Buddha bowl er et vegetarisk måltid. Det stammer oprindeligt fra østen, og via sociale medier især, har det spredt sig til resten af verden. Buddha bowl kan tilberedes på mange forskellige måder, men nedenfor finder du en utrolig god grund opskrift. Ligeledes er der en liste med tips, tricks og råvarer, så du kan eksperimentere med din helt egen favorit variant.
Inspiration til tilbehør til buddha bowls: Hummus og Guacamole
Opskrift på buddha bowl
Buddha bowl
Ingredienser
- 1 sød kartoffel, ca. 400g
- 75 g ukogte quinoa kerner
- 220 g kikærter
- 1 spsk. olivenolie
- 50 g blandet, grøn salat
- 1 moden avocado
- 75 g edemamebønner
- 75 g hummus
- salt, peber og chiliflager
Sådan gør du
- Vask sød kartoffel grundigt, skær den i tern og fordel den ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Drys med salt og peber og bag dem i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15min eller til de er færdigbagte og let gyldne på toppen
- Kog quinoa som anført på pakken
- Vask kikærter og steg dem på en varm pande med olivenolie og salt
- Skær avocado i skiver eller i tern
- Saml salaterne ved at fordele elementerne adskilt i en stor skål eller dyb tallerken
- Placer hummus i midten og drys med salt, peber og chili flager
Video
Inspiration til måltidssalater: Pastasalat med linser og Cæsarsalat
Bælgfrugter i salater
I og med at en klassisk buddha bowl er vegetarisk, så indeholder salaten også ofte bælgfrugter af den ene eller den anden art. Bælgfrugter er en fælles betegnelse for kikærter, linser, bønner, ærter mm. Fælles for dem alle er, at de er rige på protein, og derfor er de også vigtige i en sund og nærende kost. Udover protein indeholder bælgfrugter også vitaminer og mineraler samt fedtstoffer og kulhydrat. Bælgfrugter kan tilberedes som de er, men ofte moses eller blendes de også, og indgår i forskellige dressinger. Hummus er den allermest kendte dressing med bælgfrugter, da den består af kikærter, som er blendet med hvidløg, salt, peber, tahin og en smule citronsaft. Hummus går også virkelig godt i en buddhabowl, da adskillige grøntsager smager godt hertil.
Inspiration til måltidssalater: Quinoasalat og Bulgursalat
Grøntsager og krydderurter
Det er vigtigt, når man sammensætter en buddha bowl, at man tænker over, at der skal være noget friskt og sprødt, ligesom der også skal være noget blødt og tilberedt. Friske salatblade og krydderurter som f.eks koriander er glimrende eksemplar på først nævnte. Derudover kan sød kartoffel, stegte kikærter og bønner, stegte grøntsager, kogte quinoakerner, kogte ris og meget mere give fylde og mæthed til en buddha bowl. Sidst men ikke mindst er der de friske grøntsager. Edemambønner og avocado er glimrende råvarer at bruge i lige præcis denne måltidssalat.
Inspiration til måltidssalater: Pastasalat med tun og Pastasalat med avocado
Buddha bowl og dets oprindelse
Jeg har prøvet at søge lidt rundt på google, for at finde ud af, hvor buddha bowls stammer fra udover dets østlige navn, og det er altså en del sværere end som så. Efter en intens omgang google søgning, fandt jeg dog ud af, at buddha bowl oprindeligt inkluderer grøntsager – både rå men også stegte, bønner, quinoa eller brune ris, samt topping som nødder, frø og dressinger med tekstur.
Jeg synes egentlig at ovenstående beskrivelse passer rigtig fint på den opskrift jeg har prøvet at at lave på en buddha bowl. I virkeligheden synes jeg nu egentlig at det er oplagt at finde inspiration alverdens steder fra: instagram, google og pinterest, og så ellers lave sin helt egen version med de grøntsager og dressinger, som man selv bedst kan lide. Denne version er ihvertfald en af mine favoritter.
Inspiration til opskrifter med sød kartoffel: Sød kartoffel røsti