Chili con carne er udentvivl en af de retter, vi spiser allermest herhjemme, og særligt når vejret bliver en anelse mere gråt og vådt, får vi lyst til mexicansk mad med bønner og en masse krydderier. Den mexicanske gryderet er en klassiker, og chilien kan sagtens indgå som almindelig hverdags mad. Hvis tiden er til det, smager gryderetten fantastisk, hvis den står og simrer længe, men i en travl hverdag hvor tiden er knap, så kan man sagtens lave hjemmelavet chili en del hurtigere.
Inspiration til mexicanske opskrifter: Guacamole og Enchiladas med oksekød
Opskrift på chili con carne
Chili con carne
Ingredienser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 1-2 spsk. spidskommen
- 1 tsk. paprika
- 1/4 tsk. cayenne peber eller chiliflager
- 400 g hakket oksekød
- 1 dåse hakkede tomater (450ml)
- 1 dåse chili bønner
- 1 dåse kidney bønner
- 1 dåse tomatpure (70g)
- Smages til med salt
- Serveres med ris, nacho chips, creme fraiche og avocado
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg og svits dem i en gryde med olie til de er glasagtige og bløde
- Tilsæt krydderier og steg yderligere i et par minutter under hyppig omrøring
- Tilsæt hakket oksekød og svits kødet til det er gennemstegt
- Tilsæt hakkede tomater og tomatpure og lad retten simre i mindst 30min. Tilsæt evt. en dl. vand hvis retten koges for meget ind
- Skyl bønnerne og tilsæt dem til gryden
- Lad retten simre yderligere 15min og smag til med salt
Mexicansk gryderet
En god opskrift på chili con carne skal efter min smag, være spækket med krydderier, varme og madkærlighed. Det vil sige at selvom mine tre små børn spiser med, så holder jeg mig absolut ikke tilbage med krydderi mængderne. Jeg undgår dog frisk chili, og bruger i stedet chilibønner i min mexicanske gryderet. På den måde bliver retten ikke for stærk, men får alligevel en undertone af chili. Således kan både børn og chili sarte sjæle, også sagtens spise med, når der skal serveres krydrede mexicanske hverdagsretter.
Inspiration til hverdags mad: Mexicansk lasagne og Nachos med kylling
Hjemmelavet chili con carne
Det mexicanske køkken rummer et utal af lækre retter. Det er særligt mad, der er lavet og tilberedt fra bunden af, og som smager krydret og stærkt af koriander, spidskommen, paprika osv. Denne mexicanske opskrift indeholder selvsamme krydderier foruden bønner, oksekød, løg og tomat, og smager skønt sammen med ris, nachos chips, avokado og friske koriander.
Selve opskriften på denne mexicanske nationalret kan variere. Både i forhold til mængden af krydderier man tilsætter, hvor stærkt og krydret, man kan lide sine mexicanske retter, og også i forhold til hvad man spiser retten til. Hvis man tilsætter lidt ekstra hakkede tomater eller blot kogende vand, så kan man spise sin chili con carne som ved traditionel vis. Nemlig fra en skål og med en ske uden ris.
Mexicansk simremad
Herhjemme varierer det lidt, hvordan vores chili bliver lavet, som det også kan hedde. Det jeg dog altid sørger for er, at lade min chili con carne simre i så lang tid som overhovedet muligt. Mindst 30min, men gerne i et par timer. I sidstnævnte tilfælde skal man med sikkerhed huske, at tilføje lidt væske undervejs.
Inspiration til hverdags mad: Nachos med oksekød og Hjemmelavet tortillapandekager
Tips og tricks til chili con carne
- Tilsæt chili efter behov. Frisk chili smager skønt, men også tørrede chiliflager er både smagfulde og smukke at drysse over sin gryderet.
- Ligepræcis gryderetter med hakket oksekød og bønner er fabelagtige at både opbevare i køleskabet, men i særdeleshed også at fryse ned. Jeg laver meget ofte en dobbelt portion af denne opskrift, så jeg har til en anden god gang, hvor der skal hurtig, men smagfuld aftensmad på bordet.
- Opskriften på chili con carne kan sagtens gøres vegetarisk. I så fald findes udgaven “chili sin carne”, som betyder chili uden kød. En god erstatning for kød i denne opskrift er røde linser.
2 kommentarer til “Chili con carne”
Pragtfuld ,smager super godt.
Hej Colin
Det er jeg glad for at høre – at du kan lide min chili con carne opskrift.
God dag!
Mvh Maria Vestergaard