Grovboller

Grovboller

Grovboller der er mættende, grove og samtidig smager godt, er et foretrække til morgenmad og mange andre slags måltider. Disse grove boller er fuldkornsrige, men stadigvæk bløde og saftige i krummen. Fuldstændig ligesom en hjemmebagt bolle skal være det.

Inspiration til bolle opskrifter: Morgenboller og Havregrynsboller

Opskrift på grovboller

Grovboller

Grovboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Antal: 12 grovboller

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 tsk. flydende honning (eller sukker)
  • 100 g fuldkorns hvedemel (f.eks grahamsmel, speltmel ølands hvedemel mm)
  • 125 g havregryn, finvalset
  • 1 tsk. salt
  • 500 g hvedemel
  • yoghurt natural, sammenpisket æg eller vand til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær og flydende honning i vand
  • Tilsæt havregryn og fuldkornsmel og rør grøden godt rundt, og lad gerne stå og hvile et par minutter
  • Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
  • Ælt gerne bolledejen på røremaskinen ved mellemhastighed i ca 10min. Dejen skal æltes til den slipper bunden af skålen. Bolledejen kan også æltes i hænderne eller med en elpisker.
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
  • Hæld dejen ud på køkkenbordet evt. på en anelse hvedemel, og skær bollerne ud med en dejspatel eller kniv. Form bollerne let i hænderne, og placer dem forsigtigt på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Lad bollerne efterhæve under et klæde i ca. 30min
  • Pensl bollerne med f.eks yoghurt natural eller sammenpisket æg
  • Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 10-15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne

Hjemmebagte grovboller

I denne opskrift på grovboller skal der blot bruges vand som eneste væske. Så simple er de nemlig at bage, men hvis man alligevel har en sjat yoghurt, skyr eller andet mejeriprodukt stående i køleskabet, der snart skal smides ud, så smager det virkelig også herligt, at bruge i sin bolledej. Erstat i så fald lidt af vandet, der står i opskriften med yoghurt. Udover væske så indeholder grovbollerne også havregryn og fuldkorns hvedemel. Havregryn er en ingrediens, som findes i de fleste husstande, og som er pragtfuld at bage med. Havre er nemlig rig på fuldkorn, men samtidig meget mild i smagen.

Man kan derudover eksperimentere med at tilsætte andre råvarer. Frø og kerner går altid godt i bagværk. Men også krydderurter og fint revet grøntsager, kan man tilsætte. Her kan både gulerod, rødbede og spinat anbefales til hjemmebagte grovboller. Sidst nævnte version vil også gå rigtig godt som sandwichbolle til frokost.

Inspiration til bagværk: Pandekager og Vafler

Grov boller

Ingredienser til grove boller

Jeg bruger både havregryn og fuldkorns hvedemel i mine grovboller. Det er ikke alt for meget jeg tilsætter, for jeg ønsker ikke at de skal blive tunge og bestandige. I stedet skal bollerne være lette og bløde inden i. Hvilket jeg synes er lykkedes, med denne bolle opskrift. Hvis man ønsker grovbollerne endnu blødere, så kan man tilsætte en anelse fedtstof, men dette behøves ikke.

Den type fuldkorns mel som jeg oftest bruger til mine fuldkorns boller er grahamsmel. Det er nemlig hvedemel, hvor kim- og skaldele stadig er bevaret. Det er også heri at fibrene sidder, og som i øvrigt også giver smag til bagværket. Udover grahamsmel kan speltmel, stenformalet hvedemel, fuldkornshvedemel eller større mængder havregryn også bruges.

Inspiration til Bagværk: Gulerodsbrud og Kerneboller

Grove boller

Bolledej og hævning

Det er faktisk sjældent, at jeg tager tid på, hvor længe mit bagværk hæver. Selvfølgelig holder jeg nogenlunde øje med, hvor lang tid der er gået, men det er mere bolledejens udseende, jeg prøver at have i fokus. Bolledejen skal nemlig hæve flot op, og udover tidens aspekt så afhænger dette også af aktiviteten af gærceller samt temperaturen i rummet. Det er derfor vigtigt, at gærcellerne får tilsat en anelse honning eller sukker, som får dem til at producere CO2. Hvilket netop er det, som får grovbollerne til at hæve flot op.

Efter første hævning former jeg dejen til 12 passende grovboller, som jeg placerer på en bageplade med bagepapir til yderligere hævning. Her går jeg efter at lade bollerne hæve til dobbelt størrelse, som giver en luftigt og smagfuld grovbolle.

Inspiration til bagværk: Teboller og Bamseboller

Boller med fuldkorn

Kan grov boller fryses?

Ligesom alt andet bagværk, arter grovbollerne sig rigtig godt til at blive frosset ned, hvis man ønsker at holdbarheden skal forlænges. Placer grovbollerne i en pose eller lukket beholder og lun dem eller lad dem tø op på køkken bordet, når de tages op fra fryseren.

52 kommentarer til “Grovboller”

    1. Flemming Andersen

      Samme spørgsmål. Mine boller flader også ud istedet for at vokse opad. Hvad gør jeg forkert?

    2. Annika Sørensen

      Hej Maria.

      Tak for din en dejlig opskrift. Vil denne dej også være god til pølsehorn? Synes tit grove pølsehorn bliver ret tørre kolde i madpakken. Så måske denne opskrift er god til det.

