Vegetar moussaka kan hurtigt gå hen og blive en hverdags favorit. Den smager mindst lige så godt, som indeholdte den kød, og så er den næringsrig og fyldt på grøntsager. Moussaka er oprindeligt en græsk specialitet indeholdende aubergine og kartofler, hvilket også er hoved ingrediensen i denne vegetar opskrift.
Inspiration til Græsk mad: Klassisk moussaka og Græsk Tzatziki
Opskrift på vegetar moussaka
Vegetar moussaka
Ingredienser
Grøntsags fyld:
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 1 mellemstor squash
- 250 g champignoner
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 spsk. tomatpure
- 2 tsk. basilikum
- 2 tsk. oregano
- salt og peber
Bechamel sauce:
- 70 g smør
- 40 g hvedemel
- 5 dl mælk
- 1/2 tsk. revet muskatnød
- smages til med salt og peber
Vegetarisk moussaka:
- 400 g skrællede kartofler
- 1 stor aubergine
- 50 g mozzarella ost
Sådan gør du
Grøntsags fyld:
- Hak løg og hvidløg og steg det i olivenolie til løgene bliver bløde og glas agtige
- Riv squash groft på et rivejern
- Vask svampene grundigt og hak dem fint
- Tilsæt grøntsagerne sammen med hakkede tomat, tomatpure og krydderier
- Smag til med salt og peber
Bechamel sauce:
- Smelt smør i en gryde og tilsæt hvedemel
- Pisk grundigt imens der tilsættes mælk
- Lad bechamel saucen koge op og smag til med salt, peber og muskatnød
Vegetarisk moussaka:
- Skræl kartofler og snit dem fint vha. en kniv eller et mandolin jern
- Skær aubergine i tynde skiver
- Pensl et ildfast fad med olivenolie og placer et lag aubergine skiver i bunden af fadet
- Fordel dernæst et lag grøntsagsfyld, herefter kartoffelskiver og til sidst bechamelsauce
- Gentag proceduren en gang til og slut af med et lag abuergine og bechamel sauce på toppen
- Bag retten i ovnen ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 35min
- Drys retten med revet mozzarella ost og bag retten yderligere 10min til kartoflerne er møre
Græsk mad med aubergine og kartofler
Der findes utrolig mange udgaver af den græske moussaka opskrift, og endnu flere når det drejer sig om den vegetariske version. Oprindeligt laves retten med oksekød eller lammekød, aubergine, kartofler og et massivt lag ost på toppen. Denne version nedenfor er en del mere hverdags orienteret med en masse grøntsager og en anelse mindre ost. Derudover er det klassiske kødfyld udskiftet med en tomatsovs bestående af hakket squash og fint hakket svampe, som giver en pragtfuld fylde til retten.
Inspiration til græske opskrifter: Græsk farsbrød og Græsk salat
Vegetar moussaka med aubergine
Selve lagene i den vegetariske opskrift kan bygges på flere forskellige måder. I fremgangsmåden ovenfor står det, at lagene skiftevis består af aubergine, grøntsags sauce, kartoffelskiver og bechamelsauce. Det sidste lag er aubergine skiver med et generøst lag ost på toppen. Hvis man ønsker retten mere traditionel, så kan man også sagtens tilsætte mere bechamelsauce og ost på toppen, så det tykke oste lag kommer frem.
Inspiration til græske opskrifter: Græske kartofler og Græske kødboller
Kan retten fryses?
Denne vegetar ret er fremragende frysemad. Faktisk er det ofte sådan, at smagene blot udvikler sig endnu mere, når retterne bliver kølet ned. Ligeledes kan den græske ret opbevares i køleskabet i 2-3 dage, hvorefter den opvarmes i en mikrobølgeovn eller almindelig ovn.
Inspiration til opskrifter med aubergine: Fyldte auberginer og Bagt aubergine
Hjemmelavet bechamelsauce
Den hvide, klassiske bechamelsauce kan sagtens laves selv. Det kræver blot smør, hvedemel, mælk og en anelse salt og muskatnød. Hvis tiden er knap, så kan man selvfølgelig altid købe sig til en bechamel sauce fra sit lokale supermarked.
6 kommentarer til “Vegetar moussaka”
Hvor meget aubergine bruger du i retten? Den er nemlig ikke på listen over ingredienser 😳
Hvor er det godt jeg har nogle vågne læsere! Jeg brugte en hele aubergine. Retter det lige. God dag ☺️
Virkelig lækker mousakka
Jeg steger dog altid aubergine og squash i ovnen et kvarter/tyve minutter, så de bliver lidt sprøde, da jeg ellers synes de godt kan blive lidt splattede.
Det var et godt tip! Det vil jeg prøve næste gang, at jeg laver moussaka 🙂
Kh Maria
Hej Maria, hvor stor en form plejer du at bruge, og hvor mange personer er der til? Tak for en masse gode opskrifter. Dbh Naja
Hej Naja 🙂
Opskriften er til 4 personer. Jeg ved desværre ikke, hvor stort fadet er.
Tusind tak! Dejlig dag til dig.