Bamseboller eller blot helt almindelige hvedeboller er noget der kan serveres til enhver lejlighed. Både som fødselsdagsboller, morgenmadsboller, eftermiddagsboller eller som en gnavebolle i en madpakke. Bløde bamseboller vil altid være et hit, og det er de i den grad også herhjemme.
Inspiration til hvedeboller: Klassiske, theboller med smør
Opskrift på bamseboller

Bamseboller
Ingredienser
- 3 dl lunken mælk (ca. 25 grader)
- 25 g gær
- 1 tsk. sukker
- 100 g blødt (stuetempereret) smør
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. kardemomme
- 500 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken (den må ikke blive mere end fingervarm. Det hæmmer gærcellerne)
- Opløs gær i mælken og tilsæt sukker
- Rør godt rundt til sukkeret er stort set opløst
- Tilsæt smør i tern og dernæst salt og kardemomme
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Brug gerne en røremaskine og ælt dejen i 5-10min ved lav hastighed
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min eller til dejen er vokset til dobbelt størrelse
- Form 12 boller og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad bollerne efterhæve i ca. 30min under et klæde
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag bollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 12-15 minutter eller til bollerne er let gyldne på overfladen og færdigbagte
Min mormors hvedeboller
Denne opskrift er min mormors gamle hvedebolle opskrift, og derfor kalder vi også bollerne i min familie for mormorboller. Efter jeg selv har fået børn, har mine egne krudtugler dog taget navnet “bamseboller” til sig. Hvad der er fælles for dem alle er, at de er en ren hvedebolle bestående af hvedemel, smør og en anelse sukker. Sukkeret bliver især tilsat for at gærcellerne har noget energi at arbejde med.
Inspiration til morgenboller: Sunde og bløde grovboller
Historien bag opskriften på bamseboller
Jeg er vokset op med min mormor, som altid har stået mig meget nær, og stadig den dag i dag gør det. Mange timer har jeg brugt i hendes hjem sammen med mine jævnaldrende kusiner, og det meste af tiden stod vi i køkkenet, med hver vores forklæde, grydeske og bolledej. Det var af min mormor, jeg lærte at lave en opbagt sovs, folde servietter og bage vaniljekranse. Det var hende som lærte mig, at man aldrig skal bruge al melet, der står i en gammeldags bolledej opskrift fra hendes barndom, for så får man tunge og tørre kanonkugler, og hvis man tager en skefuld af andefedtet over i den hjemmelavede rødkål juleaften, så smager det himmelsk. Det er også min mormor jeg ringer til, når jeg engang imellem møder udfordringer i køkkenet, og har brug for et husmor råd eller to. Heldigvis har jeg en ung mormor, så min datter vil også vokse op med en fantastisk oldemor.
Ligesom så mange andre bedstemødre, så laver min mormor også det bedste hjemmebag, og her er hendes hvedeboller ingen undtagelse. I mit barndomshjem er de altid gået under navnet mormorboller eller bamseboller. Og min mormor sørger altid for, selv den dag idag, at brødskuffen hjemme hos mine forældre, indeholder hendes nybagte hvedeboller et par gange om ugen.
9 kommentarer til “Bamseboller – de bedste hvedeboller”
Hej Maria! Hvor mange boller får man ud af dejen??
Elsker din blog!
Tusind tak for din kommentar og roser. Jeg er rigtig glad for, at du læser med og kommenterer!
Ca. 12 boller kommer der ud af opskriften 🙂
Hej Maria.
Er det rigtigt, at der ikke skal æg i dejen?
Mvh Anette
Hvornår skal man bruge kardemomme?
Sammen med hvedemel 🙂
Skal der ikke æg i? Kan du lave en video, hvordan du ruller bollerne så fine og bages uden revner.
Hej Dorte
Jeg tilsætter faktisk ikke æg til denne opskrift, men det kan man sagtens gøre. Hvis man tilsætter æg, så skal man dog tilsætte en anelse mere hvedemel. Jo, jeg skal nok prøve at lave en video af, hvordan jeg ruller bollerne fine og glatte 🙂
Mvh Maria
Hej, hvilken type mælk synes du er bedst at bruge? Tak 🙂
Hej Kirstine
Jeg elsker at bruge sødmælk i mine hvedeboller. Det synes jeg klart giver det bedste resultat 🙂