Kylling danoise – grydestegt kylling

Opskriften på kylling danoise indeholder reklame for økologiske kyllinger, og er lavet i samarbejde med Landbrug og Fødevarer
Kylling danoise  Danoise kylling
Hver eneste gang at sådan en mormor ret som denne kyllinge danoise, aka grydestegt kylling, kommer på bloggen, så kan i godt regne med, at min kæreste har haft en finger med i spillet. Han er nemlig helt pjattet med klassiske, gamle og danske retter. I ved, dem der er overdynget med god sovs og mørt kød. Og det er netop også, hvad denne kylling danoise er.

Kylling danoise opskrift  Kylling danoise med brun sovs

Opskrift på kylling danoise

Det er faktisk meget sjældent, at jeg laver kylling danoise, hvor kyllingen bliver stegt i en gryde. I stedet steger jeg den i ovnen, f.eks med citroner og urter, hvilket også smager skønt, men kødet bliver altså ikke mørt på samme måde, som en kylling danoise.

Til sådan en mormor ret som kylling danoise, skal der selvfølgelig serveres nye danske kartofler, hjemmelavet agurkesalat og mormorsalat. Det vil sige – verdens mest simple salat tilført en cremet mormordressing. Det skaber simpelthen også de bedste barndomsminder hos mig.

Grydestegt kylling  Grydestegt kylling danoise

Kylling danoise og økologisk landbrug

Forleden dag havde jeg en god ven på besøg. Min kæreste og ham stod ude i køkkenet og biksede nogle rugbrødsmadder sammen, imens de snakkede om den trænings indsats, de lige havde præsteret. De lavede shakes med spinat, æg, bær og andre lækre ingredienser, men som jeg absolut ikke synes, passer sammen i en smoothie. Måske i kan regne ud, at de begge går meget op i deres sundhed, ligesom jeg selv, og i særdeleshed også det de spiser. Den ene er sågar uddannet inden for netop dette emne.

Vores snak berørte vores tur til Rokkedahl, hvor vi så produktionen af både konventionelle- fritgående og økologiske kyllinger. Og vores fælles ven spurgte interesseret til vores oplevelser på gården, især forskellene på fritgående kyllinger og økologiske kyllinger. Han var nemlig af den overbevisning, at fritgående kyllinger var mere ude og havde mere plads i forhold til de økologiske kyllinger.

Og pludselig mærkede jeg dybt inde i mit madglade hjerte, hvorfor dette samarbejde med Landbrug og fødevarer er så vigtigt. For ja. Der er fordele og ulemper  ved alle tre slags produktionsformer, og hvilken slags kylling lige netop DU vælger at købe, skal jeg hverken blande mig i eller dømme dig for.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det da er et kæmpe problem, at de fleste af os, inklusiv dem der går rigtig meget op i mad, ikke heeelt har styr på, hvad forskellene på de forskellige produktionsformer er. Hvilket også gør det svært at forsvare de flere penge, som økologiske kyllinger koster.

Dette vil jeg gerne gøre noget ved.

Principper i økologisk landbrug

Økologisk landbrug arbejder inden for fire områder, som jeg de næste måneder vil prøve at uddybe, og ikke mindst forklare, hvad betyder for mig.

  • Natur og grundvand
  • Tilsætningsstoffer
  • Dyrevelfærd
  • Sprøjtemidler

For inden vi overhovedet tager stilling til hvilken kylling vi vælger at købe i supermarkedet, så er det vigtigt at kende og forstå til de forskelle i produktionsformen, som gør en økologisk kylling dyrere end både en fritgående og en konventionel kylling. Så dét og min lærke opskrift på kylling danoise, ønsker jeg at sætte fokus på i dette blogindlæg.

Kylling danoise - grydestegt kylling
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Kylling danoise:
  • en økologisk kylling
  • et bundt persille
  • 50g smør
  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • salt
  • peber
  • 5 laurbær blade
  • 3dl hønsefond
  • 2dl hvidvin
Sovs:
  • evt. maizena til jævning
  • 2,5dl madlavningsfløde (eller piskefløde)
  • evt. kulør
Fremgangsmåde
Kylling danoise:
  1. Skyl kyllingen grundigt både indvendigt og udvendigt
  2. Tør den i papir og gnub den dernæst ind i salt og peber
  3. Hak persille groft og fyld det i kyllingen
  4. Smelt smør i en stor gryde og steg kyllingen på alle side ved høj varme til den bliver gyldenbrun
  5. Hak løg og gulerødder groft og tilsæt det til kyllingen sammen med laurbær blade
  6. Tilsæt hønsefond og hvidvin
  7. Lad det koge op og stil dernæst låget på for at lade det simre ved svag varme i ca.45min
  8. Din kylling danoise er færdig, når lårene let kan løsnes fra benet
Sovs:
  1. Si væsken for grøntsager og urter og lad den koge op
  2. Reducer den i ca. 5min og hæld dernæst fløde ved
  3. Jævn den med maizena og brug evt kulør for at få en mørkere farve
  4. Smag til med salt, peber, sødt (f.eks sukker) og surt (f.eks eddike)

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.