Græsk farsbrød er en fantastisk spise. Især hvis det serveres sammen med andre græske specialiteter. Her tænkes på oliven, cremet fetaost og de krydrede, græske kartofler. Alt sammen tilført en god mængde krydderurter, hvidløg og andre smagsgivere. Græsk mad er en fest både at spise og at lave.
Server gerne farsbrød med: Tzatziki og Græske kartofler
Opskrift på græsk farsbrød
Græsk farsbrød
Ingredienser
Farsbrød:
- 2 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 500 g hakket oksekød eller lammekød
- 2 æg
- 2 spsk. græsk yoghurt
- 1 dl havregryn (eller kogt ris)
- 1 dl mælk
- 2 tsk. salt
- 2 tsk. timian
- 100 g oliven
- 150 g fetaost
- olivenolie til smørrelse
Græske kartofler:
- 1 kg små kartofler
- 2 spsk. olivenolie
- 4 fed hvidløg
- salt og peber
- friske krydderurter f.eks rosmarin og timian
Sådan gør du
Farsbrød:
- Hak løg og hvidløg og bland det med kødet
- Tilsæt æg, græsk yoghurt, havregryn, mælk og krydderier og rør farsen godt sammen
- Halver oliven og tilsæt dem sammen med knust fetaost
- Smør et ildfast fad med olivenolie og form et farsbrød direkte i fadet
Græske kartofler:
- Skyl kartoflerne og tør dem grundigt
- Vend kartoflerne i olivenolie
- Pres eller hak hvidløg og vend kartoflerne i hvidløg og grofthakkede krydderurter
- Hæld kartoflerne omkring farsbrødet
- Bag farsbrødet i ovnen ved 180 graders varme i ca. 45min (varmluft)
Hjemmelavet græsk farsbrød
Græsk farsbrød er ligesom resten af maden fra middelhavsområdet, spækket med smagfulde råvarer og krydderurter. De sorte oliven, der sagtens kan erstattes af grønne oliven, giver tekstur til farsbrødet, og fetaosten gør kødet saftigt og cremet. Alt i alt en klassisk, græsk ret som ser langt mere spektakulær ud, end den i virkeligheden kræver at tilberede. Derfor kan farsbrødet også sagtens laves til hverdag. For selvom det tager 45min at bage farsbrødet i ovnen, så tager det ikke mere end 10min at tilberede selve opskriften. Råvarerne er få og fremgangsmåden enkel.
Inspiration til græsk mad: Moussaka og Vegetarisk moussaka
Tip og tricks til opskriften:
- Både almindelige zittauerløg, hvidløg, rødløg mm. kan bruges som grund ingrediens i farsbrødet
- Soltørrede tomater giver en skøn smag til kødet
- Man kan sagtens bruge oksekød i den græske ret, selvom hakket lammekød er det mest traditionelle at benytte sig af.
- Til at samle farsen med, kan man bruge rasp, kogte ris eller havregryn. Sidst nævnte giver ekstra fibre til måltidet, men er langt fra traditionelt at bruge. Havregryn er i stedet traditionelt set noget, man bruger i de nordiske lande.
- Det græske farsbrød kan holde sig i et par dage i køleskabet, og kan også fryses ned.
Inspiration til græsk mad: Græsk salat og Græske frikadeller
Tilbehør til den græske ret
Det er oplagt at bage de græske kartofler sammen med farsbrødet. Dette sparer både plads i ovnen og ildfaste fade, der skal vaskes op. Derudover siver saften fra kødet hen til kartoflerne i stedet for at gå til spilde. De græske kartofler er vendt i både friske krydderurter som rosmarin og timian samt hvidløg, salt og peber. Hvis man ingen friske krydderurter har, kan man sagtens bruge krydderier. Særligt timian, oregano, basilikum og rosmarin er alle krydderier og krydderurter, som smager skønt i al slags madlavning fra middelhavsområdet.
2 kommentarer til “Græsk farsbrød”
Super god opskrift!
Tusind tak Signe! Så glad for du kan lide dem 🙂