Grov boller Grovboller
Grovboller er næsten blevet en tradition at spise herhjemme 1. januar, og dermed begynde det nye år, med nybagte sunde grovboller. Måske er det fordi, jeg som så mange andre, godt kan lide at ligge den tunge fede julemad bag mig, og spise mere groft og grønt i januar måned, eller måske er det fordi, de her grovboller simpelthen bare smager rigtig godt. Jeg bager altid en stor portion, og fryser hele baduljen ned, så vi kan nyde godt af hjemmebagte boller i et par uger.

Grovboller og et husmorsråd

I denne opskrift på grovboller skal der blot bruges vand. Så simple er de nemlig at bage, men hvis man alligevel har en sjat yoghurt, skyr eller hvad man nu har stående i køleskabet, der snart skal smides ud, så smager det virkelig også herligt, at bruge i sin bolledej. Erstat i så fald lidt af vandet, der står i opskriften med yoghurt.

Det gør ikke noget, at produktet har været åben et par dage for længe, og er blevet surt, når det bare skal benyttes i en bolledej til grovboller. Jeg havde en rast hindbær yoghurt, som jeg puttede i forleden dag, således at det ikke gik til spilde. Det er faktisk min mormor, der har lært mig dette husmor råd, og jeg husker som barn, hvordan jeg undrede mig over, at yoghurt med frugtsmag kunne komme i en bolledej, men det kan det, og man kan ikke smage frugtsmagen. Hermed er et husmor råd givet videre til hvis du skal bage grovboller eller andet bagværk helt generelt.

Grove boller  Grovbolle

Opskrift på hjemmebagte grovboller

Læs også gerne: Ølandsboller med quinoaBløde boller med gulerod og Koldhævede, sunde havregrynsboller 

Denne opskrift på hjemmebagte grovboller er selvfølgelig utrolig sunde grundet det høje fuldkornsindhold. Dette går dog slet ikke ud over smagen og krummen i bollen, som absolut ikke er tør eller kedelig.

Grovboller - opskrift på sunde boller
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Ingredienser til ca. 12 grovboller:
 • 25g gær
 • 1 tsk. salt
 • 5dl lunken vand
 • 1 tsk. honning
 • 100g fuldkornsmel
 • 100g havregryn
 • 450g hvedemel
 • æg til pensling
 • drysses med havregryn eller kerner
Fremgangsmåde
 1. Opløs gær i vand og tilsæt salt og honning
 2. Tilsæt havregryn og fuldkornshvedemel og rør grøden godt rundt
 3. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
 4. Jeg lader min dej ælte ca. 10min ved mellem hastighed på min røremaskine
 5. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
 6. Form bollerne vha. to skeer og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
 7. Pensl med sammenpisket æg og drys med f.eks. havregryn
 8. Lad gerne bollerne hæve yderligere 30min
 9. Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 10-15min

 

Følg mig rundt

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for mariavestergaard.dk needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page