Kylling i ovn

Kylling i ovn

Kylling i ovn tilberedt på klassisk, dansk manér er en virkelig nem og god ret til aftensmad. Selvom kyllingesteg også bliver serveret i de fleste andre madkulturer, så er tilberedningen i hvert fald utrolig dansk og traditionsbundet for mig. Jeg steger kyllingen i ovnen sammen med rodfrugter, og så laver jeg en klassisk brun sovs af skyen derfra. Dertil serverer jeg kogte kartofler og også ofte en sprød, grøn salat til. De kogte kartofler bliver overdøset med den brune sovs lavet på min kyllingesteg, og sommetider er der også en klassisk agurkesalat ved siden af. Der er næsten ikke et øje tørt, og min familie elsker simpelthen kylling i ovn med brun sovs. Om det i virkeligheden er ægte dansk mad, ved jeg ikke, men dét er det i hvert fald for mig.

Inspiration til gammeldags kyllingeretter: Kylling danoise og Citron kylling

Opskrift på kylling i ovn

Kylling i ovn

Kylling i ovn

Print Pin
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Servings: 4 personer

Ingredienser

Kylling

  • 1 kylling (ca. 1200g)
  • 1 spsk. smør eller olivenolie
  • 1 tsk. salt
  • 750 g rodfrugter
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. timian

Sovs

  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. hvedemel
  • 250 ml madlavningsfløde (eller piskefløde)
  • 1/2 tsk. sukker/ribsgele
  • 2 tsk. brun kulør

Sådan gør du

Kylling og rodfrugter

  • Vask og rens kyllingen både indvendigt og udvendigt og dup den tør med køkkenrulle
  • Skær gumpen og evt. også vingespidser af kyllingen
  • Pensl din kylling i olivenolie eller smeltet smør
  • Drys salt udover hele kyllingen og gnid det godt ind i skindet
  • Læg kyllingen i et ovnfast fad således af rygsiden vender opad.
  • Skræl og skær rodfrugterne i mundrette stykker. Vend dem i olivenolie, salt og timian, og fordel dem omkring kyllingen
  • Steg kyllingen i ca. 20min og vend dernæst kyllingen om, så brystsiden vender opad og steg videre i ca. 15min
  • Brug evt. grillfunktionen til sidst, hvis skindet ikke er blevet sprødt

Sovs

  • Smelt smør i en lille gryde og tilsæt hvedemel. Pisk smør og hvedemel godt sammen til ens cremet konsistens
  • Si saften fra kyllingen, der har lagt sig i det ildfaste fad, gennem en sigte og over i gryden med smør og hvedemel
  • Pisk sovsen grundigt til der ikke længere er nogle klumper og tilsæt madlavningsfløde
  • Varm saucen op og smag til med sukker eller ribsgele samt salt
  • Tilsæt sovsekulør for den brune farve
  • Skær kyllingen ud, og server de bagte rodfrugter ved siden af

Gammeldags kyllingesteg i ovn

Man kan tilberede en kyllingesteg på flere forskellige måder. Det vil sige både i en gryde og i ovnen. Sidst nævnte er fordelagtigt at gøre, hvis du vil have skindet på overfladen af kyllingen sprødt. Og måske du også har nogle andre råvarer, som du vil have tilberedt i ovnen på samme tid. Når man spiser denne ret – kylling i ovn, kan man lige så godt også tilberede kartoflerne i ovnen. Min familie kan både lide almindelige, kogte kartofler men også de ovnstegte med olivenolie, salt og krydderier. Overfladen bliver sprød og gylden og hvis du drysser dem med timian og oregano, så smager de endnu bedre. Både kogte kartofler og ovnkartofler smager også godt sammen med den brune sovs.

Hvis du kan lide kylling i ovn, så prøv også: Grydestegt kylling og Kylling med parmaskinke

Sådan steger du kylling i ovn

  • En opskrift på kylling i ovn kan varieres på mange forskellige måder alt efter sæson og humør. Hvis det er sommer, er udgaven med friske, finthakket urter virkelig lækkert. Urterne blandes med hvidløg og smør og smøres på kyllingestegen inden, at stegen tilberedes i ovnen. En udgave med frisk citron smager også utrolig godt.
  • Derudover skal man huske på at alle ovne varmer forskelligt. En kylling i ovn skal stege mellem 35-40min før den er gennemstegt og skindet er blevet sprødt. Et trick man kan bruge for at tjekke om kyllingen er stegt færdig er at rykke lidt i lårene. Hvis kyllingekødet slipper let, er kødet mørt og færdigstegt. Som beskrevet i opskriften kan du vælge at tænde for grill funktionen på din ovn. Denne funktion har de fleste ovne nu til dags. Hold dog godt øje med din kylling i ovn undervejs. Der skal ikke mange minutter til før skindet bliver sprødt, og hvis der går for lang tid, bliver skindet brændt.
  • Salt gerne kyllingen både indvendigt og udvendigt så salten trækker godt ind i kødet
  • Skær evt. gump, vingerspidser og det nederste af halsen fra, og steg det i en gryde med smør, der bruges til fond til kyllingesaucen. Dette er et gammelt husmortip, som jeg ofte benytter mig af, hvis jeg ønsker min brune sovs ekstra kraftfuld.

Inspiration til opskrifter med kylling: Kylling med æble og Tarteletter med høns i asparges

Sådan skærer du kyllingestegen ud

Det er ikke svært at skære en kyllingesteg ud. Det kræver blot en anelse teknik, men så snart man har prøvet det en enkelt gang, så er det nemt. Begyndt med at lad din kylling i ovn hvile i 10-15 minutter efter stegning. Det gør kødet mere saftigt og lettere at skære. Hvilket er fordi saften bevares i kødet. Hvis du skærer for hurtigt i kyllingen, siver saften ud ad kødet. Læg dernæst kyllingen på et skærebræt med brystet opad. Start med at fjerne benene ved at trække lårene let udad og skær igennem huden mellem kroppen og låret. Bøj låret bagud, indtil leddet popper ud, og skær det fri. Del eventuelt låret i over- og underlår. Dernæst fjernes vingerne ved at skære omkring leddet, hvor de møder kroppen. Til sidst skæres brystkødet fra. Skær langs brystbenet og følg benets kurve nedad. Skær bryststykket fri og skær det i skiver på tværs. Ved at følge disse trin i opskriften på kylling i ovn får du smukke og velsmagende stykker, der er perfekte til servering. Husk altid at bruge en skarp kniv og vær forsigtig med fingrene. God fornøjelse med udskæringen.

Opbevaring af kyllingekød

Man skal være særlig opmærksom omkring sin køkkenhygiejne, når man tilbereder en kylling i ovn. Dette gælder både før og efter stegetiden. Rå kylling indeholder bakterier, og det er derfor vigtigt, at kyllingekødet er gennemstegt efter tilberedningen. Når kyllingen så er kølet ned, skal den skæres i mindre stykker og serveres. De stykker kød der ikke bliver spist, skal gemmes i en lukket beholder og opbevares i køleskabet. Her kan kødet holde sig op til tre dage ved rette køleskabstemperatur. Hvis kødet ikke spises inden for de tre dage, kan det også fryses ned. Kød kan opbevares op til 3 måneder i fryseren.

Hvis du kan lide kylling i ovn, så prøv også : Marineret kylling og Kyllingelasagne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering