Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza

Denne klassiske, hjemmelavet pizza med sprød pizzabund, tomatsauce der smager af tomat, sommer og basilikum, cremet mozzarella ost og så selvfølgelig med selvvalgt pizzatopping, er uden tvivl min mest velproducerede opskrift. Ligesom det også er den opskrift, jeg har brugt aller længst tid på at udvikle. Den er afprøvet et utal af gange, og selvfølgelig også smagt til lige så meget.

Hvis du interesserer dig for yderligere nørderi inden for pizzabagning, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig, at læse med under selve opskriften. Her fortæller jeg mere om typerne af mel og ikke mindst ingredienser. I sidste ende er det tips og tricks til, hvordan du får lavet den allerbedste hjemmelavet pizza.

Inspiration til pizzaopskrifter: Kartoffelpizza og Pizza med parmaskinke

Opskrift på hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza

Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 4 pizzaer

Ingredienser

Pizzadej:

  • 5 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. salt
  • 100 g durum mel eller almindeligt hvedemel
  • 750-800 g tipo 00 hvedemel eller almindeligt hvedemel

Tomatsauce:

  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • en knivspids sukker
  • evt. 1 spsk. balsamico eddike
  • evt. 1 spsk. tomatpure
  • 1 tsk. basilikum (eller en lille håndfuld frisk)
  • 1 tsk. oregano (eller en lille håndfuld frisk)
  • 1 tsk. timian (eller en lille håndfuld frisk)

Sådan gør du

Pizzadej

  • Opløs gær i vand
  • Tilsæt durummel til vandet og rør grøden godt rundt
  • Tilsæt salt og rør yderligere
  • Tilsæt tipo 00 hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Brug gerne røremaskine og ælt dejen 5min ved højeste hastighed
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45min
  • Del dejen i fire dele og rul hver pizzabund ud på et mel drysset bord vha. en kagerulle
  • Placer pizzabunden på en bradepande beklædt med bagepapir og top med tomatsauce, mozzarella ost og den ønskede topping
  • Bag pizzaerne i en forvarmet ovn ved 250 graders almindelig ovn. Brug gerne en pizzasten.
  • Bag pizzaerne i ca. 10min eller til skorpen er let gylden brun samt gennembagt

Tomatsauce:

  • Hak løg og hvidløg og steg dem hvide og glasagtige i en gryde med en lille sjat olivenolie
  • Tilsæt tomater og krydderier og lad det små simre i et par minutter
  • Smag til med sukker, salt og balsamico eddike
  • Blend det hele sammen med en stavblender direkte i gryden.
  • Stil tomatsaucen på køl til den skal bruges

Kartoffelpizza

Variantioner af pizzatopping

Som tidligere beskrevet har jeg i den grad afprøvet mine kundskaber inden for pizzabagning. Vi bager faktisk den italienske spise stort set hver uge, og har fået en fast pizzadag, nemlig om fredagen, hvor den står på hjemmelavet pizza. Pizzaen kan varieres i det uendelige, og derfor er det også svært at blive træt af. Der er nemlig et utal af forskellige råvarer, ingredienser og krydderier, man kan toppe sin pizza med. Udover den klassiske tomatsauce og mozzarella ost, så er der forskelligt kød, grøntsager, urter og selvfølgelig ost.

  • Kød: Det er udelukkende fantasien, der sætter grænserne for, hvilket slags kød, der kan toppes på en pizza. I forhold til oksekød kan nævnes kødboller, kalvekød i fine skiver, og den fordanskede version med hakket oksekød og kebab. Når det kommer til grisekød kan nævnes bacon, pancetta, pepperoni, parmaskinke, italienske pølser og meget mere. Kylling kan man også sagtens drysse på sin pizzabund. Man kan endnu engang bruge kyllingekødboller eller kylling revet i mindre stykker. Derudover er der fisk og skaldyr. Rejer, tun, krebs og meget mere kan man eksperimentere med at drysse over sin pizza.
  • Grøntsager: Endnu en gang er der ingen grænser for grønne ingredienser, man kan toppe en hjemmelavet pizza med. Asparges, tomater, løg, hvidløg og svampe bare for at nævne nogle stykker.
  • Ost: Udover mozzarellaost som er lidt af en klassiker på hjemmelavet pizza, kan man bruge gedeost, fetaost, gorgonzola, burrata og meget mere.

Inspiration til pizzaopskrifter: Pizza med parmaskinke og Pizza marghertia

Pizzadej med tipo 00 hvedemel

Hemmeligheden bag den bedste hjemmelavede pizza er en god pizzabund. Pizzabunden skal være tynd og sprød i skorpen, samt have en rigtig god smag. Udover selve afbagningen i ovnen, så lægger arbejdet også i selve pizzadejen. Pizzadejen kan sagtens laves på udelukkende hvedemel, men hvis man bruger tipo 00 hvedemel, også kaldet pizzamel, samt en smule durummel, så får man virkelig den bedste pizzadej.

  • Det særlige ved tipo 00 hvedemel er, at det indeholder et højt indhold af gluten, som er et protetin. Det betyder i sidste ende, at man kan få skabt et flot og stærkt glutennetværk, såfremt man ælter dejen rigtig godt. Således kan man rulle pizzadejen tyndt ud og få en hjemmelavet pizza med en tynd bånd og en sprød pizzaskorpe. Pizzaskorpen bages let gylden med flotte luftbobler i sig. Pizzabunden i midten er derimod tynd og meget flad. Fuldstændig ligesom en rigtig, italiensk og hjemmelavet pizza skal være det.
  • Durum mel har ligesom tipo 00 hvedemel, eller pizzamel, også et højt glutenindhold. Det gør, at melet binder vand, og man får således en utrolig elastisk pizzadej.

Inspiration til pizzaopskrifter: Pizzadej og Pizza med svampe

Pizza parmaskinke

Hjemmelavet tomatsauce til pizza

I en travl hverdag kan det måske syne uoverskueligt at lave sin egen tomatsauce. Og heldigvis er der også virkelig mange gode muligheder for at købe tomatsauce i sit lokale supermarked. Hvis man har lysten og tiden til at lave den selv, så er der dog noget helt særligt og smagfuldt ved dette. En hjemmelavet tomatsauce til både pizza og pasta kan nemlig noget rigtig godt. Tomatsaucen er rig på smag fra krydderier som basilikum, oregano og timian, og så er den kogt sammen med løg og hvidløg, som er de helt store smagsgivere. Det tager faktisk ingen tid, at lave tomatsaucen selv. Så det er bare om at springe ud i det, når man alligevel er igang med at lave hjemmelavet pzza.

Inspiration til pizzaopskrifter: Tomatsauce og Pizza med gedeost

Hjemmelavet pizza bagt på pizzasten

Det virker måske en anelse overdrevet at købe sin egen pizzasten. Det er dog absolut ikke noget, man kommer til at fortryde. En pizzasten eller et bagestål kan virkelig gøre underværker ved en hjemmelavet pizza. Magien ligger i at pizzastenen varmes godt op inden, at selve pizzaen bages på den. På den måde bliver pizzastenen meget varm, og giver en sprød og smagfuld pizzabund i sidste ende. Det er dog utrolig vigtigt, at man holder godt øje med sin ovn undervejs i bagningen. Alle ovne bager forskelligt, og pizzaerne skal ikke bages mange minutter før at de er færdige. Særligt når de bages ved så høje temperaturer.

16 kommentarer til “Hjemmelavet pizza”

  1. Hvilket fyld vil du komme på pizza, når det ikke må komme tomat på? Jeg kan ikke tåle tomat.
    På forhånd tak
    Anni

    1. Jeg er selv utrolig glad for den “hvide” pizza. Versionen som jeg også viser på billederne med kartoffelpizza og sødkartoffelpizza hvor mascarpone også indgår. Det er faktisk min favorit pizza!

  2. Nathalie Nielsen

    Jeg skal snart føde hurra for det, kan pizzaerne/pizzadejen fryses og i så fald hvornår i processen ville du gøre det ?:)

    1. Hej Nathalie
      Man kan sagtens fryse dejen, og så lade den efterhæve på køkkenbordet den dag den skal bruges i 30min
      Ligeledes kan man også godt fryse de færdigbagte pizzaer ned 🙂

  3. Rebekka Svanholm

    Hej Maria 🙂
    Tak for mange skønne opskrifter. Pizzaopskriften her har vi brugt mange gange efterhånden, og vi elsker den.

    Hvor længe vil du vurdere at pizzasaucen kan holde sig god i køleskabet?

    Vh Rebekka

    1. Hej Rebekka
      Hvor det glæder mig at høre. Tusind tak 🙂
      Pizzasaucen består jo udelukkende af grøntsager så 3-4 dage mener jeg, at den kan holde sig god, men frys den endelig ned. På den måde kan den holde sig længe 🙂

  4. Jeg har lavet din pizza. God dej. Men mængden er alt for stor. Du burde nævne det i opskriften . Den halVe mængde ville være nok. Det er en fejl af dig.

  5. Karina F Sørensen

    5 stars
    Fantastisk opskrift på dej og tomatsouce, det er ikke sidste gang jeg servere det til mine gæster. Nemt at lave. Dejligt med en god stor portion.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering