Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza Hjemmelavet pizzabund
Denne klassiske, hjemmelavet pizza med sprød pizzabund, tomatsauce der smager af tomat, sommer og basilikum, cremet mozzarella ost og så selvfølgelig med selvvalgt pizzatopping, er uden tvivl min mest velproduceret opskrift. Det er også uden tvivl den opskrift, jeg har brugt aller længst tid på at udvikle. Den er afprøvet et utal af gange, og selvfølgelig også smagt til lige så meget.

Hvis du interesserer dig for yderligere nørderi inden for pizzabagning, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig, at dykke ned i punkterne længere nede i indlægget. Her snakker jeg om typer af mel og ikke mindst ingredienser. Hvis du hellere vil holde dig til den mere simple udgave inden for hjemmelavet pizzabund, så kan man også sagtens bruge helt almindelig hvedemel til sin pizzadej.

Opskrift på hjemmelavet pizza

Hjemmelavet pizza

Antal 4 pizzaer

Ingredienser

Pizzadej:

  • 5 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. salt
  • 100 g durum mel eller almindeligt hvedemel
  • 750-800 g tipo 00 hvedemel eller almindeligt hvedemel

Tomatsauce:

  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • e knivspids sukker
  • evt. 1 spsk. balsamico eddike
  • evt. 1 spsk. tomatpure
  • 1 tsk. basilikum (eller en lille håndfuld frisk)
  • 1 tsk. oregano (eller en lille håndfuld frisk)
  • 1 tsk. timian (eller en lille håndfuld frisk

Sådan gør du

Pizzadej

  • Opløs gær i vand
  • Tilsæt durummel til vandet og rør grøden godt rundt
  • Tilsæt salt og rør yderligere
  • Tilsæt tipo 00 hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Jeg bruger en røremaskine, hvor jeg giver den ca. 10min ved mellem hastighed.
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45min
  • Del dejen i fire dele og rul hver pizzabund ud på et mel drysset bord vha. en kagerulle
  • Placer pizzabunden på en bradepande beklædt med bagepapir og top med tomatsauce, mozzarella ost, samt hvad du ellers ønsker
  • Bag pizzaen i en forvarmet ovn ved 250 graders almindelig ovn. Brug gerne en pizzasten.
  • Bag pizzaen i ca. 10min eller til skorpen er let gylden brun samt gennembagt

Tomatsauce:

  • Hak løg og hvidløg og steg dem hvide og glasagtige i en gryde med en lille sjat olivenolie
  • Tilsæt tomater og krydderier og lad det små simre i et par minutter
  • Smag til med sukker, salt og balsamico eddike
  • Blend det hele sammen med en stavblender direkte i gryden.
  • Stil tomatsaucen på køl til den skal bruges
Har du prøvet opskriften?Nævn @mariavestergaard.dk eller tag #mariavestergaard!

Den bedste pizzadej med tipo 00 hvedemel

Pizza med bacon Hjemmelavet vegetar pizza

Som tidligere beskrevet har jeg i den grad afprøvet mine kundskaber inden for pizzabagning. Vi bager faktisk den italienske spise stort set hver uge, og har fået en fast pizzadag, nemlig om fredagen, hvor den står på hjemmelavet pizza. I mange år har jeg brugt udelukkende hvedemel til min pizzadej, ligesom jeg har bagt pizzabunden i ovnen ved de sædvanlige 180 graders varmluft, som man bager det meste andet ved. Det er først inden for de sidste par år, at jeg virkelig har fundet ud af, hvordan man gør en hjemmelavet pizzabund tynd, sprød i skorpen og med rigtig god smag. Så nu må det være på tide at dele opskriften med jer.

Hemmeligheden er først og fremmest noget godt mel. Tipo 00 hvedemel, som også kaldes og sommetider købes som “pizzamel” er fint formalet hvedemel. Det er en meltype, der er oplagt at bruge i italiensk bagværk, da det gør brødet saftigt, men samtidig skorpen sprød. Fuldstændig som vi ønsker det med en ægte, italiensk pizza. Tipo 00 hvedemel har et højt gluten indhold, som netop gør pizzadejen endnu mere elastisk og i sidste ende giver de her flotte lufthuller, som vi gerne vil have i især vores pizzaskorpe.

