Millionbøf er en gammel klassiker, som er svær at komme udenom i det danske køkken. Retten er også en fabelagtig spise i en travl og hektisk hverdag, hvor tiden er knap. Derudover er opskriften nem at gå til, den er rig på smag og så er den billig at lave.
Inspiration til andre gryderetter: Paprikagryde med kylling og Chili con carne
Opskrift på millionbøf
Millionbøf
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød
- 3 løg
- 3 fed hvidløg
- 5 laurbærblade
- 1/2 tsk sort peber
- 4 dl oksekødsboullion
- olie til stegning
- jævning
- brun kulør
- salt
- 1 bundt purløg
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint
- Svits løg og hvidløg i olie i en gryde til løgene bliver bløde og glasklare
- Tilsæt kødet og svits det til det er gennemstegt
- Tilsæt krydderierne og oksekødsboullion og lad det simre i ca. 30 min.
- Jævn sovsen og tilsæt gerne noget kulør for at få en flot brun farve
- Smag til med salt og peber
- Server med kartoffelmos og pynt med purløg
Traditionel dansk gryderet med oksekød
Millionbøf er en herlig gryderet med hakket oksekød, der er utrolig nem og hurtig at tilberede. Simpelt forklaret, så er millionbøf egentlig blot stegt kød og løg i en brun sauce. Simpelt og virkelig godt. Løg og hvidløg skal hakkes og steges klare i en stor gryde. Herefter skal det hakkede oksekød i og skal gennemsteges inden du går videre til næste trin. Herefter er det faktisk blot at komme de resterende ingredienser i og lade retten simre i mindste 30 minutter. Har du mere tid, så bliver retten kun bedre af at få lov til at simre længe ved lav varme. Simretiden gør, at rettens smage kan udvikle sig. Det kan være nødvendigt at jævne sovsen efter den har simret, for at den ikke bliver for flydende. Hvor tyk eller tynd man ønsker det, er en smagssag, så gør blot hvad du foretrækker.
Inspiration til opskrifter: Svensk pølseret og Boeuf bourguignon
Smagsgivere i en millionbøf
Hvis en millionbøf, og gryderetter generelt, skal blive gode og smagfulde, så er det vigtigt at der bliver tilføjet en god mængde smagsgiver, der giver smag og kraft til retten. Dette skal man derfor ikke spare på. I denne opskrift er der brugt krydderier som peber og laurbærblade, samt oksekøds boullion. Disse er alle med til at give retten en dyb og intens smag, samt lidt kant fra peberen. Tilsmagningen af salt er et meget vigtig trin i tilberedningen, da salt går ind og forstærker smagene. Et lille drys friske krydderurter på toppen er altid en god idé. Det er med til at give lidt friskhed og farve til retten. Her er brugt purløg, men persille er også velegnet til millionbøf.
Inspiration til andre gryderetter: Gullash og Mørbradgryde
Hvad serveres der til millionbøf?
Her er millionbøffen serveret med kartoffelmos. Der kan godt være lidt uenighed om, hvorvidt retten skal serveres med mos, pasta eller ris. Heldigvis begår denne opskrift på millionbøf sig godt til alle tre. Ofte handler det nok om hvad man først er blevet præsenteret for eller hvad ens familie plejer at servere til. Til millionbøf kan du med fordel servere en frisk, sprød salat til. Enten en salat med flere elementer, eller blot en grøn salat som eksempelvis feldsalat. Dampede broccoli er også godt til. Syltede grøntsager passer sig rigtig godt til millionbøf med kartoffelmos. Prøv med syltede rødbeder eller syltede agurker. Syren fra disse er en skøn kontrast til den tunge ret.
Inspirationer til opskrifter: Hjemmelavet kartoffelmos og Syltede rødbeder
Grøntsager i retten
Ovenstående opskrift er på en klassisk, traditionel millionbøf. Hvis du ønsker at der skal være lidt mere grønt i retten, så kan du prøve at komme skiver af gulerødder eller revet squash i. Retten bevæger sig en smule væk fra den helt almindelig millionbøf, men alt er muligt og tilladt.
14 kommentarer til “Millionbøf”
Jeg har lige prøvet opskriften her til aften. Persillen var det eneste, jeg undlod, og så knaldede jeg en ekstra buillonterning i, men ellers. 😀 Og det smagte vildt godt! Tusind tak for hjælpen.
Hvor dejligt at høre! Det er mig, der takker 🙂
Kh Maria
det smager så godt 😉 mange tak <3
Hvor er det bare dejligt at høre! 🙂
Tusind tak..
Hvor ér det dejligt du ikke benytter tomatprodukter i opskriften!
En misforståelse der alt for ofte ses.
Grundlæggende består millionbøf jo kun af de samme ingredienser som hakkebøf med bløde løg: Hakket okse, løg og piskefløde.
Selvfølgelig også salt, peber og oftest laurbærblade.
Og, endelig, madkulør.
Millionbøf skal være brun, gerne mørkebrun, som sovsen til klassisk dansk hakkebøf.
🙂
Mvh.
Dejligt vi er enige 🙂 ..jeg synes heller ikke, at der skal tomatpure eller nogen anden form for tomater i millionbøf.
Mvh Maria
Jeg lavede denne ret til frokost i dag, og brugte også 2 i stedet for 1 bouillon terning. Jeg bor i England, hvor man ikke kan få Maizena direkte i supermarkederne, men fandt noget corn flour, som jeg brugte i stedet. Det er bestemt en opskrift, som jeg vil bruge igen for det smagte rigtig rigtig godt!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak.
Kh Maria
Hej Maria Vi er helt enige i opskriften -nem og enkel,smagfuld,som millionbøf bare skal være! Det Eneste,som er helt nyt for mig..og måske mange tænker det var da mærkeligt hun ikke kendte til det..det er HVIDLØG! Hvidløg i millionbøf har jeg Aldrig hverken fået serveret eller selv lavet,umiddelbart synes jeg ikke det ligesom “passer”med en brun sovs,men jeg er som altid meget åben for alt nyt,så jeg putter et par fed i næste gang og glæder mig til at smage det Tusind Tak
Hej Solvej
Du har da helt ret. Hvidløg er med sikkerhed en anelse for eksotisk til sådan en traditionel brun sauce. Jeg kunne nok bare ikke lade være – fordi hvidløg kun gør mad bedre, synes jeg 🙂
Det er også super lækkert at koge 10 hvidløgsfed sammen med kartoflerne og mose dem med når kartoffelmosen tilberedes, det giver en dejlig mild hvidløgs smag til mosen som vores børn elsker
Vh Merete
Hej Merete
Det tip har jeg aldrig hørt om før, men det lyder godt nok lækkert! Tusind tak for det gode råd 🙂
Åh hvor godt at finde en praktisk opskrift på det vi voksede op med : Millionbøf!
Sært, at gængse kogebøger ikke har denne simple tilberedning med. Det at der er laurbærblade og peberkorn i har gjort, at vi også har givet den navnet “Fattigmands-bankekød” – en meget elsket ret med kartoffelmos – rigtig god når man er lidt syg eller ved at komme sig – synes vi i vores familie ….. og smager rigtig godt med syltede asier til 😉
Så tak for opskriften ( skipper nok hvidløg …. )
Hej Vibeke. Ja, det er virkelig en dejlig ret! Jeg har også spist den meget i min barndom. Uh ja, sylte er altid godt til 🙂
Mvh. Maria Vestergaard