Brownie er og bliver en klassiker. Browniekagens intense chokoladesmag, der er pakket ind i en luftig og let snasket kagedej, er simpelthen noget af det bedste bagværk. Derudover er chokoladekagen utrolig nem at lave, det kræver blot, at man holder godt øje med ovnen. Bagetiden varierer nemlig i særdeleshed fra ovn til ovn, og da ingen ønsker en hverken tør eller våd brownie, så gælder det om, at være opmærksom i disse minutter, den er i ovnen.
Inspiration til klassiske kager: Vafler og Pandekager
Opskrift på den bedste brownie

Ingredienser
- 250 g smør
- 200 g chokolade, 50%
- 275 g sukker
- 4 æg
- 4 spsk. kakao
- 1/4 tsk. salt
- 200 g hvedemel
- evt. flagesalt til servering
Sådan gør du
- Smelt smør og chokolade ved svag varme i en gryde og under hyppig omrøring
- Lad chokoladeblandingen køle ned imens æggemassen forberedes
- Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Dette trin kan tage helt op til 8-10min
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og si dem i æggemassen
- Vend forsigtigt i æggemassen, så luften ikke slåes ud af kagedejen
- Vend forsigtigt chokoladeblandingen i kagedejen
- Vend i kagedejen til den er glat og ensartet
- Bag brownien i ovnen ved 175 graders varme i ca. 25min. Ved 20-25min bliver den meget blød i midten ligesom det ses på billederne. Stik dog altid en gaffel i kagen undervejs. Alle ovne bager forskelligt, så måske skal den have længere tid end 25min
- Lad brownien køle helt ned og gerne i køleskabet inden den skæres i passende stykker. Det er først ved afkølingen at brownien sætter sig. Hvis det er muligt, bliver brownien kun endnu bedre af at stå natten over i køleskabet for at sætte sig ordentligt. Dette er især hvis man ønsker en meget blød midte
Hjemmelavet brownie
Det er absolut ikke svært at bage brownie selv, men det kræver at man holder godt øje med sin brownie, og jævnligt tjekker til den under bagetiden. Jeg kan personligt godt lide, at min brownie er en lille smule mere til den snaskede side (end tørre) og 25min bagetid, passer helt perfekt til min smag og min ovn. Brownien vil dog altid være en smule våd hvis den stadig er varm og nybagt, hvorfor den skal stå og køle helt ned inden servering. Jeg køler altid min browniekage i køleskabet. På den måde sætter chokoladekagen sig rigtig godt. Det gør, at kagen er blød i midten uden at flyde ud. Jeg synes nemlig heller ikke om, at chokoladekagen ikke er et fast konsistens.
Når chokoladekagen er færdigbagt så drysser jeg altid med en anelse flagesalt. Det ser først og fremmest virkelig indbydende ud og så gør det noget helt fantastisk for chokoladesmagen. Smagen bliver nemlig langt mere fremtræden. Saltet spiller utrolig godt sammen med det søde fra sukkeret og fede fra smørret.
Inspiration til kageopskrifter: Kanelsnegle og Cookies
Gode tips og råd til brownies bagning
Meget ofte hakker jeg valnødder eller hasselnødder, og kommer i dejen til min browniekage. Det kan virkelig også anbefales, og giver lidt ekstra bid og struktur til brownien. Da min søn skulle have lov til at smage kagen også, valgte jeg denne gang ikke at putte hakkede nødder i browniedejen. Han har nemlig stadigvæk for få tænder til, at kunne tygge de lækre nøddekerner, som dejen normalt indeholder. Brownien bliver dog ikke mindre god af det, og min lille dreng godkendte så sandelig chokoladedrømmen ved første smagsprøve. Generelt er det også en fejltagelse at tro, at børn ikke kan lide kager, bagværk og andet dessert med god mørk chokolade. Jeg bruger altid 50% chokolade, og børn er altid henrykte over smagen.
Da jeg var yngre og stadig boede hjemme hos mine forældre, så lavede jeg ofte brownie af chokolade fra Valrhona chokolade, fra den lokale kaffebar i byen. Efter at jeg er flyttet til Odense, så har jeg dog lavet denne opskrift på brownie utrolig mange gange før, med blot almindelig mørk chokolade fra supermarkedet. Du kan evt selv prøve, om du synes man kan smage forskel på chokoladekvaliteten i kagen.
Inspiration til opskrifter: Squashkage, Drømmekage og Chokolademousse
Kan browniekage fryses?
Først og fremmest har brownie som sagt rigtig godt af, at blive opbevaret i køleskabet i nogle timer inden servering. Faktisk bliver den kun bedre af, at samle sig natten over i køleskabet inden den serveres for gæster eller blot for familien. Derudover er chokoladekagen i særdeleshed også fryseegnet. Her kan kagen snildt holde sig nogle måneder, og først blive tøet op når den skal bruges. I så fald kan man med fordel lune brownien i mikrobølgeovnen. På den måde undgår man at kagen bliver tør og kedelig inden servering.
Emma Martiny deler også en skøn opskrift på chokoladekage i hendes inspirerende opskrift kartotek. Noget jeg selv har i sinde også, at få en opskrift på herinde.
31 kommentarer til “Brownie”
Den må jeg prøve! Hvilken formstørrelse bruge du ca.? 🙂
Ca. 20X30cm 🙂 god bagelyst!
That’s it. Nu skrider jeg i Irma. #craving
Haha, har netop lige læst din “i øvrigt”, og spekulerede derefter over, om min brownie-spam på insta har haft en finger med i dit craving-spil 😀
Hejsa.
Jeg har lige været i Göteborg, hvor jeg besøgte Kafé Vanilje (du ka finde dem her på Instagram) . Nøj, hvor var der hyggeligt og alt på deres menukort var hjemmelavet. Jeg fik den skønneste Tosca-brownie og så var det jeg tænkte, at du må være den rette til at fremtrylle sådan en opskrift – måske med din egen bronze opskrift som udgangspunkt 😃
Vh. Jane Wæhrens
Pingback: Chokolademousse med kaffe - Maria Vestergaard
Hvor mange personer er kagen til?
Kagen bliver (som skrevet i opskriften), bagt i en 20x30cm kageform. Hvilket ihvertfald vil give 10 pæne brownie stykker. Hvor mange man så er om at spise det, er jo et godt spørgsmål 🙂
Du skriver ingen stede, hvor mange personer er kagen til?
Kan den bages dagen forinden?
Og hvis ja til hvor mange personer?
Det kan den sagtens. Bare sørg for, at pakke den godt ind, og stil den evt i køleskabet. Så holder den sig bedst uden at blive tør 🙂
Hvordan får du den sprød på toppen og hvornår kommes der nødder ovenpå?
Hvor mange stykker bliver der ud af denne opskrift? 🙂
Hej Maria 🙂
Jeg skal bage kage til 31 mennesker på fredag og er hooked på din brownie. Tror du godt, jeg ville kunne lave 3xportion på samme tid, eller ville du anbefale at lave en portion ad gangen?
Mange hilsner, Nina
Hej Nina
Ja, du kan sagtens lave tre portioner på samme tid! Det er jeg sikker på, ikke bliver noget problem, andet end det vil spare dig noget tid.
Kh Maria
Hej, hvor mange gram nødder, vil du mene der i eń portion dej. !?
Jeg ville bruge ca. 150g nødder 🙂
Hej
Ville man kunne lave den 2 dage forinden den skal bruges og bare opbevare den i køleskab? Og hvis jeg vil have en tyndere kage, kan jeg så halvere opskriften og stadigvæk komme den i samme størrelses form uden den bliver tør?
Jeg ville nemlig gerne bruge brownie kagen som bund i en chokolademousse kage kugle med chokolade glaze overtræk.
Hej Louise
Du kan sagtens opbevare brownien i køleskabet i to dage. Blot opbevar den i en tætsluttet beholder.
I forhold til tykkelsen på kagen, så har jeg ikke prøvet det, men jeg tror egentlig sagtens at du kan gøre det på den måde. Alternativt kan du også skære den over, når den er færdigbagt i to dele.
Kan man godt bage den i alubakke/form?
Jeg gør aldrig i bagning, og ejer ikke andet end de almindelige plader til ovnen og ildfaste fade? men har vundet opgaven dessert til lørdag aften??
Hvor længe skal den stå i køleskabet?
Hej Maria
Jeg vil høre om den kan fryses? Og hvordan den i det tilfælde skal tøs op?
Det kan den godt!
Du kan blot lade den tø op på køkkenbordet eller give den et par minutter i mikrobølgeovnen, så bliver den dejlig blød 🙂
Det var utroligt med så kort en bagetid, at den kunne blive tør. Du må have en super ovn 🙂
Hvis du prøver at bage den igen en anden dag, så må du give den lidt kortere bagetid.
Kh Maria
Hej Mette
Kan man anvende de bund til lagkage?
Det har jeg desværre ikke prøvet 🙂
Det er simpelthen verdens bedste brownie, vi bager den både med og uden nødder
Tak for opskrift ☺️
Hej Natacha
Hvor gør det mig bare glad. Tusind tak 🙂
Kh
Den lyder virkelig lækker
Vil den kunne bruges som en del af en islagkage?
Hej Camilla
Det har jeg ikke prøvet, men det tænker jeg, at man det helt sikkert godt kan 🙂
Pingback: Studenterbrød - hjemmelavet studenter brød med marmelade