Grovboller der både er mættende og smager utrolig godt, foretrækker jeg ofte at spise til morgenmad. Når du vælger en grovbolle, så vælger du også et stykke brød eller bagværk, som har et højere fiberindhold en almindeligt hvedebrød. Det er netop disse fibre, som er så utrolig sunde for vores fordøjelsessystem. Men man kan ikke blot tilsætte alverdens grovere slags mel til sine grovboller. I så fald vil grovbollerne blive tunge, hårde og kedelige. Jeg synes, at jeg med denne opskrift har fundet den perfekte balance mellem en sundere bolle, som også smager godt og er luftig i konsistensen. Server grovbollerne til morgenmad eller brug dem som et mellemmåltid om eftermiddagen.
Inspiration til bolle opskrifter: Morgenbollerog Havregrynsboller
Opskrift på grovboller

Grovboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl lunken vand
- 1 tsk. flydende honning (eller sukker)
- 100 g fuldkorns hvedemel (f.eks grahamsmel, speltmel ølands hvedemel mm)
- 125 g havregryn, finvalset
- 1 tsk. salt
- 500 g hvedemel
- yoghurt natural, sammenpisket æg eller vand til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær og flydende honning i vand
- Tilsæt havregryn og fuldkornsmel og rør grøden godt rundt, og lad gerne stå og hvile et par minutter
- Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
- Ælt gerne bolledejen på røremaskinen ved mellemhastighed i ca 10min. Dejen skal æltes til den slipper bunden af skålen. Bolledejen kan også æltes i hænderne eller med en elpisker.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
- Hæld dejen ud på køkkenbordet evt. på en anelse hvedemel, og skær bollerne ud med en dejspatel eller kniv. Form bollerne let i hænderne, og placer dem forsigtigt på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad bollerne efterhæve under et klæde i ca. 30min
- Pensl bollerne med f.eks yoghurt natural eller sammenpisket æg
- Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 10-15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne
Hjemmebagte grovboller
I denne opskrift på grovboller skal der blot bruges vand som eneste væske. Så simple er de nemlig at bage, men hvis man alligevel har en sjat yoghurt, skyr eller andet mejeriprodukt stående i køleskabet, der snart skal smides ud, så smager det virkelig også herligt, at bruge i sin bolledej. Dette reducerer også madspild. Erstat i så fald lidt af vandet, der står i opskriften med yoghurt. Udover væske så indeholder grovbollerne også havregryn og fuldkorns hvedemel. Havregryn er en ingrediens, som findes i de fleste husstande, og som er pragtfuld at bage med. Havre er nemlig rig på fuldkorn, men samtidig meget mild i smagen. Hvis du ønsker bollerne ekstra luftige, så kan du blende din havregryn til mel, og tilsætte det til dejen. Dette gør jeg selv engang imellem, når jeg synes tiden er til det. Men for det meste hælder jeg blot finvalset havregryn i bolledejen, som det er. Og det synes jeg fungerer virkelig godt.
Inspiration til bagværk: Æltefri boller og Yoghurtboller
Boller med fuldkorn
Som tidligere nævnt bruger jeg både havregryn og fuldkorns hvedemel i mine grovboller, når jeg bager dem. Og det gør jeg faktisk ofte, da de er en fast bestanddel af vores hverdag. Mængden af både havregryn og fuldkorns hvedemel er ikke overdrevent høj, nemlig fordi jeg ønsker, at bollerne stadig skal være luftige og lette. Derfor bruger jeg også almindelig hvedemel i min bolledej. I forhold til grovere typer mel så er jeg glad for at bruge grahamsmel. Det er billigt og meget mildt i smagen. Grahamsmel har stadig et forholdsvist højt fiberindhold, men det er ikke ligeså groft som det almindelige fuldkornshvedemel, som jeg ofte synes er meget groft. Grahamsmel er egentlig blot hvedemel, hvor kim- og skaldele stadig er bevaret. Det er også heri at fibrene sidder, og som i øvrigt også giver smag til bagværket. Udover grahamsmel kan du også bruge speltmel eller stenformalet hvedemel, som jeg også synes, fungerer virkelig godt. Sidst men ikke mindst kan du tilsætte grøntsager til din dej. Spinat eller revet gulerod er ofte grøntsager, som jeg bruger i mit bagværk.
Inspiration til Bagværk: Gulerodsbrud og Kerneboller
Bolledej og hævning
Det er faktisk sjældent, at jeg tager tid på, hvor længe mit bagværk hæver. Selvfølgelig holder jeg nogenlunde øje med, hvor lang tid der er gået, men det er mere bolledejens udseende, jeg prøver at have i fokus. Bolledejen skal nemlig hæve flot op, og udover tidens aspekt så afhænger dette også af aktiviteten af gærceller samt temperaturen i rummet. Det er derfor vigtigt, at gærcellerne får tilsat en anelse honning eller sukker, som får dem til at producere CO2. Hvilket netop er det, som får grovbollerne til at hæve flot op. En tommelfinger regel når man bager sine grovboller er, at bolledejen skal hæve til dobbeltstørrelse. På den anden side er det også vigtigt, at dejen ikke hæver alt for længe. Jeg plejer at lade selve dejen hæve i 60-90 minutter. Derefter former jeg mine grovboller, og placerer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Opskriften passer med ca. 12 grovboller, som netop kan være på en plade. Dernæst skal bollerne efterhæves i yderligere 30min. Hvorefter de bages i ovnen.
Inspiration til bagværk: Teboller og Bamseboller
Kan grovbollerne fryses?
Ligesom alt andet bagværk, arter grovbollerne sig rigtig godt til at blive frosset ned, hvis man ønsker at holdbarheden skal forlænges. Brød og boller har det med hurtigt at blive tørt, hvis det ligger for længe i brødkurven. Pak det derfor hurtigt ind i en pose, før du lægger det i en skuffe. Hvis du vil forlænge holdbarheden yderligere på dine grovboller, så kan du fryse dem ned. Dette er især praktisk at gøre, hvis man bager dobbelt portion eller laver grovboller til et større selskab. Bollerne kan holde sig i flere måneder i fryseren, så længe de er pakket godt ind. Når bagværket skal serveres, tager man blot sine grovboller op fra fryseren, og luner dem, inden de sættes på bordet. Marmelade, ost, nutella eller blot smør er herefter pragtfulde forslag til, hvad du skal smøre på dine grovboller. Jeg selv nyder ofte mit bagværk med en anelse smør og ikke andet.
53 kommentarer til “Grovboller”
Hvor meget salt skal der bruges?
Hej Jonas
Jeg bruger 1 tsk. salt til mine grovboller
Mvh Maria Vestergaard
De smager fantastiske! Men mine falder sammen når de bliver penslet og rejser sig ikke i ovnen?
Samme spørgsmål. Mine boller flader også ud istedet for at vokse opad. Hvad gør jeg forkert?
Jeg kan ikke se hvordan jeg gør fordi der er reklamer oven i 🙁 øv
Hej Maria.
Tak for din en dejlig opskrift. Vil denne dej også være god til pølsehorn? Synes tit grove pølsehorn bliver ret tørre kolde i madpakken. Så måske denne opskrift er god til det.
Hej Annika
Det har jeg desværre ikke prøvet, men det er da oplagt at begive sig ud i 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Hej Maria,
Ved du om jeg kan bytte den almindelige hvedemel ud med ølands-mel? 🙂
Det har jeg desværre ikke prøvet, men det er da et godt forsøg værd 🙂
hvor mange boller bliver der cirka til i ovenstående portion? 🙂
Ca 10 🙂
Hej Maria – Mange tak for denne dejlige opskrift – jeg har lige bagt disse boller i Johannesburg. Bloede indeni og sproede paa ydersiden. Den eneste jeg ville aendre naeste gang er lidt mere salt. Jeg fik 11 store boller paa ca 120g per stk.
Dejligt at høre Karen! 🙂
Rigtig god dag til dig og din familie
Åh åh er igang med at bage dine lækre boller her, men nu hvor de skal klarttes op på bagepapir kan jeg ikke se hvor mange boller der skal laves?
Åhh hvor irriterende! Er ret sikker på, at det er omkring 10 boller 🙂
God dag!
Har du nogle erfaringer med at tilføje gulerødder i denne opskrift? 🙂
Nej, ikke i denne opskrift, men jeg har faktisk en opskrift på grove gulerodsboller som hedder:
https://mariavestergaard.dk/morgenboller-opskrift-paa-sunde-boller/
Måske den kan bruges? 🙂
Helt sikkert! Tusind tak (også for hurtigt svar) ?
Hej maria
Tak for den dejlige opskift.
Jeg har lige bagt en dobbelt portion med min foodprocessor til min datters fødselsdag i morgen og de blev lækre sprøde udenpå og dejlige bløde indeni. Jeg penslede dem med æg og de faldt ikke sammen, måske fordi de hævede et lunt sted og var overdækket med viskestykker.
Jeg ændrede dog lidt på opskriften. Kom lidt ekstra salt i og 1 æg. Derudover bagte jeg 2 plader af gangen på 180 grader varmluft, i 25 min, i bageforme, der gjorde at de hævede flot og blev høje. De blev med det samme lagt på en rist, så sprødheden blev bevaret. De var sjove at lave sammen med min datter og så ser de tilmed søde ud, da de er hjerte, runde og stjerneformede. Perfekte fødselsdagsboller. Jeg fik 52 boller.
Vh Roberto Far
Hvor lyder det bare hyggeligt, og som en dejlig fødseldag. Mange gange tillykke til din datter!
..og hvor skønt at bollerne blev gode. Det lyder til, at du har helt styr på, at bage rigtig gode boller. God dag til jer! 🙂
Jeg har bagt dem og Mmmm de lækre ! Men hvordan skal jeg opbevare dem så de ikke mister det sprøde og samtidig ikke bliver tørre ?
Yderligere penslede jeg dem først efter at de havde hævet de resterende 30 min, så jeg undgik at de faldt sammen pga ægge penslingen.
Jeg havde 4 plader hvilket betød at 2 plader hævede 25 min ekstra, men de blev fuldstændig som de andre. Perfekte.
Vh Roberto Far
Og jeg brugte fuldkorn speltmel og hver bolle vejer 40gr.
Vh Roberto Far
Du skriver de kan fryses men hvordan Behandler man dem så når de har været en tur i fryseren ?
Skal de bare tø op og så spises ??? Eller kan man putte dem i oven direkte fra frost eller hvordan 🙂
Du kan gøre begge dele. Jeg plejer blot at tage dem om aftenen før, og så er de perfekte til næste morgen.
Ellers kan man også putte dem et halvt minut i mikrobølgeovnen. Så bliver de dejligt bløde 🙂
Skal de bages med eller uden varmluft?
Venlig hilsen Linda
Øv hævede slet ikke og smagte ikke rigtig af noget. Måske lidt mere salt i en anden gang ?
Det regner jeg ikke ud på mine opskrifter, men der er en ingrediensliste, så du kan selv regne det ud, hvis du ønsker 🙂
Dejligt med en nem opskrift. Min dreng på 8 år har lige lavet dem, imens jeg ligger syg.
Hvor dejligt at høre, at bollerne faldt i god jord 🙂
God bedring!
Kh Maria
Fantastisk opskrift! Både mig og kæresten var helt vilde med bollerne – den opskrift bruger jeg garanteret igen snart
Du skriver du fryser dejen ned. Er det efter alt hævninger? Og er det i portioner?
Jeg mener, at jeg fryser bollerne ned når de er bagte 🙂
Kh Maria
Super opskrift – de lykkes nu hver gang og er så populære blandt alle, at jeg må bage dobbeltportion. Jeg giver dem 18 min ved varmluft. Jeg har skiftet mærke på fuldkornshvedemelet til Casa Italia. Det fik dem til at hæve betydeligt mere.
Hvor dejligt at høre! 🙂
Kh Maria
Hvilken fuldkornsmel er bedst at bruge?
Jeg er glad for især grahamsmel, men også almindelig fuldkornsmel 🙂
Kan de laves som koldhævet? Hvis ja, hvor meget gær?
Det kan de ihvertfald. Brug da 5-7g gær og lad dem hæve tildækket med film i køleskabet natten over.
Kh Maria
Iiih mine klasker sammen hver evigt eneste gang jeg forsøger
Hej Maria
Ihh hvor irriterende. Det er især når man skal have dem fra skålen vha. to skeer og over på en bradepande, at det er vigtigt, at man ikke slår luften ud af dem 🙂
Hej
Når de har hævet/koldhævet, skal de så ikke æltes igen inden man former bollerne? Og så hæve igen 30 minutter.
Jeg har aldrig prøvet det med koldhævning, men skal de hæve i køleskab igen efter bollerne er formet eller bare et lunt sted?
Hej Louise
Hvis du ønsker at koldhæve boller, så brug 5-7g gær og lad dem hæve i køleskabet i ca. 12 timer.
Form derefter bollerne og lad dem gerne hæve i ca. 30min på en bageplade med et klæde over, hvis tiden er til det.
Det er bare supergode boller, jeg byttede rugmel ud med grahamsmel og vand halvt vand og to dl yoghurt slanke og en dk olivenolie – så blev de bare svampede og perfekte – husk at skrive ta salt og gær ikke må røre hinanden – salt ødelægger gærens hæveevne – jeg blander altid salt i mel! Tak for en super opskrift!M!
Hej Jenny
Hvor lyder det som nogle lækre boller, du er kommet frem til. Dejligt at opskriften kunne inspirere.
Du har også helt ret i det med gær og salt – altså at saltet hæmmer gærcellerne. Det får jeg rettet med det samme.
Kh Maria
Hej Maria
Jeg vil bare høre om du ved hvor mange kcal. Der er i sådan en omgang boller / kcal. Pr. Bolle ca. ??
Hej Stine
Jeg beregner desværre ikke med kalorier herinde på min hjemmeside 🙂
Tak for en super opskrift. Lige hvad jeg ledte efter. Bollerne blev lækre og luftige.
Hvor det glæder mig at høre. Tusind tak 🙂
Tak for en god opskrift, jeg er spændt på resultatet
Du skriver i opskriften, at dejen skal hældes ud på bordet og skæres i stykker med spatel eller kniv. Men kan se i kommentarerne, at du skriver, at dejen skal tages direkte fra skålen med to skeer? Kan man gøre begge dele, eller bliver luften slået ud af dejen, hvis man hælder den ud på bordet?
Hej Rikke. Ja, jeg kan godt forstå du bliver forvirret. Jeg har opdateret opskriften, og kommentarer med at du kan bruge to skeer til at forme med, hører til den gamle opskrift. Så dejen skal hældes ud på bordet og skæres ud med en kniv eller spatel 🙂
Mvh. Maria Vestergaard
Nogle af de bedste grovboller jeg har bagt
Hej Line
Det var da dejligt at høre 🙂
Mvh Maria Vestergaard