  1. Hej Maria – Mange tak for denne dejlige opskrift – jeg har lige bagt disse boller i Johannesburg. Bloede indeni og sproede paa ydersiden. Den eneste jeg ville aendre naeste gang er lidt mere salt. Jeg fik 11 store boller paa ca 120g per stk.

  2. Åh åh er igang med at bage dine lækre boller her, men nu hvor de skal klarttes op på bagepapir kan jeg ikke se hvor mange boller der skal laves?

  3. Hej maria
    Tak for den dejlige opskift.
    Jeg har lige bagt en dobbelt portion med min foodprocessor til min datters fødselsdag i morgen og de blev lækre sprøde udenpå og dejlige bløde indeni. Jeg penslede dem med æg og de faldt ikke sammen, måske fordi de hævede et lunt sted og var overdækket med viskestykker.

    Jeg ændrede dog lidt på opskriften. Kom lidt ekstra salt i og 1 æg. Derudover bagte jeg 2 plader af gangen på 180 grader varmluft, i 25 min, i bageforme, der gjorde at de hævede flot og blev høje. De blev med det samme lagt på en rist, så sprødheden blev bevaret. De var sjove at lave sammen med min datter og så ser de tilmed søde ud, da de er hjerte, runde og stjerneformede. Perfekte fødselsdagsboller. Jeg fik 52 boller.
    Vh Roberto Far

    1. Hvor lyder det bare hyggeligt, og som en dejlig fødseldag. Mange gange tillykke til din datter!
      ..og hvor skønt at bollerne blev gode. Det lyder til, at du har helt styr på, at bage rigtig gode boller. God dag til jer! 🙂

    2. Jeg har bagt dem og Mmmm de lækre ! Men hvordan skal jeg opbevare dem så de ikke mister det sprøde og samtidig ikke bliver tørre ?

  4. Yderligere penslede jeg dem først efter at de havde hævet de resterende 30 min, så jeg undgik at de faldt sammen pga ægge penslingen.

    Jeg havde 4 plader hvilket betød at 2 plader hævede 25 min ekstra, men de blev fuldstændig som de andre. Perfekte.

    Vh Roberto Far

  5. Du skriver de kan fryses men hvordan Behandler man dem så når de har været en tur i fryseren ?

    Skal de bare tø op og så spises ??? Eller kan man putte dem i oven direkte fra frost eller hvordan 🙂

    1. Du kan gøre begge dele. Jeg plejer blot at tage dem om aftenen før, og så er de perfekte til næste morgen.
      Ellers kan man også putte dem et halvt minut i mikrobølgeovnen. Så bliver de dejligt bløde 🙂

  6. Fantastisk opskrift! Både mig og kæresten var helt vilde med bollerne – den opskrift bruger jeg garanteret igen snart

  7. Super opskrift – de lykkes nu hver gang og er så populære blandt alle, at jeg må bage dobbeltportion. Jeg giver dem 18 min ved varmluft. Jeg har skiftet mærke på fuldkornshvedemelet til Casa Italia. Det fik dem til at hæve betydeligt mere.

    1. Hej Maria
      Ihh hvor irriterende. Det er især når man skal have dem fra skålen vha. to skeer og over på en bradepande, at det er vigtigt, at man ikke slår luften ud af dem 🙂

  8. Hej

    Når de har hævet/koldhævet, skal de så ikke æltes igen inden man former bollerne? Og så hæve igen 30 minutter.

    Jeg har aldrig prøvet det med koldhævning, men skal de hæve i køleskab igen efter bollerne er formet eller bare et lunt sted?

    1. Hej Louise

      Hvis du ønsker at koldhæve boller, så brug 5-7g gær og lad dem hæve i køleskabet i ca. 12 timer.
      Form derefter bollerne og lad dem gerne hæve i ca. 30min på en bageplade med et klæde over, hvis tiden er til det.

  9. Jenny Elnegaard Hansen

    Det er bare supergode boller, jeg byttede rugmel ud med grahamsmel og vand halvt vand og to dl yoghurt slanke og en dk olivenolie – så blev de bare svampede og perfekte – husk at skrive ta salt og gær ikke må røre hinanden – salt ødelægger gærens hæveevne – jeg blander altid salt i mel! Tak for en super opskrift!M!

    1. Hej Jenny
      Hvor lyder det som nogle lækre boller, du er kommet frem til. Dejligt at opskriften kunne inspirere.
      Du har også helt ret i det med gær og salt – altså at saltet hæmmer gærcellerne. Det får jeg rettet med det samme.
      Kh Maria

  10. Hej Maria
    Jeg vil bare høre om du ved hvor mange kcal. Der er i sådan en omgang boller / kcal. Pr. Bolle ca. ??

  11. Tak for en god opskrift, jeg er spændt på resultatet

    Du skriver i opskriften, at dejen skal hældes ud på bordet og skæres i stykker med spatel eller kniv. Men kan se i kommentarerne, at du skriver, at dejen skal tages direkte fra skålen med to skeer? Kan man gøre begge dele, eller bliver luften slået ud af dejen, hvis man hælder den ud på bordet?

    1. Hej Rikke. Ja, jeg kan godt forstå du bliver forvirret. Jeg har opdateret opskriften, og kommentarer med at du kan bruge to skeer til at forme med, hører til den gamle opskrift. Så dejen skal hældes ud på bordet og skæres ud med en kniv eller spatel 🙂
      Mvh. Maria Vestergaard

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering