Skærekager

Skærekager er en klassiker på mange kaffeborde. Skærekagerne kendetegnes ved at, de bages i en form og derefter skæres i passende stykker eller skiver. Fordelen ved skærekagen er, at den er nem at transportere i formen når den er bagt. Den kan f.eks. bages i en bradepande med låg. Bradepandekagen er nem når der er  skal bages til mange personer, som f.eks. til uddeling i klassen eller til kagedag på arbejdet.

Klassiske skærekager

Chokoladekagen er nok den skærekage der oftest bliver bagt herhjemme. Og det er forståeligt. En lækker chokoladekage har nemlig et hav af muligheder for variation. Den kan serveres som den er med en simpel glasur, eller man kan gøre den mere eksklusiv visuelt ved at lave en blød og lækker chokoladeganache. En anden variation af en chokoladekage er en brownie. En brownie er typisk lidt mere kompakt og fyldig i smagen, og så skal en brownie helst være blød, næsten ubagt i midten.
Drømmekagen er en anden skærekagefavorit hos mange. Den originale opskrift menes at stamme fra en bageaften i Brovst Husmoderforening. Opskriften blev senere trykt i et opskrifthæfte, hvilket resulterede i at hvad der var startet som en familieopskrift pludselig blev kendt over hele landet.

Skærekage med frugt eller grønt

Mange skærekager kan tilsættes enten frugt eller grøntsager. Fordelen ved at tilsætte frugt eller grønt til sin skærekage, er at det kan være med til at tilføre kagen både saftighed men bestemt også god smag. Det er samtidig også en god måde at få brugt det man har i frugtskålen eller i grøntsagsskuffen. Et par overmodne bananer kan trylles til en svampet banankage. Gulerødder kan rives og laves til en gulerodskage, der desuden kan tilsættes varme krydderier, som kanel, kardemomme og ingefær for en ekstra god smag. Det samme gælder i øvrigt squashkagen.

Pynt til skærekager

Det er oplagt at pynte skærekager og desuden kan det være et sjovt projekt at inddrage børn i. Nogle skærekager har pynt der er så traditionel at det nærmest vil være lovbrud at ændre på opskriften. Drømmekagens kokoslåg og gulerodskagens cream cheese frosting er de mest klassiske eksempler. Men med andre kager, f.eks. chokoladenkagen kan man slippe fantastien løs. Her vil det være oplagt at lave en glasur eller chokoladeganache og så drysse med krymmel, frysetørrede hindbær eller hakkede nødder.