Bamseboller

Bamseboller

Bamseboller eller blot helt almindelige hvedeboller er noget der kan serveres til enhver lejlighed. Både som fødselsdagsboller, morgenmadsboller, eftermiddagsboller eller som en gnavebolle i en madpakke. Bløde bamseboller vil altid være et hit, og det er de i den grad også herhjemme.

Inspiration til hvedeboller: Theboller og Ølandsboller

Bamseboller

Opskrift på bamseboller

Bamseboller

Bamseboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Antal: 12 boller

Ingredienser

 • 3 dl lunken mælk (ca. 25 grader)
 • 25 g gær
 • 1 tsk. sukker
 • 100 g blødt (stuetempereret) smør
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. kardemomme
 • 500 g hvedemel
 • 1 æg til pensling

Sådan gør du

 • Lun mælken (den må ikke blive mere end fingervarm. Det hæmmer gærcellerne)
 • Opløs gær i mælken og tilsæt sukker
 • Rør godt rundt til sukkeret er stort set opløst
 • Tilsæt smør i tern og dernæst salt og kardemomme
 • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Brug gerne en røremaskine og ælt dejen i 5-10min ved lav hastighed
 • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min eller til dejen er vokset til dobbelt størrelse
 • Form 12 boller og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
 • Lad bollerne efterhæve i ca. 30min under et klæde
 • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag bollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 12-15 minutter eller til bollerne er let gyldne på overfladen og færdigbagte

Hvedeboller

Min mormors hvedeboller

Denne opskrift er min mormors gamle hvedebolle opskrift, og derfor kalder vi også bollerne i min familie for mormorboller. Efter jeg selv har fået børn, har mine egne krudtugler dog taget navnet “bamseboller” til sig. Hvad der er fælles for dem alle er, at de er en ren hvedebolle bestående af hvedemel, smør og en anelse sukker. Sukkeret bliver især tilsat for at gærcellerne har noget energi at arbejde med.

Inspiration til morgenboller:Sunde boller og Chokoladeboller

Hvide boller

Historien bag opskriften på bamseboller

Jeg er vokset op med min mormor, som altid har stået mig meget nær, og stadig den dag i dag gør det. Mange timer har jeg brugt i hendes hjem sammen med mine jævnaldrende kusiner, og det meste af tiden stod vi i køkkenet, med hver vores forklæde, grydeske og bolledej. Det var af min mormor, jeg lærte at lave en opbagt sovs, folde servietter og bage vaniljekranse. Det var hende som lærte mig, at man aldrig skal bruge al melet, der står i en gammeldags bolledej opskrift fra hendes barndom, for så får man tunge og tørre kanonkugler, og hvis man tager en skefuld af andefedtet over i den hjemmelavede rødkål juleaften, så smager det himmelsk. Det er også min mormor jeg ringer til, når jeg engang imellem møder udfordringer i køkkenet, og har brug for et husmor råd eller to. Heldigvis har jeg en ung mormor, så min datter vil også vokse op med en fantastisk oldemor.

Ligesom så mange andre bedstemødre, så laver min mormor også det bedste hjemmebag, og her er hendes hvedeboller ingen undtagelse. I mit barndomshjem er de altid gået under navnet mormorboller eller bamseboller. Og min mormor sørger altid for, selv den dag idag, at brødskuffen hjemme hos mine forældre, indeholder hendes nybagte hvedeboller et par gange om ugen.

22 kommentarer til “Bamseboller”

  1. Maria Vestergaard

   Tusind tak for din kommentar og roser. Jeg er rigtig glad for, at du læser med og kommenterer!
   Ca. 12 boller kommer der ud af opskriften 🙂

  1. Hej Dorte

   Jeg tilsætter faktisk ikke æg til denne opskrift, men det kan man sagtens gøre. Hvis man tilsætter æg, så skal man dog tilsætte en anelse mere hvedemel. Jo, jeg skal nok prøve at lave en video af, hvordan jeg ruller bollerne fine og glatte 🙂

   Mvh Maria

 1. Annette Ruusunen

  Tænker lige…….kan man tilføje rosiner til dejen og hvis hvornår er det så bedst i processen Mvh..

 2. 5 stars
  Jeg er mega dårlig til at bage.. altså som i MEGA DÅRLIG! Men for første gang nogensinde har jeg bagt nogle vildt lækre, luftige og bløde boller, som hverken er tørre og stenhårde.
  Mums, de er bare lækre! Tak for opskriften

 3. Hej Maria
  Hvis man har frosset dem ned, hvordan vil du så varme dem op uden at de bliver tørre? (Hvor mange grader? Varmluft el alm.?)
  Vil du tø op på køkkenbordet eller i køleskabet?

  1. Hej Maria

   Jeg har virkelig god erfaring med at lade bollerne tø op i mikrobølgeovnen. På den måde bevarer de deres fugt og bliver absolut ikke tørre. Man kan også godt lade dem tø op på køkkenbordet eller i ovnen 🙂

   Mvh Maria Vestergaard

 4. Hej Maria
  Hvis man har frosset dem ned, hvordan vil du så varme dem op uden at de bliver tørre? (Hvor mange grader? Varmluft el alm.?)
  Vil du tø op på køkkenbordet eller i køleskabet? ☺️

 5. Den bedste opskrift på boller, og jeg har bagt mange med mine 60 år.
  Til den som spørger til hvordan Marias boller bliver så fine runde og glatte. Kommer her en fremgangsmåde, som jeg fik fra vores dagplejer i 1985.
  Tag en klump dej. Tryk den ned mod bordet, samtidig med du ruller den med håndtoden og ligesom “styrer” med tommeltotten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering