Morgenboller – opskrift på sunde boller

Morgenboller  Morgenmad
Morgenboller eller gode hjemmebagte boller som bare arter sig perfekt til morgenmad, er netop hvad disse fuldkornsboller med gulerod er. Morgenbollerne er utrolig luftige og lette, men samtidig sunde og velsmagende grundet blandt andet gulerod og fuldkornshvedemel som er tilført bolledejen.

Morgenboller med gulerod

Generelt er vi ret glade for hjemmebagte boller med gulerod i bolledejen. Det giver en smule tekstur, men aller mest en blødhed og luftighed, som jeg ikke kender til i andet bagværk. Jeg kan derfor på det kraftigste også anbefale mine gulerodsboller, arter sig perfekt til små børn og babyer, der endnu ikke er blevet dygtige til at tykke brødet endnu.

Når spiloppen sommetider vælger at sove længe en søndag morgen, så nyder jeg at bage morgenboller og servere det lune bagværk med smør, nutella eller lemoncurd, af den hjemmelavede slags. Udover mine sædvanlige gulerodsboller, så er de her morgenboller en anelse sundere, da de som sagt også indeholder fuldkornshvedemel. Det gør, at de også mætter utrolig godt, og at man også sagtens kan spise dem til frokost eller eftermiddag.

Koldhævede morgenboller

Læs også gerne: Grove boller med yoghurtSpinatboller med fuldkornsmel og Sunde fuldkornsboller

Man kan med fordel røre dejen dagen aftenen før at man vil bage sine morgenboller, og dermed kun bruge 10g gær som hævningsmiddel. Så er det utrolig nemt, at lave nybagte boller lige meget hvor længe kæresten eller børnene sover.

Morgenboller - opskrift på sunde boller
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Til ca. 15 morgenboller:
  • 25g gær
  • 5dl lunken vand
  • 1 spsk. Honning
  • ½ tsk salt
  • 2 revne gulerødder
  • 1 æg (til dejen)
  • 1 spsk. Kerner (solsikke, hørfrø osv)
  • 150g fuldkorns hvedemel
  • 600g hvedemel
  • sammenpisket æg til pensling
  • evt pynt med solsikkefrø eller hørfrø kerner
Fremgangsmåde
  1. Opløs gær i vand, og tilsæt salt og honning.
  2. Riv gulerødderne på den grove side af et rivejern, og tilsæt det sammen med fuldkorns hvedemel og ægget.
  3. Rør godt i dejen.
  4. Tilsæt derefter hvedemel lidt af gangen. Dejen skal være en smule "våd" i konsistensen.
  5. Lad bolledejen hæve lunt og tildækket i ca 60min, og form så bollerne med to skeer.
  6. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æg.
  7. Bag bollerne i ovnen ved 200graders varme i 15-20min. Eller til bollerne bliver en smule gyldenbrune.

 

 

34 kommentarer til “Morgenboller – opskrift på sunde boller”

    1. Maria Vestergaard

      Et æg + 1 spsk kerner/frø i dejen. Derudover sampisket æg til pensling og kerner/frø som pynt. 😀

  1. Ups, jeg fik så lavet dejen uden æg i i går til koldhævede version. Det gik alligevel, men måske skal du også tilføje “tilsæt æg” under “det skal du gøre”. Så er man ikke i tvivl 😉 Ellers tusind tak for skønne opskrifter!

    1. Maria Vestergaard

      Sammen med fuldkornsmelet. Jeg har opdateret indlægget, så det nu står skrevet i opskriften. Rigtig god dag 🙂

  2. Hej Maria! Lavede bollerne i sidste weekend og de smagte dejligt. Tænkte på om du har erfaring med at lave dem på mælk og ikke vand?

  3. Mette Ibh Crone Aarestrup

    Skal de stå på køl eller stuetemperatur hvis man laver dem dagen før? 🙂

  4. Spændende, jeg har lige lagt dejen sammen, men udskiftet en del af melet med havregryn, og har tilføjet squash. Håber de bliver lækre!

  5. Super lækre boller! Jeg er normalt ikke god til at bage, men de her så nemme at lave, og det bliver bestemt ikke sidste gang ?✌️

  6. Superdejlige boller! Jeg havde ikke noget fuldkornshvedemel, så brugte havremel istedet. Og jeg erstattede 1 dl vand med 1 dl tykmælk. Resultatet var bare helt fantastisk — tak for opskriften!

  7. Muuuums hvor er de gode! Har bagt dem to gange, dog med ølandshvede, fordi jeg ikke har fuldkornshvedemel.

  8. Fantastiske boller! Jeg tyr til disse hver gang vi skal have hjemmebagte boller. Har varieret ved både at udskifte hvedemel med lidt mere fuldkornshvedemel og tilføjet optøet frossen spinat også. Resultatet bliver ligeså lækkert. Tak for en super god opskrift!

  9. Johanne Josefsen

    Dejlig morgenboller bager meget, og ville prøve noget frisk boller til morgenmaden. Dem er jeg/vi rigtig glade for, de smager himmelsk

  10. Flemming Andersen

    Nu prøver jeg igen. Hvordan kan det være at bollerne når de hæver på bagepladen bare bliver flade istedet for at hæve opad?

    1. Her hjælper det, hvis bagepladen er varm. Og så klatter jeg bollerne ud på bagepapiret i sekundet de skal i ovnen, så de får ikke lov at stå og “efterhæve” på bagepapir/pladen.
      Så en varm plade og på med det samme, så plejer mine at puffe så dejligt op

  11. Kœre Maria,
    Dette er en rigtig dejlig opskrift på boller. Nemme og hurtige at lave. Jeg puttede 2 tsk salt i i stedet for kun den 1/2 tsk. Jeg kan godt lide mit brød er lidt mere saltet. Men ellers fulgte jeg med fint resultat opskriften. Bliver helt sikkert min”go to” morgenbolle opskrift.
    Mvh Karen Aurup

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *