Grovboller  Hjemmebagte grovboller
Grovboller er næsten blevet en tradition at spise herhjemme 1. januar, og dermed begynde det nye år, med nybagte sunde grovboller. Måske er det fordi, jeg som så mange andre, godt kan lide at ligge den tunge fede julemad bag mig, og spise mere groft og grønt i januar måned, eller måske er det fordi, de her grovboller simpelthen bare smager rigtig godt. Jeg bager altid en stor portion, og fryser hele baduljen ned, så vi kan nyde godt af hjemmebagte boller i et par uger.

Grovboller og et husmorsråd

I denne opskrift på grovboller skal der yoghurt, skyr eller hvad man nu har stående i køleskabet i bolledejen. Det gør ikke noget, at produktet har været åben et par dage for længe, og er blevet surt, når det bare skal benyttes i en bolledej til grovboller. Jeg havde en rast hindbær yoghurt, som jeg puttede i, således at det ikke gik til spilde. Det er faktisk min mormor, der har lært mig dette husmor råd, og jeg husker som barn, hvordan jeg undrede mig over, at yoghurt med frugtsmag kunne komme i en bolledej, men det kan det, og man kan ikke smage frugtsmagen. Hermed er et husmor råd givet videre til hvis du skal bage grovboller eller andet bagværk helt generelt.

Opskrift på hjemmebagte grovboller

Læs også gerne: Ølandsboller med quinoaBløde boller med gulerod og Koldhævede, sunde havregrynsboller 

Denne opskrift på hjemmebagte grovboller er selvfølgelig utrolig sunde grundet det høje fuldkornsindhold, de flerumættede fedtsyrer i kernerne og den eller bestandige bolle. Dette går dog slet ikke ud over smagen og krummen i bollen, som absolut ikke er tør eller kedelig.

Grovboller - opskrift på sunde boller
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Ingredienser til ca. 10 grovboller:
 • 25g gær
 • ½ tsk. salt
 • 0,5L lunken vand
 • 1 spsk honning
 • 1 dl yoghurt/skyr/A38
 • 200g fuldkornsmel
 • 50g havregryn
 • 90g kerner og hakkede nødder (jeg brugte solsikkekerner, sesamfrø, og hakkede hasselnødder)
 • 400-450g hvedemel
 • 1 æg til pensling
 • hørfrø, solsikkekerner eller sesamfrø til pynt
 • bages ca. 25min ved 200graders varme
Fremgangsmåde
 1. Opløs gær i lunken vand, og tilsæt honning og salt, så gæren har noget at arbejde med.
 2. Når gæren er rørt ud i vandet, tilsættes yoghurt, fuldkornsmel, havregryn, kerner og nødder, som efterfølgende bliver rørt rundt, til det er en ensformig grød.
 3. Derefter tilsættes hvedemel lidt af gangen, hvorefter der røres godt rundt i dejen, som er meget klæbrig.
 4. Dejen skal hæve lunt og tildækket i ca. 45min, hvorefter den formes til boller vha. to skeer på en bageplade beklædt med bagepapir.
 5. Lad grovbollerne hæve yderligere 30min, og pensl dem med sammenpisket æg, og drys med sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner eller hvad man ønsker.
 6. Bag grovbollerne ca. 25min i en 200grader varm ovn. Bollerne skal have en flot gylden overflade, og lyde hule når der bankes på dem. Hold gerne øje med bagetiden, da det er forskelligt fra ovn til ovn hvor længe, at grovbollerne skal bages.