Kartoffelmos er en af de bedste og mest alsidige kartoffelretter. Kartoffelmosen kan serveres til virkelig meget forskelligt mad, og så er rodfrugtsmosen utrolig nem at lave. Det kræver blot kartofler, fløde og smør at lave kartoffelmos. Og hvis man vil lave mosen en anelse mere fedtfattig, så er det selvfølgelig mælk, man istedet benytter sig af til opskriften.
Inspiration til kartoffelretter: Flødekartofler og Hasselback kartofler
Opskrift på kartoffelmos
Kartoffelmos
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 50 smør
- 1,5-2 dl fløde eller sødmælk
- smages til med salt og peber
Sådan gør du
- Skræl kartofler, halver dem og kog dem i en gryde med vand i ca. 30min til de er kogt møre
- Mos kartoflerne i gryden med en kartoffelmoser eller elpisker
- Tilsæt smør og mos det godt ind i kartoffelmosen
- Tilsæt fløde lidt ad gangen ind til den rette konsistens opnåes
- Smag kartoffelmosen til med salt og peber
Hjemmelavet rodfrugtsmos
Kartofler er en fremragende rodfrugt. Kartoflen er næringsrig, mild i smagen, og går utrolig godt sammen med mange forskellige andre råvarer. Fordi kartoflen er så alsidig, gør den også det samme for en kartoffelmos. Kartoffelmosen går nemlig godt sammen med et hav af forskellige gryderetter. Men man kan også lave sin mos af andre rodfrugter end blot kartoflen. Gulerødder, pastinak, selleri og rødbede er glimrende eksempler på rodfrugter, som man kan koge i en gryde med vand. Hvorefter man kan mose grøntsagerne med fløde og smør, og få en virkelig lækker rodfrugtsmos ud af det. Sådan en rodfrugtsmos kan også sagtens serveres til mange forskellige gryderetter.
Inspiration til kartoffelretter: Bagt kartoffel og Kartoffelsalat
Kartoffelmos af bagekartofler
Når man skal lave hjemmelavet, luftig kartoffelmos, så skal man bruge bagekartofler eller vinterkartofler. Andet ville være spild. Derfor skal du heller ikke bruge nye, danske kartofler selvom de er i sæson på det tidspunkt, hvor du skal lave hjemmelavet kartoffelmos. Mosen bliver faktisk utrolig god, hvis man bruger bagekartofler, da de er langt mere melet i konsistensen. Derudover er bagekartofler ofte langt billigere end andre kartoffelsorter. Ligesom de også er langt hurtigere at tilberede. Man kan nemlig meget hurtigt skrælle bagekartofler frem for de mindre sorter.
Inspiration til kartoffelretter: Græske kartofler og Brasede kartofler
Derfor bliver mosen sej
Det er ikke helt lige meget, hvordan man laver sin kartoffelmos. Og måske du allerede har prøvet det? At lave en hjemmelavet mos, som blev sej og virkelig ikke særlig god. Fejlen ligger helt sikkert i, hvordan du har most kartoflerne. Hvis man moser kartofler med en blender eller en stavblender, så frigives der alt for meget stivelse. Stivelsen gør kartoffelmosen sej, klæbrig og ikke særlig luftig. Derfor skal man enten mose sine kartofler med en kartoffelmoser eller bruge et piskeris. Et piskeris kan være ganske nyttigt til lige præcis denne kartoffelret.
Kan kartoffelmos gemmes?
Hvis man har rester tilbage af denne kartoffelret, så kan man sagtens pakke sin kartoffelmos sammen og opbevare den i køleskabet. Når mosen skal varmes op igen, kan man tilsætte en anelse mælk, så man undgår, at mosen bliver tør. Det samme gælder gryderetten eller simreretten, som man måske også har rester tilbage af. Også denne ret kan man sagtens opvarme igen. Derfor er sådan en gammeldags ret som denne også virkelig god reste mad.