mig med at pensle tebollerne nogle timer senere, da de havde hævet nok. Det er simpelthen så hyggeligt, at have et bageprojekt sammen, når man ingenting skal.
De bedste teboller

Ingredienser
Teboller
- 4 dl lunken vand
- 50 g gær
- 100 g sukker
- 2 æg
- 50 g smør
- 850 g hvedemel
- 1/2 tsk salt
Pensling:
- 1 æggeblomme
- 1/2 dl sødmælk
Sådan gør du
- Opløs gær i vand og tilsæt sukker
- Smelt smør og tilsæt det til vandet sammen med æg
- Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 90min
- Form bollerne (ca. 50g pr. bolle). Brug evt en anelse mel til fingrene
- Placer tebollerne på en bageplade med bagepapir og med et klæde over, og lad dem hæve yderligere 30-60min
- Pensl tebollerne med sammenpisket æggeblomme og sødmælk
- Bag tebollerne ved 180 graders varme i ca. 15min
22 kommentarer til “Teboller”
Hej Maria
Kan de evt bruges til kaj boller og hvad ville du så tilsætte, lidt grøn frugtfarve eller kan andet gøre det?
Mette
Det har jeg desværre aldrig prøvet før, men det lyder som en enorm god ide 🙂
Kh Maria
Hej Maria.
Kan man lave dem dagen før man skal bruge dem? 🙂
Det kan man sagtens. Bare opbevar dem i en lukket pose 🙂
Kh Maria
Hvor langt skal der være imellem bollerne?
Jeg vil mene, at der kan bages 8-10 boller på en bageplade 🙂
det er de lækreste boææer vi nogensinde har lavet og fået nu kan jeg få min man til at spise dem jeg kommer dog rosiner i halvdelen for det vil manden gerne ha og jeg kommer revet gullerod i mums tak for den opskrift 🙂
mvh conny
Hej Conny
Hvor er det altså skønt at også din mand kunne lide de nybagte boller. Jubiii!
Kh
Hej Maria
Jeg vil godt rose din opskrift for lavede
Dem i fredags og de er bare gode også
Stadigvæk mums
Mvh Gitte
Hej gitte
Hvor er det dejligt at høre 🙂
tusind tak
Hej Maria dine boller er rigtig gode
Og jeg har også brugt dem til franskbrød det smager også rigtig godt
Zofia
Hej Zofia
Hvor det glæder mig at høre. Tusind tak 🙂
Hej Maria.
Kan man tilføje chokoladestykker? Hvis ja, hvor mange gram tænker du?
Hej Jeannie
Det har jeg ikke prøvet, men det tror jeg bestemt man kan.
Jeg vil mene 150-200g er passende 🙂
Kan de koldhæves? 🙂
Det kan de ihvertfald 🙂
Hej Maria,
Har du prøvet at lade dejen hæve natten over? Vil du i så fald lade den stå ude eller koldhæve i køleskabet? Er der noget du ville justere i opskriften, hvis den skal “overnatte”?
På forhånd tak!
Tine
Hej Tine
Til koldhævning ville jeg bruge 5g gær og så lade den hæve i køleskabet natten over 🙂
Kh
Hej Maria
Kan jeg bruge tør gær? Hvis ja, hvor meget ?
Mvh
Chi
Hej Chi
Det kan du godt. Jeg ved desværre ikke hvor meget du skal bruge, da det er forskelligt fra producent til producent. Jeg kunne dog forestille mig, at der står på din pakke tørdej, hvor meget det svarer til i almindeligt gær.
Har lige bagt de her boller for første gang, og det bliver BESTEMT ikke den sidste Nøj hvor er de bare PIV gode – så bløde og lækre.. mums
Hej Louise
Hvor er det dejligt at høre 🙂