Vegetarpizza med sødkartoffel Vegetarisk pizza

Pizzamel og durum mel til pizzabunden

Udover den før omtalte tipo 00 hvedemel, så bruger jeg også durum mel til min pizzabund. Det lyder måske en anelse besværligt, men jeg bager pizza virkelig ofte, så jeg synes absolut ikke, at det er noget problem, at have begge tørvarer stående i min køkkenskuffe, og så gør det bare pizzadejen endnu bedre. Ligesom med tipo 00 hvedemel så har durummel også et højt gluten indhold. Det gør, at pizzabunden binder vandet, og gør dejen ekstra elastisk. Både durummel og tipo 00 hvedemel kan derfor anbefales.

Inspiration til italienske opskrifter: Den bedste, klassiske bolognese og italienske kød boller i tomatsauce

Vegetarpizza med mascarpone Hjemmelavet pizzabund

Hjemmelavet tomatsauce

Jeg må ærligt indrømme, at det ikke er hver eneste gang, når jeg laver hjemmelavet pizza, at jeg så også laver en hjemmelavet tomatsauce. Jeg synes at de færdigproducerede produkter, gør arbejdet virkelig godt. Hvis jeg dog laver pizzasaucen selv fra bunden, så sørger jeg for, at bruge friske krydderurter. Her tænker jeg især på basilikum, som jeg i den grad elsker i min tomatsauce. Derudover bruger jeg også oregano og timian hvoraf sidstnævnte ofte er lidt anderledes end andre opskrifter, jeg har læst hist og her. Faktisk bruger jeg, ligesom oregano og basilikum, timian i stort set alle mine italienske opskrifter både herinde på bloggen og derhjemme. Smagen synes jeg er intens og virkelig god for det samlede indtryk. Dette gælder også for hjemmelavet pizza.

Hjemmelavet pizza bagt på pizzasten

Det virker måske en anelse overdrevet at købe sin egen pizzasten. Jeg må dog bare sige, at jeg har brugt min et utal af gange, og på det kraftigste kan anbefale sådan en. Den gør pizzaen langt sprødere, og giver den her flotte skorpe. Udover til hjemmelavet pizza, så kan sådan en bagesten også bruges til andet bagværk, hvor man ønsker en sprød skorpe og et sejt indre.

Hvis du ikke har en pizzasten, så kan du sørge for, at skrue din ovn op på den maksimale temperatur, den kan klare. Jeg plejer at sige 250 grader. Dette giver også klart det bedste resultat, når man laver hjemmelavet pizza.

 

Del på print

8 kommentarer til “Hjemmelavet pizza”

  1. Hvilket fyld vil du komme på pizza, når det ikke må komme tomat på? Jeg kan ikke tåle tomat.
    På forhånd tak
    Anni

    1. Jeg er selv utrolig glad for den “hvide” pizza. Versionen som jeg også viser på billederne med kartoffelpizza og sødkartoffelpizza hvor mascarpone også indgår. Det er faktisk min favorit pizza!

  2. Nathalie Nielsen

    Jeg skal snart føde hurra for det, kan pizzaerne/pizzadejen fryses og i så fald hvornår i processen ville du gøre det ?:)

    1. Hej Nathalie
      Man kan sagtens fryse dejen, og så lade den efterhæve på køkkenbordet den dag den skal bruges i 30min
      Ligeledes kan man også godt fryse de færdigbagte pizzaer ned 🙂

  3. Rebekka Svanholm

    Hej Maria 🙂
    Tak for mange skønne opskrifter. Pizzaopskriften her har vi brugt mange gange efterhånden, og vi elsker den.

    Hvor længe vil du vurdere at pizzasaucen kan holde sig god i køleskabet?

    Vh Rebekka

    1. Hej Rebekka
      Hvor det glæder mig at høre. Tusind tak 🙂
      Pizzasaucen består jo udelukkende af grøntsager så 3-4 dage mener jeg, at den kan holde sig god, men frys den endelig ned. På den måde kan den holde sig længe 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering