Mørbradgryde – med bacon og fløde

Mørbradgryde med fløde  Mørbrad gryde
Mørbradgryde er ganske vist ikke denne tids moderne aftensmad, men ikke desto mindre så synes jeg, at den fortjener sin plads her på hjemmesiden. Mørbradgryde med bacon, champignoner og fløde smager nemlig som fuglene synger. Hvis i ikke har prøvet at smage det, så hæng endelig ved.

Prøv også: Den største guide til hjemmelavet pizza og Den bedste lasagneopskrift

Mørbradgryde – så fuglene de synger

Godt nok bruger jeg store ord i overskriften, men jeg synes virkelig, at jeg er kommet frem til noget fantastisk. Hvis i har tilføjelser, så skriv endelig i kommentarfeltet nedenfor, så vi kan udveksle gode erfaringer med vores mørbradgryde.

Gryden kan varieres hvis man f.eks ikke kan lide champignoner, eller vil tilsætte ekstra grøntsager. Desuden kan man sagtens bruge mindre fløde, og i stedet erstatte med mælk der efterfølgende bliver jævnet. Sidst nævnte vil dog tage en del af den gode smag fra fløden, som jo i virkeligheden bærer retten.

Mørbradgryde med kartoffelmos  Mørbradgryde med bacon og champignoner

Opskrift på mørbradgryde med fløde

For at det ikke skal være løgn, så serverede jeg hjemmelavet kartoffelmos til denne mørbradgryde, der udelukkede bestod af kartofler, fløde og smør. Spørg lige om vi kunne trille efterfølgende, men godt smagte det. “Normalt” eller ihvertfald i hverdagen, så laver jeg oftest kartoffelmos med mælk, men nu hvor opskriften skulle foreviges her på hjemmesiden, så var det en god undskyldning for at snige lidt ekstra fløde i kartoflen. Smagfuldt og lækkert skal det jo være, når der bliver serveret mørbradgryde med fløde og bacon.

Mørbradgryde

Antal 4 personer

Ingredienser

  • 2 løg
  • 1 spsk. smør til stegning
  • 1 svinemørbrad (ca. 400g)
  • 1 spsk. sød paprika
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1/2 - 1 tsk. cayenne peber
  • 250 g champignoner
  • 100 g bacon
  • 70 g tomatpure
  • 0,5 L fløde eller madlavningsfløde
  • smages til med salt

Sådan gør du

  • Hak løg i fine tern og steg dem bløde og glasagtige i en gryde med smør
  • Skyl champignonerne, skær dem i kvarte og steg dem sammen med krydderierne i gryden med løg
  • Pus mørbraden for sener og skær den i tynde skiver
  • Skær bacon i tern
  • Tilsæt mørbrad og bacon og steg kødet og svampene ved forholdsvis høj temperatur så al væsken for dampes, men uden at det brænder på
  • Steg til kødet er gennemstegt
  • Tilsæt fløde og tomatpure og varm det langsomt op ved middeltemperatur
  • Lad retten simre ved lav temperatur i 15min og smag retten til med salt og ekstra krydderier
  • Server mørbradgryden med hjemmelavet kartoffelmos eller ris
Har du prøvet opskriften?Nævn @mariavestergaard.dk eller tag #mariavestergaard!

Bag om mørbraden

Mørbrad er et rigtig godt stykke kød, både på grisen, men isærdeleshed også på koen. Mørbraden sidder på indersiden af rygsøjlen på dyret, og har altid været en kendt og brugt udskæring i det danske køkken. Mørbrad kan fyldes med flødeost, eller det kan serveres som en steg. Ligepræcis svinemørbrad er en helt del billigere end mørbrad fra en ko, og derfor er den også oplagt til hverdags mad forklædt som mørbradgryde.

Hvis man ønsker at tilføje flere grøntsager til mørbradgryden, så er rød peber, squash, svampe, bønner og linser alt sammen noget, som smager herligt i saucen.

Del på print

42 kommentarer til “Mørbradgryde – med bacon og fløde”

  1. Nogle få knuste enebær giver den lige et ekstra PIIIIFFFFT. Men den kan sagtens klare sig uden.
    Skøn opskrift.

  2. Kan se i kommentarfelt at der skal tomat i ? Eller is?? ?? Der er stadig ikke rettet i opskriften ?

    1. Hey, Brynhild! Der skal tomat i, og der skal ikke serveres is til. Det er vist rettet i opskriften nu, men jeg håber ikke, at du nåede at lave den med is til, før det blev rettet. Det er godt, at det er blevet rettet, så ikke alt for mange er blevet forvirret ligesom dig og eventuelt kommet til at servere den med is.

