Lasagne

Lasagne

Lasagne lavet på ægte italiensk vis med tomat, basilikum og cremet bechamel sauce. Det er en herlig hverdagsfavorit, som sagtens kan serveres til en særlig lejlighed også. Især fordi lasagne opskriften også kan varieres på virkelig mange forskellige måder.

Inspiration til italiensk, hverdagsmad: Traditionel bolognese med spaghetti

Opskrift på lasagne

Lasagne

Lasagne

Udskriv Pin
Antal: 4 personer

Ingredienser

Bolognese:

  • 1 løg
  • 1-2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 400-500 g hakket oksekød
  • 2 tsk. basilikum
  • 2 tsk. oregano
  • 2 tsk. timian
  • 400 ml hakket tomat
  • 70 g tomatpure
  • smages til med salt
  • evt. lidt vand

Bechamelsauce:

  • 70 g smør
  • 40 g hvedemel
  • 5 dl mælk
  • 1/2 tsk revet muskatnød
  • smages til med salt

Lasagne:

  • 100 g mozzarella ost
  • lasagneplader

Sådan gør du

Bolognese:

  • Hak løg og hvidløg og svits det i en gryde med olivenolie til de bliver bløde og glasagtige
  • Tilsæt hakket oksekød og krydderier og svits kødet til det er gennemstegt
  • Tilsæt hakkede tomater og tomatpure og lad retten koge op
  • Smag til med salt og evt. ekstra krydderier og vand.
  • Lad retten simre så længe tid er

Bechamelsauce:

  • Smelt smør i en gryde og tilsæt hvedemel
  • Rør grundigt og tilsæt mælk og muskatnød
  • Lad bechamelsaucen langsomt koge op til den bliver tyk, og smag til med salt

Lasagne:

  • Pensl et lasagnefad med olivenolie og placer et lag lasagneplader i bunden
  • Fordel nu bolognese og dernæst bechamelsauce i fadet. Fortsæt til fadet er fyldt
  • Bag lasagnen i ovnen ved 180 graders varmluft i ca. 35-40min eller til lasagne pladerne er blevet bløde. Drys mozzarella ost på lasagnen efter den har bagt halvdelen af tiden

Hjemmelavet lasagne

Hjemmelavet lasagne med bechamelsauce

Der er ingen tvivl om, at lasagne er blevet en favorit spise også uden for Italien. Lasagnen er normalt meget mild i smagen og med en cremet bechamelsauce eller mornaysauce, der gør retten egnet til både børn og voksne. Lige netop derfor er den italienske spise også blevet et foretrække i de fleste børnefamilier. Sidst men ikke mindst tager denne lasagne opskrift ikke mange minutter at forberede. Bolognesen der er hovedpersonen i lasagnen, kan sagtens tilberedes på under 15min, og derfor kræver opskriften altså minimal indsats. Dernæst skal lasagnen blot samles og bages i ovnen til den skal serveres.

Inspiration til italienske opskrifter: Tomatsauce med kødboller

Lasagne med mornay sauce

Bechamel eller mornay sauce

Der er en anelse forskel på bechamel sauce og mornay sauce. Begge varianter er dog lavet på smør, mælk og hvedemel og får derfor en cremet, mælkehvid farve. Derudover smages mælkesaucen til med muskatnød, salt og peber til den får den rette smag. Den store forskel ligger derfor i osten. Mornay sauce er nemlig med mozzarella ost tilført under opkogning, hvorimod bechamelsauce blot er en klassisk opbagt sauce.

Lasagne opskrift med ost

Ost smager dejligt, og dette er selvfølgelig også tilfældet i de fleste italienske retter. Det samme gør sig gældende med lasagne opskriften. Først og fremmest er der flere forskellige slags typer ost, man kan bruge både i den hvide sovs, ovenpå retten eller imellem lasagnepladerne. Det oplagte valg er mozzarella ost, men også parmesan og ricotta smager godt imellem lasagnepladerne. Dernæst er der som antydet flere måder hvorpå, man kan integrere osten i lasagnen. Man kan tage lasagnefadet ud af ovnen ca. 5min før servering, drysse det med ost og lade det bage yderligere nogle minutter. På den måde bliver osten blød og cremet på toppen. Derudover kan osten selvfølgelig drysses over lasagnefadet lige efter at lasagnen er samlet. På den måde får osten den fulde bagetid og bliver bagt sprød inde i ovnen.

Inspiration til: Opskrift på lasagnefad med kylling

Lasagne opskrift

Den hurtige og nemme aftensmad

Den italienske ret kan både laves med en lang og kort tilberednings tid. Bolognesen kan simre på komfuret en halv dag sammen med basilikum, oregano, timian og måske en sjat rødvin, og dermed få nogle dybe smagstoner i sig. På den anden side kan lasagne også laves meget nemt og hurtigt.

  • Hak løg og hvidløg og steg dem i en gryde med olivenolie og krydderier
  • Tilsæt hakket oksekød og svits kødet
  • Tilsæt hakkede tomater og tomatpure, kog bolognesen op og smag til med salt
  • Saml lasagnen med (evt. købt) mornay sauce, lasagneplader og ost på toppen
  • Bag lasagnen i ovnen ved 180 graders varme i ca. 40min, og der kan serveres nem aftensmad på ingen tid.
Kan lasagne fryses?

Det sidste pragtfulde tip er, at bolognese saucen kun bliver bedre af at blive opbevaret i fryseren. Lav derfor gerne en stor portion bolognese og frys retten ned. Det samme er tilfældet med lasagne, som også sagtens kan fryses ned eller holde sig frisk i køleskabet i 2-3 dage.

Inspiration til lasagne opskrifter: Mexicansk lasagne og Lasagne med laks og spinat

Del på print

9 kommentarer til “Lasagne”

    1. Maria Vestergaard

      Det plejer jeg faktisk ikke at gøre, men det er jo oplagt, og en god ide! Tak for tippet 🙂

  1. Mon den kan laves uden bechamelsauce, da jeg ikke tåler mælk? Eller bliver den før tør?
    Og bliver tilberedningstiden kortere nu portionen er mindre?

    Tak for en god blog?

    1. Øv hvor ærgerligt for dig, at du ikke tåler mælk. Måske man kan lave bechamelsaucen med laktosefri mælk? Medmindre du selvfølgelig er decideret allergisk overfor mælk, og ikke bare kan omdanne laktose. Der skal nok tilsættes noget ekstra “sauce” på den ene eller den anden måde for, at lasagnen ikke bliver tør. MEN jeg er også fan af, at en italiensk lasagne gerne må være meget snasket, så derfor kan man måske godt prøve uden? Ja, hold øje med tilberedningstiden. Måske den skal have 5min mindre 🙂

      Og tak fordi du læser med! Dejlig solskins dag til dig 🙂

  2. Istedet for mælk kan du bruge kokosmælk som koges op og jævnes med maizena. Smag til med evt salt og peber og muskatnød.

  3. Hejsa
    Slutter du også af med lasangeplader ?
    Og hvor mange plader bruger du
    Tak for alle dine dejlige opskrifter

    1. Jeg slutter altid af med bechamel sauce som det sidste lag, og så drysser jeg ofte med revet ost, når halvdelen af bagetiden er ovre. Hvor mange lag jeg laver, afhænger allermest af fadets højde, men jeg vil skyde på tre lag 🙂

      Tusind tak og aller dejligste dag til dig 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering