Der er intet som hjemmelavede burger. Det samler familien – store som gamle, og så kan det varieres fuldstændig som den enkelte kan lide det.
Inspiration til burger opskrifter: Sliders og Portobello burger
Guide til hjemmelavede burger
Jeg har længe ønsket, at lave en samlet guide til hjemmelavede burger. En burgerguide der både indeholdte burgerbollen eller briochebollen alt efter hvad man er til, den rørte burgerbøf og så selvfølgelig alle de dressinger, grøntsager og andet godt, som man kan lide at putte i sin hjemmelavede burger.
Inspiration til andre opskrifter: Den bedste guide til hjemmelavet pizza og Klassisk, italiensk lasagne
Burgerbolle eller briochebolle
Jeg er som de fleste vokset op med en hjemmelavet burgerbolle. Sådan en hvedebolle uden forfærdelig meget smag, men som mest af alt skulle kunne rumme og danner rammerne om kødet, grøntsagerne og dressingerne.
Sådan en klassisk burgerbolle opskrift har jeg også, og den finder i lige her: Burgerbolle opskrift
Som jeg er blevet ældre har det gastronomiske køkken verden over også ændret sig, og heldigvis for det. Det er nu en del år siden at jeg blev præsenteret for den franske briochebolle. Briochebollen er en hvedebolle med en betydelig mængde smør og også sukker. Først nævnte gør bollen utrolig luftig, og i sig selv ufattelig velsmagende.
Sådan en opskrift finder i lige her: Briochebolle opskrift
Den bedste burgerbøf
Det er også for en del år siden at jeg fandt ud af, at en rørt burgerbøf med løg og æg, smager langt bedre end den klassisk bøf banket sammen i hænderne. Hemmeligheden er at man blander æg, hakket løg, salt og peber i selve oksekøds farsen fuldstændig, som hvis man lavede hjemmelavede frikadeller. Dette gør at smagen kommer ind i selve burgerbøffen, og ikke blot hænger på overfladen. Når burgerbøffen så skal steges på panden, så er det vigtigt at denne er utrolig varm. Jeg plejer at stege burgerbøffen i smør på en stegepand ved aller højste plus. Hvis man har en grillpande eller vejret er til det, så smager det endu bedre stegt på en grill.
Opskriften kan i finde lige her: Den bedste burgerbøf
Grøntsags tilbehør til hjemmelavet burger
Efter at have spist virkelig meget hjemmelavede burger har jeg fundet ud af, at jeg faktisk ikke er den store tilhænger af alt for mange grøntsager i min burger. Det overdynger og tager alt for meget fokus. Jeg serverer dog altid salat til retten på den ene eller den anden måde. Enten som en tilbehørs salat ved siden af eller som gnavegrønt.
Det bliver derfor oftest kun til salatblade af den ene eller den anden art, og så hjemmesyltede agurker og hjemmesyltede rødløg, som jeg er virkelig glad for i mit køkken. Af og til kan jeg også finde på at tilføje ristede løg, og så selvfølgelig finthakkede rødløg eller gule løg.
Burgerdressinger til hjemmelavede burger
I virkeligheden handler det jo blot om hvad man kan lide. Når vi får hjemmelavede burger hjemme hos os, så sætter vi alle slags dressinger på bordet. Det vil sige ketchup, remoulade og sennep, især. Hvis vi vil eksperimentere en anelse og lave f.eks mexicanske burgere, så bruger vi selvfølgelig hjemmelavet guacamole og hjemmelavet tomat salsa. Denne version er også helt fantastisk.
Den ultimative, hjemmelavede burger opskrift
Ingredienser
Hjemmelavet briochebolle:
- 25 g gær
- 3,5 dl sødmælk
- 1 spsk. rørsukker
- 150 g blødt smør
- 2 æg
- 750 g hvedemel
- 1 tsk. salt
- æg til pensling
- sesamfrø
Hjemmelavet burgerbøf:
- 500 g hakket oksekød
- 1 æg
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk. salt
- 1/2 tsk. peber
- smør til stegning
Tilbehør:
- ketchup
- remoulade
- sennep
- rødløg eller gule løg
- salat blade
- tomater
- agurker
- syltede agurker
- syltede rødløg
- ost
Sådan gør du
Hjemmelavet briochebolle:
- Lun mælken til den har ca. stue temperatur
- Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker. Rør til alt er opløst
- Tilsæt blødt smør og æg og rør det sammen i mælken
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen sammen med salt
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
- Del dejen i 10 (ca. 100g pr. bolle) og form briochebollerne
- Placer bollerne på bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 30-60min under et klæde
- Pensl briochebollerne med sammenpisket æg og drys med sesamfrø
- Bag bollerne ved 180 graders varmluft i ca. 15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne på overfladen
Hjemmelavet burgerbøf:
- Hak løg og hvidløg fint og bland det sammen med æg, salt og peber i farsen
- Bland farsen godt sammen og form fire bøffer
- Smelt smør på en varm pande og steg bøfferne ved høj temperatur
- Krydrer evt. med yderligere salt og peber
Tilbehør:
- Hak grøntsagerne i skiver og server til den hjemmelavede burger