Grød med æble er en helt simpel opskrift på havregrød og æblekompot, som tilsammen udgør en komplet kombination. Ganske vist er havregrøden toppet med både friske æbler, chiafrø, hakket chokolade og mandler, men dette er ikke væsentligt. Havregrøden og æblekompotten er nemlig nok i sig selv til at udgøre et fantastisk måltid.
Inspiration til grød opskrifter: Havregrød og Risengrød
Opskrift på grød med æble
Grød med æble
Ingredienser
Havregrød:
- 3 dl havregryn (gerne grovvalset)
- 3 dl vand
- 3 dl mælk
Æblekompot:
- 4 æbler
- 1/2 dl vand
- evt. 1 tsk. vanilje
Topping:
- 20 g mandler
- 20 g mørk chokolade
- 20 g chiafrø
- 1 æble
Sådan gør du
Havregrød:
- Tilsæt havregryn og vand til en gryde og kog det op under omrøring
- Lad det simre i ca. 5min under omrøring og tilsæt mælk
- Lad det simre i yderligere 5min til grynene er blevet bløde og grøden cremet
Æblekompot:
- Skær æble i mindre tern og tilsæt frugten til en gryde med vand og vanilje
- Kog det op, sæt låg på og skru ned til middel varme
- Lad kompotten simre i ca. 15min eller til æblerne er kogt møre. Dette afhænger af æblesort. Tilsæt evt. ekstra væske, hvis det begynder at sætte sig fast i bunden, og tag låget af gryden, hvis der modsat er for meget væske
Topping:
- Hak nødder og chokolade groft og drys det på en portion grød
- Skær æble i skiver eller hak dem fint, og drys dem på grøden
- Tilsæt æblekompot og drys med chiafrø
Havregrød med æblekompot
Der er noget helt særligt over æbler. De kan variere i smag og udseende, alt efter hvilken æblesort man vælger. Men et flot, rødligt æble med en sød smag, kan anbefales til denne opskrift. I æblekompotten er der nemlig ikke tilsat sukker. Dette kan man vælge at gøre, såfremt æblerne er mere syrlige end søde. Men hvis man har valgt et sødt æble, så behøves det absolut ikke. Æblekompotten kan derudover også spises på meget andet en blot grød. Ligesom man også kan bruge andre frugter end lige æble. Pære er f.eks også et glimrende bud på en lækker frugtkompot, der ville gå godt sammen med havregrød.
Inspiration til grød opskrifter: Chiagrød og Overnight oats
Grød topping
Endnu engang er det jo blot fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan toppe sin havregrød med. Der er dog nogle gode forslag, som selvfølgelig skal nævnes her:
- Nødder: Både mandler, hasselnødder, valnødder, pekannødder, pistacie og meget mere, kan give tekstur og noget fast at tygge. Nødderne går generelt godt til den cremede grød.
- Chokolade: Der er intet så skønt, som at begynde sin morgen med en smule mørk chokolade. Det smager dejligt, er cremet og giver noget helt særligt til morgengrøden.
- Frisk frugt og bær: Et æble der er helt friskt, sprødt og lækkert, er altid en god ide at toppe sin grød med. Endnu engang giver det sprødhed, sødme og syrlighed, som er en god kontrast til den cremede grød.
- Frø og kerner: Chiafrø smager ikke af særlig meget, men de er utrolig næringsrige, og så pynter de også grøden vældig godt, når den drysses henover.
Inspiration til grød opskrifter: Mandelgrød og Morgengrød
Opbevaring af grød med æble
Det er desværre sådan, at det er svært at opbevare en rest grød, medmindre at man er klar på, at hjælpe den lidt på vej. Det kan nemlig godt lade sig gøre. Hvis man putter havregrøden i en lufttæt beholder, og placerer det i køleskabet til næste dag. Herefter skal man varme det op i gryden igen sammen med ekstra mælk. Derudover kan man bruge grødresten til pandekager, klatkager, vafler, bagværk mm.
Inspiration til opskrifter: Efterårsgrød