Kerneboller

Kerneboller

Opskriften på disse lune kerneboller er virkelig gode, og ikke mindst dejligt nemme at røre sammen. De egner sig perfekt til morgenmaden med en god skive ost på, sammen med en god kop kaffe. Bollerne er derudover også virkelig gode som en frokostbolle da alle kernerne gør den nærende og mættende.

Inspiration til bagværks opskrifter: Grovboller og Bamseboller

Opskrift på kerneboller

Kerneboller

Kerneboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 12 kerneboller

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3 dl lunken vand
  • 1/2 tsk. rørsukker (eller alm. sukker)
  • 1 tsk. salt
  • 50 g fuldkorns hvedemel
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hampefrø
  • 25 g hørfrø
  • 25 g græskarkerner
  • 400 g hvedemel
  • evt. drys med ekstra frø og kerner

Sådan gør du

  • Opløs gær og sukker i lunken vand
  • Tilsæt fuldkorns hvedemel, salt, frø og kerner og rør det til en ensartet grød
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen på enten en røremaskine, et piskeris med dejkroge eller vha. grydeske og håndkraft i ca. 10min. Først 5min ved høj hastighed og dernæst 5min ved lav hastighed
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
  • Form 12 kerneboller vha. to spiseskeer og placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Pres evt. lidt ekstra kerner og frø på toppen af bollerne
  • Lad kernebollerne efterhæve lunt på bradepanden med et klæde over i ca. 30min
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 graders varme i ca. 15min eller til bollerne er færdigbagte

Kernebolle

Grovboller med frø og kerner

Denne opskrift på kerneboller er virkelig nem at gå til. Der er dog et par steps der er vigtige at udføre i den rigtige rækkefølge. Først skal gær og sukker opløses i lunkent vand. Herefter skal alle frø og kerner tilsættes, og det skal røres til en grød. Til disse boller bruges der mange forskellige slags frø: Solsikkekerner, græskarkerner, hampefrø og hørfrø. Du kan bruge lige præcis de kerner og frø du har hjemme i køkkenet. Du kan komme flere frø i eller færre. Et godt tip er dog, at der altid skal være mere almindeligt hvedemel end frø og kerner. Ellers bliver bollerne for tunge og tørre. Hvedemelet skal herefter tilsættes lidt ad gangen. I denne opskrift bruges der hvedemel som en pandant til alle kernerne, igen for at undgå at bollen bliver tør og kedelig.

Start med at bruge en røreske til at samle dejen, inden dejen tilsidst skal æltes. Dejen kan enten æltes med en håndmixer med tilhørende dejkroge eller på en røremaskine. Herefter skal dejen have lov at hæve tildækket et lunt sted i en times tid inden bollerne formes med to spiseskeer. Det kan være en fordel at gøre skeerne våde så dejen ikke hænger i. Herefter skal de igen hvile inden de bages.

Inspiration til bagværks opskrifter: Ølandsboller og Teboller

Koldhævning af kernebollerne

Disse kerneboller kan også koldhæves natten over eller mindst 6 timer på køl. Hvis du vælger denne metode, så skal du bruge koldt vand i stedet for lunkent vand og du skal kun bruge omkring 7-10 gram gær. Fremgangsmåden er den samme som beskrevet ovenfor, indtil du kommer til æltningen. Ved koldhævning skal dejen blot røres sammen og ikke æltes. Den lange koldhævning ordner så at sige æltningen for dig. Næste dag – eller mindst 6 timer senere – skal bollerne formes med to spiseskeer. Lad bollerne stå i 20-30 minutter på køkkenbordet inden de bages. Bag dem derefter som beskrevet i opskriften.

Inspiration til bagværks opskrifter: Gulerodsboller og Gulerodsbrud

Bagning af boller

En god måde at bage boller på er at bage bollerne på et bagestål eller en varm bageplade. Bagestålet eller bagepladen skal opvarmes sammen med ovnen ved 250 graders varme. Det er derfor en god idé at forme bollerne på et stykke bagepapir på køkkenetbordet, så du let kan trække dem over på den varme bageplade. Inden bollerne kommes i ovnen skal du stille et ildfast fad, bageplade eller lignende ind i bunden af ovnene, hvori du hælder kogende vand. Dampen fra vandet gør noget rigtig godt for bollernes hævning i ovnen. Når bollerne kommer i ovnen skal temperaturen skrues ned til 200 grader. Bag dem i ca. 15 minutter eller til de er færdige. Husk at holde øje med dem undervejs. Lad dem dernæst køle af på en rist. Såfremt du ikke vælger at bage med bagestål eller lignende, bliver kernebollerne ganske gode alligevel.

Inspiration til bagværks opskrifter: Chiaboller og Sigteboller

Gode tips til opskriften
  • Skift frø og kerner ud som du vil
  • Brug honning, rørsukker alm. sukker eller hvad du har. Sukkeret bruges blot til at sætte gærcellerne igang.
  • Kernebollerne kan både pensles med æg, vand, mælk og yoghurt samt drysses med kerner og frø som man ønsker det
  • Opbevar bollerne i fryseren hvis de skal kunne holde sig længe, og tø en op ad gangen. Brug evt. en mikrobølgeovn til at tø dem op i. Det gør kernebollerne ekstra bløde og saftige.

4 kommentarer til “Kerneboller”

  1. Hej! De boller ser rigtig lækre ud. Desværre ligger jeg ikke inde med honning i mit køkken, kan man bruge almindeligt sukker i stedet for? Eller er der andet du kan anbefale at man kan bruge, og i så fald hvor meget? 🙂

    Mvh Teresa

  2. Elsa H. Petetsen

    Suger hampefrø mere væske end hørfrø, jeg brugte hørfrø i stedet for hampefrø men jeg syntes dejen er meget våd og efter 25 min I ovnen ( varmluft) virker de stadig fugtige indeni ? Mvh.Elsa

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering