Kartoffelsuppe med porrer samt alle andre cremede suppeopskrifter, er noget af det bedste ved efterår og vinter. Noget man kan varme sig på, slubre i sig, og hygge sig omkring, og som dermed også byder det dårlige vejr velkommen. Kartoffelsuppe er cremet, mild og smagfuld for både børn og voksne, og med sprød stegt bacon eller parmaskinke, så bliver det næsten til et fest måltid.
Inspiration til suppe opskrifter: Linsesuppe og Karrysuppe
Opskrift på kartoffelsuppe
Kartoffelsuppe
Ingredienser
- 2 tsk. smør
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 kg kartofler
- 2 porrer
- 1 L vand
- 2 grøntsags boullionterninger
- 3 dl fløde (evt. madlavningsfløde)
- Smages til med salt og peber
- Serveres med sprødstegt bacon eller parmaskine og evt. brød
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg og steg det i en gryde med smør til de bliver bløde og glasagtige
- Vask porrer og skær grøntsagen i tynde skiver
- Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern
- Steg kartofler og porrer i gryden med løg i et par minutter
- Tilsæt vand og boullion og lad det koge op
- Skru ned på middel/lav varme og lad det simre under låg i ca. 20-30min eller til kartoflerne er kogt møre
- Blend suppen. Brug evt. en stavblender direkte i gryden
- Tilsæt madlavningsfløde og lad det langsomt blive kogt op
- Smag til med salt og peber og server med brød og sprødstegt bacon eller parmaskinke
Hjemmelavet suppe med kartoffel og porre
Denne kartoffelsuppe opskrift kan også sagtens bruges som grundopskrift til virkelig mange andre vinter supper. Konsistensen er nemlig cremet, og da kartoflerne er milde i smagen, kan andre grøntsager og rodfrugter blive tilsat. Her tænkes på både jordskokker, gulerod, rødbede, pastinak mm. Derudover mætter kartoflerne utrolig godt, og modsat mange andre slags supper, så mætter kartoffelsuppe med porrer ganske fint. Dette er særligt, hvis man serverer et baguette eller franskbrød til.
Inspiration til suppe opskrifter: Minestronesuppe og Hokkaidosuppe
Ingredienser til kartoffelporresuppe
I en klassisk kartoffelsuppe bruges der selvfølgelig kartofler. Derudover porrer, grøntsags boullion og en sjat fløde. Hvorvidt man ønsker en fuldfed fløde på 38% eller en mere fedtfattig version ala en madlavningsfløde, er helt op til én selv. Klassisk piskefløde gør selvfølgelig suppen allermest cremet. Dog er kartoflerne i sig selv af en cremet konsistens, og derfor vil suppen altid få den velkendte cremede smag i munden, lige meget hvilken slags mejeriprodukt, man bruger. På toppen kan man drysse med alverdens urter som purløg, persille, kørvel mm. Det giver kant til suppen og gør den også endnu mere frisk i smagen.
Inspiration til suppeopskrifter: Tomatsuppe og Mexicansk suppe
Hvordan laver man kartoffelporresuppe
Det er vigtigt når man laver kartoffelporresuppe, at man holder godt øje med mængden af væske undervejs. Suppen må ikke buldrekoge, for så fordamper for meget af væsken undervejs. Derudover må kartoffelsuppen heller ikke buldrekoge, når fløden er kommet i suppen. Dette kan nemlig få suppen til at skille.
Inspiration til suppe opskrifter: Gulerodssuppe
Kan kartoffelsuppe fryses?
Som de fleste andre supper, så kar kartoffelsuppen også godt fryses ned samt holde sig i køleskabet i 2-3 dage i en lukket beholder.