Klassisk æggekage serveret med sprødstegt bacon, purløg, rugbrød og måske en anelse stærk sennep og syltede rødbeder, er en skøn, dansk ret. Æggeretten tager meget lidt arbejdsindsats, og så kan måltidet sagtens serveres til både frokost og aftensmad. Ligeledes kan opskriften nedenfor også varieres på mange forskellige måder, så den inspireres af det italienske og spanske køkken.
Inspiration til opskrifter med æg: Spejlægs omelet og Klassisk omelet
Opskrift på æggekage
Klassisk æggekage
Ingredienser
Æggekage:
- 1 spsk. smør
- 10 æg
- 1 dl fløde eller mælk
- 1,5 tsk. salt
- evt. sort peber
Tilbehør:
- 300 g bacon
- Purløg
- Sennep
- syltede rødbeder
- Flagesalt
- Rugbrød
Sådan gør du
Æggekage:
- Pisk æg grundigt sammen med fløde, salt og peber
- Smelt smør på en pande ved høj varme så pandens overflade er helt dækket med fedtstof
- Hæld æggemassen på panden og skru ned til lav varme.
- Placer gerne et låg på panden så æggekagen nemmere bages færdig
- Bag evt. æggekagen færdig i ovnen (uden låg), hvis der ønskes en gylden overflade eller vend æggekagen på panden, så begge sider bliver stegt
Tilbehør:
- Steg bacon sprødt på en pande eller i ovnen på en bradepande beklædt med bagepapir
- Server æggekagen med sprødstegt bacon, purløg, sennep, syltede rødbeder, rugbrød mm.
Æg med rugbrød
Der er en helt særlig grund til at æg er så vigtig en grund ingrediens i de fleste verdens køkkener. Dette er fordi, at råvaren kan bruges i utrolig mange sammenhænge og på mange forskellige måder. Ofte er æggene et vigtigt element, der binder selve måltidet sammen, men i denne opskrift på æggekage er det grund stenen. Og til æggeretten kan man servere flere gode elementer. Rugbrød er i den danske madkultur noget, som ofte serveres til forskellige æggeretter. Det giver fuldkorn og dermed mæthed til måltidet, og så kan det spises ved siden af eller under æggen. Derudover kan man både riste rugbrødet, stege det på panden med smør eller servere det fuldstændig som det er til sin æggekage. Hvis man hellere foretrækker lysere brød, så kan et klassisk grovbrød uden rugmel også serveres til en æggekage.
Inspiration til opskrifter med æg: Omelet med svampe og Shakshuka
Æggekage i ovn
Selvom æggekagen er en utrolig simpel ret i sig selv, så er det også et måltid, som kan laves vha. flere forskellige tilberednings metoder. Man kan stege æggekagen på en pande. Men man kan også benytte sig af en smedejernspande eller lignende, som kan tåle at komme i ovnen. På den måde kan man stege æggekagen færdig i ovnen. Det gør, at æggekagens overflade bliver gylden og selve midten mere gennembagt. Hvis man i stedet vælger at bage sin æggekage udelukkende på panden, så kan man med fordel placere et låg, der passer ovenpå stegepanden. Dette vil nemlig gøre, at varmen ikke siver ud, og at æggene bliver bagt og ikke bare stegt på panden. Sidst men ikke mindst kan man vende æggekagen, ligesom man ville gøre det med en omelet. Dette giver også en utrolig velsmagende æggekage.
Inspiration til opskrifter med æg: Blødkogt æg og Scrambled eggs
Syltede rødbeder, sennep og bacon
Æggekage rimer på nogle råvarer. I hvertfald hvis man serverer en klassisk, dansk version. Først og fremmest kan bacon nævnes. Bacon steges sprødt på panden eller i ovnen imens selve æggeretten også bages. På den måde kræver det ikke meget arbejds indsats at fuldende måltidet med sprødstegt bacon. I stedet for klassisk bacon kan man også vælge at servere parmaskinke, kalkunbacon eller andre skinker, flæsk eller pølser til sin æggekage. Derudover kan man ikke komme udenom de syltede rødbeder, den stærke sennep og de fint hakkede purløg. Både det syltede og det stærke giver en fremragende smag til den milde æggekage, og fuldender i særdeleshed måltidet. Dertil ser det utrolig indbydende ud at drysse en anelse fint hakket purløg, persille eller anden krydderurt over sin æggekage.
Inspiration til opskrifter: Syltede rødbeder og Syltede rødløg
Æggekage som restemad
Der er mange gode grunde til at spise æggekage. Først og fremmest er det nem aftensmad, dernæst er det billigt, og sidst men ikke mindst kan man også bruge sine rester, og dermed minimere madspild i sit eget køkken. Et fremragende eksempel er at tilføje kogte kartofler skåret i tern til de piskede æg. Kogte kartofler er ofte noget, som man har i overskud fra dagen i forvejen, og de kan altså sagtens tilsættes til skålen med de piskede æg. Ligeledes kan man tilføre tomater ad forskellig karakter, krydderurter, svampe, kødrester og krydderier. På den måde kan man også variere i udtrykket og smagen af sin æggekage, og ikke mindst lade sig inspirere af opskrifter fra sydligere himmelstrøg.
Inspiration til opskrifter: Æggewrap og Æggemuffins
Fløde, mælk og surmælks produkter
Som ovenfor antydet, så er dette en grund opskrift på æggekage, som sagtens kan varieres efter smag og lige præcis de råvarer og ingredienser, som man har i sit køleskab. Dette gælder også mejeriprodukter. Fløde smager fremragende i æggeretten. Fløde har utrolig meget smag og gør æggene endnu mere cremet og delikate. Hvis man ikke har fløde, eller ønsker at holde fedt procenten længere nede, så kan man også bruge mælk med varierende fedt indhold. Derudover kan man også bruge en rest skyr, natural yoghurt, oste mm. Selvom det ikke er traditionelt, dansk så skal man absolut ikke holde sig tilbage for at eksperimentere med ingredienserne i sin æggekage.