Grovboller Grov boller
Grovboller er næsten blevet en tradition at spise hver eneste weekend. Hvor vi begynder dagen med nybagte, sunde grovboller fordi både tiden og overskuddet er til det. Modsat hverdagen, hvor det er sjældent at vi får friskbagte boller. Jeg bager altid en stor portion, og fryser hele baduljen ned, så vi kan nyde godt af hjemmebagte boller i et par uger. De smager nemlig også ganske udemærket, hvis de tages op fra fryseren og lunes inden de skal spises.

Inspiration til bolle opskrifter: Bløde morgenboller og De bedste koldhævede boller

grove boller Fuldkorns boller

Opskrift på grovboller

Grovboller

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
Antal 12 grovboller

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 tsk. flydende honning (eller sukker)
  • 100 g fuldkorns hvedemel (f.eks grahamsmel, speltmel ølands hvedemel mm)
  • 100 g havregryn, finvalset
  • 1 tsk. salt
  • 450 g hvedemel
  • yoghurt natural, sammenpisket æg eller vand til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær og flydende honning i vand
  • Tilsæt havregryn og fuldkornsmel og rør grøden godt rundt, og lad gerne stå og hvile et par minutter
  • Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
  • Ælt gerne bolledejen på røremaskinen ved mellemhastighed i 5-10min. Bolledejen kan dog også æltes i hænderne, men det er vigtigt at der ikke tilsættes yderligere hvedemel, selvom dejen er en anelse klistret
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
  • Form bollerne og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Lad bollerne efterhæve under et klæde i ca. 30min
  • Pensl bollerne med f.eks yoghurt natural eller sammenpisket æg
  • Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 10-15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne
Har du prøvet opskriften?Nævn @mariavestergaard.dk eller tag #mariavestergaard!

Et husmorsråd til bolle bagning

I denne opskrift på grovboller skal der blot bruges vand. Så simple er de nemlig at bage, men hvis man alligevel har en sjat yoghurt, skyr eller hvad man nu har stående i køleskabet, der snart skal smides ud, så smager det virkelig også herligt, at bruge i sin bolledej. Erstat i så fald lidt af vandet, der står i opskriften med yoghurt.

Det gør ikke noget, at produktet har været åben et par dage for længe, og er blevet surt, når det bare skal benyttes i en bolledej til grovboller. Jeg havde en rast hindbær yoghurt, som jeg puttede i bolledejen forleden dag, således at det ikke gik til spilde. Det er faktisk min mormor, der har lært mig dette husmor råd, og jeg husker som barn, hvordan jeg undrede mig over, at yoghurt med frugtsmag kunne komme i en bolledej, men det kan det, og man kan ikke smage frugtsmagen. Hermed er et husmor råd givet videre til hvis du skal bage grovboller eller andet bagværk helt generelt.

Fuldkorns hvedemel Boller med fuldkorn

Hjemmebagte grovboller med fuldkorn

Jeg bruger både havregryn og fuldkorns hvedemel i mine grovboller. Det er ikke alt for meget jeg tilsætter, for jeg ønsker ikke at de skal blive tunge og bestandige. I stedet skal bollerne være lette og bløde inden i. Hvilket jeg synes er lykkedes, med denne bolle opskrift. Hvis man ønsker grovbollerne endnu blødere, så kan man tilsætte en anelse olivenolie, men dette behøves ikke.

Den type fuldkorns mel som jeg oftest bruger til mine fuldkorns boller er grahamsmel. Det er nemlig hvedemel, hvor kim- og skaldele stadig er bevaret. Det er også heri at fibrene sidder, og som i øvrigt også giver smag til bagværket. Udover grahamsmel kan speltmel, stenformalet hvedemel, fuldkornshvedemel eller større mængde havregryn også bruges.

Bolledej inden hævning Bolledej efter hævning

Hæve proceduren for grovboller

Det er faktisk sjældent at jeg tager tid på, hvor længe mit bagværk hæver. Selvfølgelig holder jeg nogenlunde øje med, hvor lang tid der er gået, men det er mere bolledejens udseende, jeg prøver at have i fokus. Bolledejen skal nemlig hæve flot op, og udover tidens aspekt så afhænger dette også af aktiviteten af gærceller samt temperaturen i rummet. Det er derfor vigtigt, at gærcellerne får tilsat en anelse honning eller sukker, som får dem til at producere CO2. Hvilket netop er det, som får grovbollerne til at hæve flot op.

Efter første hævning former jeg dejen til 12 passende grovboller, som jeg placerer på en bageplade med bagepapir til yderligere hævning. Her går jeg efter at lade bollerne hæve til dobbelt størrelse, som giver en luftigt og smagfuld grovbolle.

Boller inden hævning Boller efter hævning

Hjemmebag og hjemmehygge

Ganske vist tager det både tid og kræfter at bage hjemmebagte grovboller, men jeg synes så sandelig, at det er tiden værd. Der er ikke noget så hyggeligt, som en lun, og hjemmebagt bolle med smør, ost, syltetøj eller hjemmelavet nutella, og så selvfølgelig en kop kaffe. Mine børn drikker ofte en kop varm kakao med flødeskum, når vi i weekenderne spiser bagværk om eftermiddagen.

Inspiration til bløde og børnevenlige boller: De bedste gulerodsboller og Klassiske grulerodsbrud med kerner

Nybagte boller Hjemmebagte boller

 

Følg mig rundt

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.