Millionbøf er en gammel klassiker i det danske køkken, som virkelig kan noget i en travl og hektisk hverdag, og derfor fortjener en plads her på min blog.
Gammeldags millionbøf med kartoffelmos
Endnu engang er det B, som er grunden til en opskrift. Han elsker nemlig millionbøf med kartoffelmos, ligesom alle andre danske og gammeldags retter. Noget med brunsovs er han faktisk bare tilhænger af, og han forstår ikke, hvorfor juleand med sovs og brunkartofler, ikke er noget, man kan spise noget oftere.
Nu har jeg hverken kræfterne eller tiden til at begive mig ud i det helt store julemåltid, selvom jeg nu sagtens kunne spise and med sovs og kartofler når solen skinner og fuglene synger, som den gør nu. Istedet må min familie nøjes med retter som millionbøf, gullash, mørbradgryde og grydestegt kylling, som alle er pragtfulde, gamle, danske retter.
Opskrift på millionbøf
Med sådanne retter som million bøf, tænker jeg altid, hvordan de egentlig er opstået. Selv navnet er besynderligt. Jeg tænker dog, at det må være de mange bitte små stykker kød, der giver ophav til udtrykket “million” om gryderetten, men det er altså en smule sjovt et navn.
Hvis en millionbøf, og en gryderet sådan helt generelt, skal blive god, så er det også nødvendigt, at der er smæk på smagen. Ellers bliver det simpelthen for kedeligt at spise, også selvom en god kartoffelmos, kan opveje det meste. Jeg bruger derfor både oksebullion men også sort peber og laurbærblade. Sidst nævnte syntes jeg virkelig er prikket over i’et i de fleste danske gryderetter og sovse. Så det kan man nødigt sparre på. Et gulerødder skåret i skiver og kogt med sovsen, kunne også gøre en forskel, men i denne opskrift som jeg præsenterer nedenfor, ønsker jeg at gøre det helt standart og traditionelt.
Inspiration til gammeldags mad: Dansk flæskesteg med sprøde svær

- 3 løg
- 3 fed hvidløg
- Olie til stegning
- 400-500g hakket oksekød
- Fem laurbær blade
- ½ tsk. Sort peber
- 4dl vand
- En boullionterning med smag af okse
- Smages til med salt og frisk persille
- Jævnes med maizena
- Evt. brun kulør
- Serveres med kartoffelmos
- Hak løg og hvidløg fint
- Svits det i olie i en gryde til løgene bliver bløde og glasagtige
- Tilsæt kødet og svits til det er gennemstegt
- Tilsæt krydderier, boulling og vand og lad det simre i ca. 30min
- Jævn sovsen og tilsæt gerne noget kulør for at få en flot brun farve
12 kommentarer til “Millionbøf – helt klassisk og traditionelt”
Jeg har lige prøvet opskriften her til aften. Persillen var det eneste, jeg undlod, og så knaldede jeg en ekstra buillonterning i, men ellers. 😀 Og det smagte vildt godt! Tusind tak for hjælpen.
Hvor dejligt at høre! Det er mig, der takker 🙂
Kh Maria
det smager så godt 😉 mange tak <3
Hvor er det bare dejligt at høre! 🙂
Tusind tak..
Hvor ér det dejligt du ikke benytter tomatprodukter i opskriften!
En misforståelse der alt for ofte ses.
Grundlæggende består millionbøf jo kun af de samme ingredienser som hakkebøf med bløde løg: Hakket okse, løg og piskefløde.
Selvfølgelig også salt, peber og oftest laurbærblade.
Og, endelig, madkulør.
Millionbøf skal være brun, gerne mørkebrun, som sovsen til klassisk dansk hakkebøf.
🙂
Mvh.
Dejligt vi er enige 🙂 ..jeg synes heller ikke, at der skal tomatpure eller nogen anden form for tomater i millionbøf.
Mvh Maria
Jeg lavede denne ret til frokost i dag, og brugte også 2 i stedet for 1 bouillon terning. Jeg bor i England, hvor man ikke kan få Maizena direkte i supermarkederne, men fandt noget corn flour, som jeg brugte i stedet. Det er bestemt en opskrift, som jeg vil bruge igen for det smagte rigtig rigtig godt!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak.
Kh Maria
Hej Maria Vi er helt enige i opskriften -nem og enkel,smagfuld,som millionbøf bare skal være! Det Eneste,som er helt nyt for mig..og måske mange tænker det var da mærkeligt hun ikke kendte til det..det er HVIDLØG! Hvidløg i millionbøf har jeg Aldrig hverken fået serveret eller selv lavet,umiddelbart synes jeg ikke det ligesom “passer”med en brun sovs,men jeg er som altid meget åben for alt nyt,så jeg putter et par fed i næste gang og glæder mig til at smage det Tusind Tak
Hej Solvej
Du har da helt ret. Hvidløg er med sikkerhed en anelse for eksotisk til sådan en traditionel brun sauce. Jeg kunne nok bare ikke lade være – fordi hvidløg kun gør mad bedre, synes jeg 🙂
Det er også super lækkert at koge 10 hvidløgsfed sammen med kartoflerne og mose dem med når kartoffelmosen tilberedes, det giver en dejlig mild hvidløgs smag til mosen som vores børn elsker
Vh Merete
Hej Merete
Det tip har jeg aldrig hørt om før, men det lyder godt nok lækkert! Tusind tak for det gode råd 🙂