  3. Kære Maria
    Nu har jeg læst en del af dine opskrifter og de ser jo superlækre ud. Jeg skal idag prøve broccolitærten (med bacon) og helt klart også mørbradgryden. Men – der er en enkelt lille ting som falder mig for brystet hver gang jeg læser dine opskrifter. Det er i bagatelafdelingen – men synes altså at det er en øjebæ….Når du skriver at en grøntsag skal skylles staver du konsekvent skyl med d, altså skriver du skyld. Som i skyld og skam og sån. Det staves bare skyl:-)
    Kærlig hilsen Lene Sprogspasser;-)

    1. Kære Lene,
      Hvor er det dejligt, at du har tid til at kommentere fejlstavningen af “skyl” her på siden. Lad mig gribe bolden og anbefale dig et kursus i tegnsætning og retstavning, så du i din næste kommentar rent faktisk kan fremstå seriøs og velovervejet.
      Kærlig hilsen Dr. Johnson

  4. Hej Maria
    Tusind tak for din dejlige blog. Super flot layout, og virkelig god inspiration! Har prøvet mange af dine opskrifter, og sidste uge prøvede jeg så denne, wauw den var god!!! Jeg udskiftede dog svinemørbraden med kotelletter (75 kr. vs. 30 kr. da den studerende stod ved køledisken i Netto) 😛 Synes dog den blev vildt god alligevel.

    1. Hej mette
      Hvor er du bare sød, at efterlade så rosende en kommentar. Jeg er enormt glad for, at du læser med, og dejligt at opskriften faldt i god jord. God søndag aften til dig! 🙂

  5. Den ser lækker ud, den vil jeg lave til et større selskab i morgen. Jeg har dog tit prøvet at stå med kartoffelmos der endte som noget virkelig klister, så tror jeg prøver den med almindelige kartofler 🙂 Har du noget forslag til noget spændende tilbehør?

  6. Denne opskrift er min yndlings på mørbradgryde! Jeg lader den koge i 2-3 timer dog, så mørbraden bliver helt ekstremt mørt og alle smagene får lov at udvikle sig! Kan bestemt anbefales!

    1. Det lyder lækkert at lade det koge i et par timer, men må jeg spørge om fløden ikke bliver meget tyk? Havde tænkt mig at gøre det samme, men jeg frygter at fløden bliver for reduceret. Noget du har erfaringer med?

      1. Hej Monika
        Det synes jeg slet ikke er noget problem, overhovedet. Fløden giver lige præcis den bedre og cremede smag og konsistens, som smager så godt i mørbradgryde 🙂

  7. Den ser virkelig lækker ud. Bliver helt sulten! Men kan se i kommentarerne at der skal mere tomat i.. Hvor meget?

    1. Jeg bruger en lille bøtte tomat pure som det eneste. Det er absolut nok! 🙂 Den er super lækker, god fornøjelse. 🙂

  8. Jeg er meget glad for dine opskrifter og vil lave denne til familiefødselsdag på lørdag, så der skal lige ganges op nogle gange. 🙂 Jeg bliver dog i tvivl om, hvornår det er bedst at putte krydderier i. For du skriver det både i punkt 5, 6 og 7.

  9. Hej Maria.
    Vil lige prøve denne opskrift, da den ser noget så lækker ud.
    Vil bare lige spørge dig, om du har en opskrift på en lækker salat til retten??

    1. Den smager også skønt 🙂
      Det nemmeste ville nok være at gå ind i mit opskrift index og finde “salater og tilbehør”, hvor der også er en masse vintersalater og mere rustikt tilbehør til sådan en ret.

      Kh Maria

  10. Jeg bliver da også helt vildt sulten, et pift form af 1 frisk rød rød peberfrugt i store tern tilsættes 15-20min før servering så de ikke koger ud

  11. Hej Maria.
    Det er altid godt lige at riste tomatpurén af, ligesom med karrypulver.
    I det her tilfælde inden du putter krydderierne i
    Hilsen Marianne.

  12. Jeg har altid været vandt til at min mor putter cocktailpølser i mørbradgryden – så det gør jeg altså også 😉
    Uanset er det en god opskrift!

  13. Angelique Umugwaneza

    Det smager bare så godt, har lige lavet den til min søster der er på keto. Tak for opskriften !

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering