Græske kartofler

Græske kartofler

Græske kartofler er stegte kartofler, som er sprøde på overfladen og bløde i midten. Kartoflerne er stegt i olivenolie, og i fadet er der også halve fed hvidløg og timian. Inden servering kan man vælge, ligesom på billederne her, at toppe de græske kartofler med oliven, frisk hakket persille og fetaost.

Inspiration til kartoffelretter: Flødekartofler og Kartoffelmos

Opskrift på græske kartofler

Græske kartofler

Græske kartofler

Udskriv Pin
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

Stegte kartofler:

 • 1,2 kg kartofler
 • 2 spsk. olivenolie
 • 5 fed hvidløg
 • 5 stængler timian
 • salt og peber

Topping:

 • 75 g oliven
 • 2 spsk. frisk persille
 • 50 g fetaost

Sådan gør du

Stegte kartofler:

 • Tænd ovnen på 190 graders varme, varmluft
 • Vask kartoflerne grundigt og skær dem i halve eller kvarte alt efter hvor store de er
 • Vend dem grundigt i olivenolie og placer dem i et ildfast fad evt. beklædt med bagepapir
 • Fjern skrællen fra hvidløgene, skær dem i halve og placer dem i blandt kartoflerne
 • Fordel timian i fadet og drys med salt og peber
 • Bag kartoflerne i ovnen ved 190 graders varme, varmluft i ca. 60min eller til kartoflerne er gyldne og sprøde på overfladen og bagte i midten.

Topping:

 • Hak persille fint og fordel det sammen med oliven og knust fetaost over de færdigstegte kartofler

Opskrift græske kartofler

Stegte kartofler med hvidløg

Som det er med madkulturen i middelhavsområdet, så er det ganske få ingredienser, som bærer måltidet. En god olivenolie sammen med hvidløg er de stående elementer. Først nævnte giver sprødhed og fedme til retten, udover at det også giver utrolig meget smag til kartoflerne. Hvidløgene er endnu stærkere smagsgivere. Og når løgene bages i ovnen bliver de mere milde og søde i smagen. Dertil kan man vælge at krydre kartoflerne inden, at de steges i ovnen. Oregano, basilikum og timian er alle krydderier og friske urter, som man kan drysse udover kartoflerne både inden og efter, at de steges i ovnen.

Inspiration til kartoffelretter: Hasselback kartofler og Brasede kartofler

Græsk inspirerede råvarer

Udover at de græske kartofler med olivenolie, hvidløg og timian smager herligt i sig selv, så kan man også vælge at toppe dem med gode, græske råvarer. På den måde kan kartoffelretten også blive meget mere end bare kartofler og agere tilbehør på en anden måde. Man kan sågar gøre de græske kartofler til en salat. I denne opskrift er de stegte kartofler toppet med oliven af forskellige slags. Både grønne, sorte og de smagfulde kalamata oliven, kan drysses på de ovnstegte kartofler. Dertil kommer friske krydderurter, som forinden er blevet hakket fint. Krydderurter som persille, timian, oregano, rosmarin mm., giver smag og en flot farve til de græske kartofler. Slutteligt kan man toppe kartoffelretten med fetaost. Knus evt. fetaosten i hånden eller med en gaffel inden at osten drysses over de græske kartofler.

Inspiration til kartoffelretter: Bagt kartoffel og Kartoffelsalat

Græske kartofler som tilbehør

Ligesom med de fleste andre kartoffelretter, så kan græske kartofler serveres til utrolig meget forskelligt mad. Klassiske kødretter med oksekød, kyllingekød, grisekød og selvfølgelig vegetariske opskrifter. Dertil er det oplagt at placere kødet i midten af et stort, ildfast fad og dernæst fordele de græske kartofler omkring. Et godt eksempel er den klassiske ret græsk farsbrød, som er oplagt at servere sammen med hvidløgsstegte kartofler. Udover kartoflerne så kan man også skære rodfrugter i skiver på samme størrelse med kartoflerne, og stege dem med. Det vil gøre måltidet mere grøntsagsrigt, og så smager stegte rodfrugter virkelig godt.

Kan kartoffelretten fryses ned?

Det er desværre sådan med kartofler, at de ikke er særlig egnede til at blive frosset ned. Man kan godt køle retten ned i køleskabet, men måltidet smager allerbedst, når det spises kort tid efter, at det er blevet tilberedt. Top evt. kartoflerne med krydret oksekød eller kyllingekød og få et komplet måltid i et fad.

1 kommentar til “Græske kartofler”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering