Paprikagryde med kylling og grøntsager

Reklame for Fødevarestyrelsen

Paprikagryde med cremet sauce og let røget smag, er en klassisk dansk ret, som denne gang er lavet en anelse utraditionel. Retten indeholder nemlig grøntsagerne aubergine, tomat, løg, hvidløg, champignon og peberfrugt, som giver fylde og næring til paprikagryden, og krydderierne paprika og røget paprika, der giver en røget undertone til saucen. Derudover indeholder opskriften til 4 personer blot 225g kyllingekød, som absolut er rigeligt i så intens en gryderet som denne.

Tip: Server paprikagryde med kylling sammen med en sprød, kål salat

Fødevarestyrelsens nye kostråd

Det er i anledning af mit samarbejde med fødevarestyrelsen at jeg har udviklet denne opskrift. D. 7. Januar 2021 blev De officielle Kostråd nemlig opdateret,. Kostrådene har fokus på både vores sundhed, og hvordan vi kan forebygge kostrelaterede sygdomme, men også klimaet og hvordan vi kan spise mere klimavenligt. Grøntsager og bælgfrugter skal altså i højere grad prioriteres fremfor kød, hvilket de fleste af jer ved, er en kerneværdi for mig og mit hverdagskøkken i forvejen. Jeg vil derfor vise jer i opskriften nedenfor, hvordan man med få justeringer, kan gøre en traditionel, dansk ret til en mindst lige så god og langt sundere aftensmad med mindre kød, mindre salt, flere grøntsager og magert mejeriprodukt.

De nye officielle Kostråd lyder således, og kan også findes her med uddybende tekst: De officielle kostråd

De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spise mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Paprikagryde

Opskrift på paprikagryde med kylling
  • De fleste, danske gryderetter er karakteriseret ved en cremet og fedtrig sauce, men man kan sagtens reducere fedtindholdet ved at vælge en madlavningsfløde på 4% fremfor piskefløde, og stadigvæk få en smagfuld og intens gryderet.
  • Det samme gør sig gældende med det røgede og salte kød, som f.eks. bacon, der også oftest bruges i en paprikagryde. Den røgede smag kan vindes frem ved at man bruger både paprika og røget paprika i stedet for.
  • Derudover kan man udskifte det klassiske svinekød med kyllingekød, som er mere magert kød. I denne opskrift på paprikagryde er der brugt 225g kyllingekød, som er rigeligt i forhold til den store mængde grøntsager, der også giver fylde og mæthed til gryderetten.

Tip: Server paprikagryden med brune ris til for et højere fuldkorns indhold.

Inspiration til opskrifter med kylling: Kylling med æble og Grydestegt kylling

Hjemmelavet paprikagryde

Paprikagryde med kylling

Print Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Serveringer: 4 personer

Ingredienser

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 225 g kyllingekød, bryst eller inderfilet
  • 250 g champignoner
  • 1 rød peberfrugt
  • 1/2 aubergine
  • 2 tsk. paprika
  • 2 tsk. røget paprika
  • 2 spsk. tomatpure
  • 1/2 L madlavningsfløde, 4%
  • smages til med salt, peber og evt. ekstra krydderier
  • Serveres med ris

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg og steg løgene i en gryde med olivenolie
  • Skær kyllingekød i mundrette stykker og steg kødet til det er gennemstegt i gryden med løg
  • Skyl grøntsagerne og skær dem i grove tern. Steg grøntsagerne i et par minutter i gryden sammen med krydderierne
  • Tilsæt tomatpure og madlavningsfløde og lad det langsomt koge op
  • Lad gryderetten simre under låg ved svag varme i ca. 30min
  • Server paprikagryden med ris og salt

Paprikagryde med grøntsager

Kan paprikagryden med kylling fryses?

De fleste gryderetter kan fryses og det samme gør sig gældende ved denne paprikagryde med kylling. Det er derfor oplagt, at fryse eventuelle rester ned til en anden god gang, så man ikke behøver at lave mad den dag.

Inspiration til vegetariske opskrifter: Bagt aubergine og Kikærtegryde